Το πρώτο SOS της χρονιάς

Το πρώτο SOS της χρονιάς

Σε μια επώδυνη εβδομάδα εξελίχθηκε η προηγούμενη για τα διεθνή χρηματιστήρια με τη Wall Street να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο του πόνου. Οι εβδομαδιαίες επιδόσεις για τον Nasdaq ήταν πτώση κατά 7,6% και για τον S&P 500 πτώση κατά 5,7%. Η ψαλίδα μεταξύ τους αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογίσουμε την πτώση του Nasdaq από τα υψηλά του, η οποία αγγίζει πλέον το 15,5%.

Προφανώς, ο φετινός Ιανουάριος απέχει πολύ από το λεγόμενο January Effect, καθώς οι 14 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης έφεραν τις χειρότερες αποδόσεις από εκείνες του 2008 σύμφωνα με τη FactSet.

Πρωταγωνιστής των απωλειών; O κλάδος της τεχνολογίας ο οποίος έχει σημειώσει πτώση 11,4%, δίνοντας στον Νasdaq τα ηνία της πτώσης. (σ.σ: Μπορείτε να διαβάσετε γιατί πέφτουν οι τεχνολογικές μετοχές εδώ). Στον αντίποδα ο κλάδος της ενέργειας εμφανίζει μέχρι στιγμής την καλύτερη απόδοση, σημειώνοντας άνοδο άνω του 12%.

Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη όμως και ως εκ τούτου τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P500 «έσπασαν» τόσο τα ημερήσια όσο και τα εβδομαδιαία διαγράμματα τους.

Όσον αφορά τον δείκτη-ορόσημο για τους traders, τον S&P 500, αν δεν αποκατασταθούν άμεσα αυτή την εβδομάδα οι 4408 μονάδες  - ζώνη κινητού 200 ημερών - και αν δεν απομακρυνθεί ο δείκτης έως το τέλος της εβδομάδος πάνω από τις 4530 μονάδες - 30άρης στο εβδομαδιαίο - τότε οι επόμενες συνεδριάσεις πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στις 4300 μονάδες, επίπεδο που αν διασπαστεί καθοδικά ενεργοποιεί τις στηρίξεις των 4140 μονάδων και εν συνεχεία των 3928-3940 μονάδων.

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια «καταιγίδα» ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων από εταιρείες «ειδικού βάρους» όπως η Apple, η Μicrosoft, η ΙΒΜ, η 3Μ, η Intel, η Tesla, η Caterpillar η American Express κ.α.

Με τς μισές μετοχές του Dow 30 να ανακοινώνουν αποτελέσματα αλλά και προσδοκίες για το 2022, κατανοούμε ότι η εβδομάδα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Βλέπετε, αν η πλειοψηφία αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2022, η επενδυτική ψυχολογία προφανώς θα «βαρύνει» εκ νέου και οι μετοχές των εταιρειών με αρνητικά σχόλια σχετικά με τα περιθώρια και το κόστος, θα πληρώσουν το τίμημα, όπως το πλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές της JP Morgan, της Goldman Sachs ή της Netflix.

Αν αντίθετα επικρατήσουν θετικές αναπροσαρμογές στις προβλέψεις για το 2022 θ’ αναφωνήσουμε ανακουφισμένοι: «saved by the….guidance». Εν αναμονή λοιπόν.

Άλλωστε η ατζέντα αυτή την εβδομάδα είναι πλούσια και όσον αφορά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις. Την Πέμπτη θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα δεδομένα προσωπικών καταναλωτικών δαπανών,στα οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία η Fed.

Βέβαια, η συνεδρίαση της τελευταίας κατά την Τρίτη και την Τετάρτη υπερισχύει σε βαρύτητα για την ψυχολογία των επενδυτών, καθώς η Fed είναι αυτή που ελέγχει τη βασική κινητήριο δύναμη των αγορών, τη ρευστότητα.

Οι επενδυτές αναμένουν νέες ενδείξεις για το πόσο θα αυξήσει η Κεντρική τράπεζα τα επιτόκια φέτος και φυσικά πότε θα ξεκινήσει τη σύσφιξη. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια ή να αλλάξει πολιτική σε αυτή τη συνεδρίαση. Ενδεχομένως όμως να προετοιμάσει την επενδυτική κοινότητα για το ότι θα ενεργήσει επιθετικότερα όταν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πιθανότατα τον Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής η αγορά έχει προεξοφλήσει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων - 0,25% έκαστος - και την έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης από τα μισά του έτους και μετά.

Κάποιοι οικονομολόγοι, δε, αναμένουν ότι από τον Μάρτιο και μετά η Fed θα προχωρήσει σε συρρίκνωση του ισολογισμού της, σταματώντας αρχικά την αντικατάσταση των τίτλων που λήγουν, κάτι που αναμένεται να αρχίσει να μειώνει σιγά, σιγά το μέγεθος του ισολογισμού της που αισίως έχει φθάσει τα 9 τρις δολάρια.

Αν η Fed την Τετάρτη προχωρήσει σε ανακοινώσεις που δεν ανατρέπουν αυτή την εικόνα, οι αγορές θα παραμείνουν ήρεμες. Αν όμως ο Πάουελ αλλάξει επιθετικά τη ρητορική του αδιαφορώντας για την αναταραχή των αγορών, τότε καλό θα είναι να ...προσδεθούμε.

Η αγορά-βαρόμετρο όσον αφορά τις αποφάσεις αλλά και την ορολογία των ανακοινώσεων της Fed, είναι η αγορά των ομολόγων. Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν προς τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μετά την άνοδο που σημείωσαν τις πρώτες ημέρες, εντούτοις μπορεί να πυροδοτηθεί ένας δεύτερος γύρος ανόδου των αποδόσεων, αν η Fed είναι επιθετικότερη του αναμενομένου την Τετάρτη όσον αφορά τον ρυθμό και τα χρονικά ορόσημα της ποσοτικής σύσφιξης.

Τέλος, η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο θα είναι καθοριστική και για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναμένει αυτή την εβδομάδα γραπτές απαντήσεις από την Ουάσιγκτον όσον αφορά τα αιτήματα της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά από τις ΗΠΑ σχετικά με το άνοιγμα του ΝΑΤΟ. (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). https://www.liberal.gr/market/ti-fobountai-oi-agores/427797

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.