Τεράστιες είναι οι αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η Ιταλία βυθίζεται σε μία πρωτοφανή πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι ενδεικτική της αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από την Ευρώπη και αφορά στο μέλλον της Ιταλίας αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Μόνο σήμερα, το επιτόκιο που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «εξερράγη» κατά 1 ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από το 1,40% στο 2,46%, καταγράφοντας άνοδο 177%.
Οι ανησυχίες φτάνουν, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιταλίας αφού το αποτέλεσμα των νέων πρόωρων εκλογών μόνο βέβαιο δεν είναι, γεγονός που συντηρεί τους φόβους για άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, το οποίο αποτελεί δείκτη αναφοράς για το κόστος δανεισμού εκτινάσσεται και σήμερα σε ποσοστό έως και 25%, άνω του 3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014.
Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από το 1992 ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρύτερης ευρωζώνης αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Αύγουστο του 2016. Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013. Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου γύρω στις 115 μονάδες βάσης.
Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε πολύ γρήγορα η Ιταλία θα βρεθεί στη θέση της Ελλάδας, σημειώνουν αναλυτές θέλοντας να δείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται σημαντικά τόσο για την Ισπανία όσο και για την Πορτογαλία με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να εκτινάσσεται στο 1,63% (+6,7%) και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 2,23% (+8,5%).
Πιέσεις δέχονται - αν και μικρότερης έντασης - τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 4,7%. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς αρνητικό έδαφος με το 10ετές στο 0,28% (-18%) και το 8ετές στο -0,02%.
Στα χρηματιστήρια, Μιλάνο και Μαδρίτη οδηγούν την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, με τον MIB στο Μιλάνο να καταγράφει απώλειες άνω του 3% και τον IBEX στη Μαδρίτη να υποχωρεί σε ποσοστό 2,5%. Πτώση άνω του 1,4% σημειώνεται σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, ενώ στο 2,3% φτάνουν οι απώλειες του πορτογαλικού PSI. Παράλληλα, σε αναστολή τέθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Monte Paschi, Bper και Banca Generali.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό σχεδόν ενάμιση χρόνου, ενώ τώρα υποχωρεί 5%. Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί σχεδόν 2%.
Εξάλλου, η πιθανότητα χρεοκοπίας της ιταλικής οικονομίας ανήλθε στο 17,4%.
Επιπλέον, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,76% στα 1,1537 δολάρια, καταγράφοντας χαμηλό 10 μηνών.
Εχθές, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε στο 2,67%, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 2,63%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο επίπεδο του 2,7%, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9%, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα την τροπή που θα έχουν οι εξελίξεις των επόμενων μηνών στην Ευρωζώνη.
Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετίζονται πλέον με το χάος το οποίο ενδεχομένως θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας και τις διαστάσεις που θα λάβουν τα ποσοστά του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, ισχυροποιώντας τις θέσεις των ευρωσκεπτικιστών.
Διαβάστε ακόμα: