Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την πτώση – διόρθωση των διεθνών αγορών ακολούθησε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα σχεδόν σε όλο το φάσμα του FTSE 25 αλλά και του ευρύτερου ταμπλό, όμως καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση τζίρου, στοιχείο που δείχνει ότι διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια δεν υπήρξε.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη κυριάρχησε σήμερα η εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη της κατάρρευσης της βρετανικής Thomas Cook, της παλαιότερης ταξιωτικής εταιρείας στον κόσμο με λειτουργία από το 1841. Τόσο ουσιαστικά, όσο και σημειολογικά, λόγο του μεγάλου «απλώματος» και της φύσης των εργασιών αυτής της εταιρείας, το αντίκτυπο στην ψυχολογία επενδυτών και καταναλωτών είναι πολύ μεγάλο.
Παράλληλα, οι συγκεχυμένες ακόμη πληροφορίες αλλά και το ρευστό κλίμα σΑ'' ό,τι αφορά το σύνολο της ζημιάς, είναι επίσης ένας ακόμη παράγοντας που προξενεί ανησυχία και νευρικότητα. Σε κάθε περίπτωση, και μιλώντας για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ η ζημιά αναμένεται να κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ!
Επίσης, το «κανόνι» της Thomas Cook απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο ντόμινο, ενώ ήδη η άτακτη αποχώρηση χιλιάδων τουριστών που είχαν επιλέξει το Σεπτέμβριο για τις διακοπές τους, φέρνει τα πάνω κάτω για πολλά επαγγέλματα πέριξ του τουριστικού προϊόντος (τρόφιμα, μεταφορές, διασκέδαση κ.λπ.).
Και βεβαίως, πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση των κινδύνων που εμπεριέχονται – σε τέτοιες περιπτώσεις – για τον τουρισμό (αλλά και για άλλους κλάδους ενίοτε) όταν μια εταιρεία έχει τόσο δεσπόζουσα θέση, που το «κανόνι» της μπορεί να φέρει ισχυρό ντόμινο ζημιάς.
Η διαπραγμάτευση της Thomas Cook ανεστάλη από το πρωί, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν όλη την ημέρα έντονα πτωτικά, καθώς πλην αυτής της εξέλιξης, επιβαρρυντικά λειτούργησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, αλλά και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο.
Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί 1,21%, ο CAC 40 Παρίσι 1,21%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -1,25%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη -1,22%, ενώ ο Stoxx 600 χάνει 0,95%. Εύλογα λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει μακράν το μεγαλύτερο ράλι παγκοσμίως φέτος κερδίζοντας έως την περασμένη Παρασκευή 42,86% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 87,08% στον τραπεζικό κλάδο, διόρθωσε με έμφαση.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά έκλεισε στις 862,59 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,55%, ενώ ο τζίρος που την Παρασκευή είχε ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ, κατήλθε στα 54,38 εκατ. ευρώ. Είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη η κατακόρυφη μείωση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση, καθώς πιστοποιηθεί ότι τα κεφάλαια δεν σηκώθηκαν από την αγορά.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.133,57 μονάδες με πτώση 1,72%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τις 805,03 μονάδες με πτώση 2,12%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.341,39 μονάδες με απώλειες 0,69%.
Στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 2,52%, η Alpha Bank -2,39%, η Εθνική -1,92% και η Πειραιώς -0,80%. Στον ευρύτερο FTSE 25 ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ και Σαράντης και αμετάβλητες οι Aegean Airlines και ΟΛΠ. Πτώση άνω του 4% είχε η Motor Oil, άνω του 3% υποχώρησαν οιο Jumbo και Ελλάκτωρ, άνω του 2% έχασαν οι Titan και Viohalco και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Cenrgy Holdings και Fourlis.
Στον Mid Cap σε θετικό έδαφος κατάφεραν και έκλεισαν οι AVAX, Ικτίνος, Έλτον, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Παπουτσάνης και Νηρέας, ενώ υποχώρησαν οι MIG, MLS, Quest Συμμετοχών, AS Company, Profile, Intrakat, Κρι Κρι, Intralot, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Pasal, Sato, ANEK, Ίντεργουντ, Μουζάκης, Μοτοδυναμική, Revoil, Reds, Moda Bagno, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κλουκίνας Λάππας, Καράτζης και Έλαστρον. Στο σύνολο της αγοράς, 35 μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος έναντι 70 που υποχώρησαν.