Πιο βαθιά στην… απαγορευτική ζώνη και πιο κοντά στο επίπεδο που άγγιξαν τη «Μαύρη Τρίτη» 29 Μαΐου, υποχρεώνονται να κατρακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα καθώς ένα ακόμη πισωγύρισμα της ελληνικής κυβέρνησης στερεί τη δόση των 1 δισ. ευρώ.
Η είδηση ότι οι διευθυντές του ESM ζητούν επιπρόσθετα στοιχεία για το αν όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα που οφείλει πριν εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης ενισχύει την αβεβαιότητα για τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου ενόψει της λήξης του μνημονίου.
Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκρήγνυνται ξανά με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 4,84% (+5,7%) και το 5ετές να ξεπερνάει το 4,2% (+7,9%). Αυτή τη φορά οι δικαιολογίες ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά δυσμενές στις αγορές κεφαλαίου λόγω Ιταλίας δεν έχουν καμία σημασία.
Μέσα σε μία ημέρα, το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 5,5% υποδεικνύοντας ότι οι αγορές θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα «υπερευαίσθητες» απέναντι στην Ελλάδα και σε κάθε πισωγύρισμα του Αλέξη Τσίπρα θα ζητούν μεγαλύτερο premium κινδύνου.
Η αντίστροφη πορεία της κυβέρνησης, που αντί να υλοποιεί τη μνημονιακή της δέσμευση – και σε κάθε περίπτωση υποχρέωσή της– να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα προς τον ιδιωτικό τομέα, θέτει άλλες προτεραιότητες, προκαλεί ανησυχία για τις προθέσεις της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι μόνο σε 4 ημέρες το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει αυξηθεί άνω του 10%, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς σε ποσοστό άνω του 20% σε λιγότερο από ένα μήνα. Πλέον, το δεκαετές κινείται με… φόρα προς το επίπεδο του 4,957% που έφτασε την Τρίτη 29 Μαΐου, όταν η αγωνία για την Ιταλία είχε φτάσει στο κατακόρυφο.