Μετωπική σύγκρουση της SEC με Coinbase και Binance
Shutterstock
Shutterstock
Κρυπτονομίσματα

Μετωπική σύγκρουση της SEC με Coinbase και Binance

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) υπέβαλε μήνυση στο αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, μόλις μια ημέρα μετά τη μήνυση στην Binance. Η SEC ισχυρίζεται ότι η Coinbase λειτούργησε ως μη εγγεγραμμένος broker και διαμεσολαβούσε στην πώληση μη εγγεγραμμένων τίτλων κινητών αξιών. Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν απευθυνθεί και προς την Binance. 

Μέσα από τις δύο καταγγελίες ξεδιπλώνεται η ευθεία επίθεση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Η SEC ισχυρίζεται ότι «τουλάχιστον από το 2019, η Coinbase λειτουργεί ως μη εγγεγραμμένος διαμεσολαβητής, μη εγγεγραμμένο χρηματιστήριο και μη εγγεγραμμένος θεματοφύλακας». Στη μήνυση η SEC αναφέρει ότι 13 κρυπτονομίσματα συγκαταλέγονται σε μη εγγεγραμμένους τίτλους. Πρόκειται για τα εξής κρυπτονομίσματα: 

  • SOL
  • ADA
  • MATIC
  • FIL
  • SAND
  • AXS
  • CHZ
  • FLOW
  • ICP
  • NEAR
  • VGX
  • DASH
  • NEXO

Αν και υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των ισχυρισμών κατά της Coinbase και εκείνων κατά της Binance, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Η SEC ανέφερε τα SOL, ADA, AXS, MATIC, FIL και SAND στην αγωγή της κατά της Binance. Είναι αδιευκρίνιστο εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προσεγγίσει ήδη τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Στην αγωγή της SEC κατά της Binance, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι το ανταλλακτήριο διαπραγματεύεται 10 μη εγγεγραμμένους τίτλους συμπεριλαμβανομένου του binance coin (BNB) και του stablecoin BUSD. Η SEC ισχυρίστηκε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου βοήθησε τους πλούσιους πελάτες να αποφύγουν τους κανονισμούς των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση VPN για την απόκρυψη των τοποθεσιών τους στις ΗΠΑ και την υποβολή εγγράφων συμμόρφωσης από εξωχώριες δικαιοδοσίες για την απόκρυψη της πραγματικής χώρας προέλευσής τους.

Η μετοχή της Coinbase υποχώρησε περίπου 16% (αργότερα στο κλείσιμο σταθεροποιήθηκε περίπου στο -14%) μετά την είδηση. Η βουτιά της μετοχής έρχεται μία ημέρα αφότου οι μετοχές της Coinbase σημείωσαν πτώση 9% τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της κανονικής συνεδρίασης, μετά την είδηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατήγγειλε Binance. Το COIN, το οποίο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την αρχική εισαγωγή του τον Απρίλιο του 2021, έχει σημειώσει σημαντική ανάκαμψη από την αρχή του έτους, σημειώνοντας ράλι περίπου 75% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχες συνέπειες είχε και το ανταλλακτήριο Binance, παρά το γεγονός πως δεν είναι εισηγμένη εταιρεία. Οι χρήστες του Binance απέσυραν συνολικά σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στο ανταλλακτήριο ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από 60,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον DeFiLlama.

Ωστόσο τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ορισμένοι μεγάλοι παίκτες στήριξαν την αγορά με μεγάλες συναλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η εταιρεία market making κατέθεσε 67,1 εκατομμύρια USDC στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Coinbase ,ενδεχομένως για να πραγματοποιήσει συναλλαγές εξαγοράς κρυπτονομισμάτων για πελάτες της.

Αντίστοιχα, η πλατφόρμα FalconX που στοχεύει σε θεσμικούς επενδυτές κατέθεσε 29,5 εκατομμύρια USDC στην Binance. Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κεφάλαιο FBG Capital φαίνεται να έχει καταθέσει 44 εκατομμύρια USDT στην Binance μετά τις αρχικές αναφορές ότι η SEC μηνύει το ανταλλακτήριο. Αντίστοιχα, μεγάλες καταθέσεις βλέπουμε από πολλούς παίκτες της αγοράς. Για το μέγεθος της είδησης περί μήνυσης στα ανταλλακτήρια, η μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων παραμένει χαμηλή

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance παρουσίασε ως εχθρό των κρυπτονομισμάτων την SEC. Ο Changpeng «CZ» Zhao έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Αν πρέπει να τσακωθείς με όλους, ίσως εσύ να φταίς».

Ενόψει της μήνυσης της SEC, τόσο κατά της Binance όσο και της Coinbase, επιτροπή συνεδρίασε στο Κογκρέσο προκειμένου να συζητηθεί η ρύθμιση της αγοράς spot κρυπτονομισμάτων. 

Οι νομοθέτες έθεσαν πρώτα ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορικών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. Ο Behnam στις παρατηρήσεις του επικεντρώθηκε στην ταξινόμηση των κρυπτονομισμάτων και στην ανάγκη για ρυθμιστική συμμόρφωση. Η SEC θα πρέπει να έχει εξουσία επί περιουσιακών στοιχείων που ταξινομούνται ως τίτλοι, σύμφωνα με τον Behnam, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, το bitcoin, είναι ένα εμπόρευμα πρέπει να οδηγήσει σε ρύθμισή του». Φαίνεται πως η επιβολή κυρώσεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων, είναι αναμφίβολα ένα παιχνίδι εξουσίας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις.