Η εκτεταμένη απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα έχει παραλύσει μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής Bitcoin, καθώς οι miners αναζητούν καταφύγιο σε μέρη όπως το Τέξας ή το Καζακστάν.
«Πολλοί ανθρακωρύχοι βγαίνουν από την επιχείρηση για να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές πολιτικές», δήλωσε ο Μάικ Χουάνγκ, διαχειριστής μιας εκμετάλλευσης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν. «Οι μηχανές εξόρυξης πωλούνται σαν παλιοσίδερα», προσθέτει.
Ούτως ή άλλως, πολλές εγκαταστάσεις «εξόρυξης» έχουν ήδη κλείσει επί κινεζικού εδάφους, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Πεκίνου να απαγορεύσει την ενεργοβόρο και περιβαλλοντικά επιζήμια «εξόρυξη» Bitcoin και τις συναλλαγές σε αυτό, στο πλαίσιο ελέγχου των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.
Τον Μάιο η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που απαγορεύουν την εξόρυξη bitcoin και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγάλη μετανάστευση των miners, όπως αποκαλούνται όσοι επιδίδονται στις εξορύξεις. H Κίνα αποτελούσε μέχρι τώρα τη βασική έδρα της διαδικασίας εξόρυξης του bitcoin, αφού με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2021, το 65% έως το 75% των εξορύξεων σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στη χώρα, όμως το Πεκίνο φαίνεται πως θέλει να απαλλαγεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Η έξοδος των miners βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων υπέρ άλλων περιοχών του κόσμου.
Ενας πιθανός προορισμός για τους miners είναι επίσης το γειτονικό –για την Κίνα– Καζαχστάν. Η χώρα παρέχει φθηνή και άφθονη ενέργεια, ενώ έχει πιο χαλαρή στάση όσον αφορά την οικοδόμηση, γεγονός που αποτιμούν θετικά οι miners που πρέπει να κατασκευάσουν «φυσικές» υποδομές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μια από άλλη περιοχή είναι το Τέξας. Παρόλο που η πολιτεία στον νότο των ΗΠΑ δεν διαθέτει μεγάλα αποθέματα μετά τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος που έπληξαν την περιοχή τον χειμώνα, διατηρεί την φήμη της περιοχής με τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο.