Τέσσερις βασικούς κινδύνους για τις αγορές από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αναλύει η Scope Ratings σε νέο της report. Πρώτον, τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα. Δεύτερον, ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί. Τρίτον, οι υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς. Τέταρτον, απειλείται το διεθνές εμπόριο.
Το βασικό σενάριο κατά την Scope Ratings δεν είναι να υπάρξει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά οι αναλυτές τονίζουν πως οποιαδήποτε κλιμάκωση θα φέρει αναταράξεις. Μάλιστα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι ανωτέρω κίνδυνοι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών, όπως πιθανές υποβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πιστωτική κρίση διεθνώς» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό πιθανό ράλι της τιμής του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωσή του. Αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε μειώσεις, αλλά να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα πλήξει την ανάπτυξη. Ήδη πάντως η Fed φαίνεται πως δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με ορισμένους να παραπέμπουν τις σχετικές αποφάσεις μετά το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την Scope Ratings οι αγορές πετρελαίου έχουν ήδη τιμολογήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή με τις τιμές του μαύρου χρυσού να κινούνται πέριξ των 90 δολαρίων το βαρέλι. Οποιαδήποτε όμως αύξηση της έντασης θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές και να διαταράξει το εμπόριο μέσω των ναυτιλιακών δρομολογίων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν πως μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να διαταράξει έως το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 15% της παραγωγής φυσικού αερίου.
Επίσης οι αναλυτές περιμένουν τις κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά του Ιράν και κατά πόσο αυτές θα προκαλέσουν το διεθνές εμπόριο και την αγορά πετρελαίου. Όπως αναφέρει η Scope Ratings τα στενά του Ορμούζ είναι στρατηγικής σημασίας για τους παραγωγούς αργού πετρελαίου και είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Επομένως μια αναταραχή στην περιοχή είναι πιθανό να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις σε κρίσιμους ενεργειακούς διαδρόμους.
«Ξεχάστε το ράλι στα χρηματιστήρια» λέει η JP Morgan
Ο Marko Kolanovic της JP Morgan συστήνει αμυντικό χαρτοφυλάκιο και παρατρύνει τους επενδυτές να κινηθούν με μέτρο, καθώς «τα χρηματιστήρια είναι κοντά σε διόρθωση». Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως οι αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη συγκριτικά με την αρχή της χρονιάς, ενώ οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, καταγράφεται ράλι στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κάτι που συμβαίνει καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν τη στάση τους για τη νομισματική πολιτική της Fed.
Παράλληλα, η JP Morgan επισημαίνει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα έχει συνέχεια, πλήττοντας τις αποτιμήσεις των εισηγμένων και κάνοντας πιο δύσκολο το έργο των κεντρικών τραπεζών. Όπως τονίζει ο κορυφαίος αναλυτής η JP Morgan πλέον αναδιαρθρώνει το χαρτοφυλάκιό της και τοποθετείται στα εξής assets:
- Στα εμπορεύματα κυρίως στα πολύτιμα μέταλλα και στο χρυσό, καθώς εκτιμά ότι το ράλι θα συνεχιστεί.
- Μειώνει τις underweight θέσεις στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ
- Ανοίγει overweight θέσεις στα βρετανικά έναντι των αυστραλιανών κρατικών ομολόγων
«Καμπανάκι» από την Goldman Sachs
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Goldman Sachs που βλέπει καθυστέρηση της νομισματικής χαλάρωσης και διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές αναφέρουν πως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή είναι υπαρκτός, ενώ έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω παραγόντων δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα στα χρηματιστήρια.
Η GS επισημαίνει πως οι σημερινές τιμές πετρελαίου ήδη ενσωμάτωνουν γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου έως 10 δολάρια και ότι υπάρχει αυξημένη παραγωγή πετρελαίου. Επομένως, δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις της για τον μαύρο χρυσό. Ωστόσο, τα κακά νέα για τους επενδυτές είναι ο πληθωρισμός. Όχι μόνο μπορεί να αναζωπυρωθεί από μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αλλά στις ΗΠΑ δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ ο δομικός δείκτης του πληθωρισμού PCE αυξήθηκε πάνω από το 4% εώς σήμερα το 2024, στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κάτι που κάνει τη FED διστακτική για το πότε θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά στην ΕΚΤ, η GS τονίζει πως τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων και έπειτα ανά τρίμηνο θα αναθεωρείται η νομισματική πολιτική.