Προειδοποίηση Bundesbank: Η Γερμανία κινδυνεύει άμεσα από τους δασμούς των ΗΠΑ
Shutterstock
Shutterstock

Προειδοποίηση Bundesbank: Η Γερμανία κινδυνεύει άμεσα από τους δασμούς των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ προειδοποίησε τη Δευτέρα (17/02) για τις συνέπειες που θα έχουν στη γερμανική οικονομία και ανάπτυξη μια ενδεχόμενη εφαρμογή της δασμολογικής πολιτικής των HΠΑ σε βάρος της ΕΕ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται σε βαθιά βιομηχανική ύφεση, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιδοτούμενη κινεζική παραγωγή που εκτοπίζει τα γερμανικά προϊόντα, τη στιγμή που η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στην πατρίδα επιβαρύνει ήδη την ανταγωνιστικότητα.

Μοντελοποιώντας τις προβλέψεις με βάση τις απειλές για δασμούς από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Bundesbank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα υποφέρει, αλλά και οι ΗΠΑ θα δεχθούν πλήγμα που θα υπεραντισταθμίσει κάθε θετικό αντίκτυπο των εμπορικών φραγμών.

«Ο ισχυρός εξαγωγικός μας προσανατολισμός μας καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους», δήλωσε ο Νάγκελ σε ομιλία του. «Η οικονομική παραγωγή το 2027 θα ήταν σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από την πρόβλεψη», πρόσθεσε.

Η Bundesbank βλέπει τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 0,2% φέτος και 0,8% το 2026, υποδηλώνοντας ότι ένα χτύπημα 1,5% μονάδας τα επόμενα τρία χρόνια θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση.

«Σε αντίθεση με όσα έχει ανακοινώσει η (αμερικανική) κυβέρνηση, οι συνέπειες των δασμών για τις ΗΠΑ θα πρέπει επομένως να είναι αρνητικές», πρόσθεσε ο Νάγκελ. «Η απώλεια αγοραστικής δύναμης και το αυξημένο κόστος για τις ενδιάμεσες εισροές θα αντισταθμίσουν τα όποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την αμερικανική βιομηχανία».

Ο Φάμπιο Πανέτα, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο, είπε ότι αν εφαρμοστούν όλοι οι δασμοί που υπαινίχθηκε ο Τραμπ πριν από τις εκλογές και ακολουθήσουν αντίποινα, τότε η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, με την αμερικανική οικονομία να υφίσταται πλήγμα 2 ποσοστιαίων μονάδων.

«Ο μεγάλος κίνδυνος», υποστήριξε ο Πανέτα, «ήταν ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τις ΗΠΑ θα αναζητούσαν νέες αγορές και θα μπορούσαν να συμπιέσουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς».

«Τα μοντέλα της Bundesbank για τον πληθωρισμό ήταν λιγότερο πειστικά. Ένα από αυτά έβλεπε μόνο μια μικρή επίπτωση, ενώ ένα άλλο προέβλεπε μεγάλη αύξηση των πιέσεων στις τιμές, επειδή οι αντίποινα των δασμών θα μετακυλίονταν στους καταναλωτές, ενώ ένα αδύναμο ευρώ θα επιβάρυνε το κόστος εισαγωγής», πρόσθεσε ο Νάγκελ.