Μετά την ευφορία του Ιανουαρίου και την κατήφεια του Φεβρουαρίου με τις μετοχές και τα ομόλογα να πιέζονται από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για συνέχεια των επιτοκιακών αυξήσεων, οι αγορές μάλλον εισέρχονται σε φάση αναταράξεων τον Μάρτιο.
Η απόδοση στα 10ετη ομόλογα ΗΠΑ έκλεισε τον Φεβρουάριο με άνοδο 40 μονάδων βάσης στο 4,07%. Στην Ευρώπη οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται κοντά σε υψηλά πολλών ετών, στο 2,73% το 10ετες γερμανικό και στο 4,62% το αντίστοιχο ιταλικό.
Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 έχασε 2% τον Φεβρουάριο μετά από άνοδο 6% τον Ιανουάριο με τις αποτιμήσεις των μετοχών να έχουν διορθώσει σε πολλές γεωγραφίες με την κατεύθυνση ασαφή.
Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των επιτοκίων παραμένει υψηλή. Αν τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ανθεκτικότητα, η πτώση λόγω προσδοκιών για ακόμη υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα συνεχιστεί.
Αν όμως ακολουθήσουν πειστικά σημάδια οτι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη επιβραδύνονται σε βαθμό που θα οδηγήσουν σε παύση της ανόδου του κόστους χρήματος, οι κινητές αξίες πιθανότατα θα ξαναπάρουν την ανιούσα. Στο μεταξύ, αν τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα θα υπάρξει μεταβλητότητα.
Ένα αρνητικό σημάδι για τις μετοχές, οι αποτιμήσεις των οποίων επηρεάζονται από τις αποδόσεις των ομολόγων, είναι ο δείκτης MOVE που μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά ομολόγων των $24 τρισ. Ο δείκτης MOVE ενισχύθηκε 20% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη του μηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2022.
Τον Ιανουάριο οι επενδυτές ένιωθαν σίγουροι οτι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα ωθούσε τις νομισματικές αρχές σε παύση των επιτοκιακών αυξήσεων μετά την επιθετική σύσφιξη για να καμφθεί ο πληθωρισμός. Ομως, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ακολούθησαν έθεσαν την προσδοκία αυτή σε αμφισβήτηση.
Τώρα οι αγορές συνειδητοποιούν το μήνυμα των κεντρικών τραπεζών, οτι δηλαδή ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον επιθυμητό στόχο αργότερα που σημαίνει οτι το κόστος χρήματος θα ακριβύνει και θα παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο διάστημα.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των επιτοκιακών αυξήσεων των κεντρικών τραπεζών δεν έχει γίνει αισθητός ακόμη καθώς ο πραγματικός οικονομικός «πόνος» γίνεται αντιληπτός στο δεύτερο έτος του κύκλου σύσφιξης.
Οι αγορές τιμολογούν την κορύφωση των επιτοκίων της Fed στο 5,4% φέτος, έχοντας εγκαταλείψει πονταρίσματα για μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023. Το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο 4,50%- 4,75%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Στη ζώνη του ευρώ οι traders βλέπουν άνοδο 150 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος χρήματος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο στο 2,5%.
Ο δείκτης δολαρίου που μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι άλλων κύριων νομισμάτων κέρδισε 2,6% τον Φεβρουάριο, καθώς επανήλθαν οι προσδοκίες για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι φετινές αποδόσεις πολλών ομολόγων παραμένουν αρνητικές. Τα γερμανικά ομόλογα χάνουν 0,52% από το ξεκίνημα του 2023 και τα βρετανικά 0,82%. Τα αμερικανικά ομόλογα επίσης έχουν απώλειες 0,28%.
«Αν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία δείξουν αδυναμία στις οικονομίες, οι αγορές θα γυρίσουν πιο αισιόδοξες. Αν όμως τα στοιχεία του Μαρτίου επιβεβαιώσουν το δυσμενές σενάριο «μη προσγείωσης», η αναστάτωση μπορεί να στείλει την αποδόση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου πάνω από το υψηλό του 4,25% που σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου με τον δείκτη S&P 500 να πέφτει στις 3.577 μονάδες, στο χαμηλό του bear market που σημειώθηκε στις 12 Οκτωββρίου», σύμφωνα με την Yardeni Research.