Του Απόστολου Σκουμπούρη
Βγάζοντας την εβδομάδα με κέρδη 5,28%, το Φεβρουάριο με +11,48% ανεβάζοντας την απόδοση από την αρχή του 2019 στο +16,19%, ασφαλώς η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο σοβαρεύει και γίνεται πιο «συμπαγής» εν μέσω σημαντικής αύξησης της αξίας συναλλαγών.
Η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις τόσο στην υπόθεση των τραπεζών με αιχμή το διάδοχο νόμο Κατσέλη και τους χειρισμούς για τα κόκκινα δάνεια, όσο και στην πλευρά της οικονομίας όπου υπάρχει σοβαρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Σήμερα το βράδυ υπάρχει η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody's με την αγορά να δείχνει ότι ίσως έχουμε την περιβόητη αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα. Και φυσικά, αν υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αμέσως θα ακολουθήσει αναβάθμιση των τραπεζών, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις προοπτικές του κλάδου.
Κυρίαρχο στοιχείο είναι επίσης ότι η αγορά πλέον δε φοβάται το πολιτικό ρίσκο, παρ'' ό,τι υπάρχει ένα θέμα με το ενδεχόμενο παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Όμως, όποτε και θα γίνουν οι εκλογές, η αγορά θεωρεί ότι η πολιτική αλλαγή είναι κοντά, άρα πλησιάζουν και οι πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και την αγορά αποφάσεις.
Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας ήταν ο σχεδόν διπλασιασμός του τζίρου, καθώς οι μέσες συναλλαγές έφτασαν στα 81,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 90% έναντι της αμέσως προηγούμενης. Είναι σαφές ότι στην αγορά επαναδραστηριοποιήθηκαν ισχυρά εγχώρια αλλά κυρίως διεθνή χαρτοφυλάκια, πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο που κατέγραψε εντυπωσιακό ράλι το μήνα Φεβρουάριο.
Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «το ράλι έχει ήδη διανύσει μια απόσταση 18,5% από τα χαμηλά της 3ης Ιανουαρίου, ενώ μόλις 35 τίτλοι βρίσκονται χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Οι δυνατές αποδόσεις ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων που είτε μάζεψαν μεγάλες απώλειες είτε πέρασαν σε θετικό έδαφος ευνοώντας ένα άτυπο rotation σε υστερήσαντες τίτλους.
Οι τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την διαδρομή προσθέτοντας 2,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση τους, ενώ κυριότερος μοχλός ήταν η συρρίκνωση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά 13 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής αγοράς».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «οι τράπεζες προεξοφλούν την μη προσφυγή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου τουλάχιστον για φέτος καθώς οι όροι για τις τιτλοποιήσεις και ο νέος «νόμος Κατσέλη» φαίνεται να λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων χωρίς ισχυρές απώλειες στα εποπτικά τους κεφάλαια».
Στις 740 μονάδες η επόμενη αντίσταση
Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «η διάσπαση του απλού κινητού μέσου (στις 689 μονάδες) των 200 ημερών ήρθε με δύναμη και η διαφυγή ανάλογη του γεγονότος.
Ο Γ.Δ. από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει έναν τέλειο διαγραμματικό σχηματισμό πυθμένα ανάλογο μακροχρόνιων αντιστροφών τάσης με δουλεμένα επίπεδα στήριξης.
Η επόμενη αντίσταση είναι στις 740 μονάδες ωστόσο αυτό που προβληματίζει πια είναι η εικόνα υπερτιμήσεων που παρατηρείται στους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ακραία υπερβολή.
Η εικόνα αυτή προϊδεάζει για μια επερχόμενη διόρθωση. Ως έσχατο σημείο διόρθωσης θα αναμέναμε την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών ο οποίος θα λειτουργήσει ως το επόμενο σημείο στήριξης. Διόρθωση με περιορισμένο τζίρο είναι το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές, η διαφυγή κάτω από το όριο του 200αρη θα απαιτήσει συσσώρευση και νέο σχηματισμό τοπικής βάσης», σημειώνει ο αναλυτής.
Πολλαπλά πακέτα την Παρασκευή, το 35% του συνολικού τζίρου
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέα υψηλά 5μήνου και στις 712,61 μονάδες με άνοδο 0,72%, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό στις 719,15 μονάδες (+1,65%) και χαμηλό στις 705,20 μονάδες (-0,33%).
Η αξία συναλλαγών για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 109,46 εκατ. ευρώ, όμως το 35% αυτού, ήτοι 38,42 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα κυρίως σε Eurobank και Grivalia Properties, αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Εθνική.
Στις τράπεζες υπήρξε μερική κόπωση αλλά και μεικτή εικόνα στο φινάλε. Η Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 115,8% το Φεβρουάριο έκλεισε με νέα άνοδο 3,66%, η Alpha Bank +1,13%, ενώ με ήπια πτώση έκλεισαν Εθνική και Eurobank.
Στον ευρύτερο Large Cap καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ +3,36%, Grivalia Properties +3,77%, Aegean Airlines +3,46%, ΟΠΑΠ +2,78%, Fourlis +2,84%, Lamda Development +2,77%, Coca Cola HBC +1,96%, ΟΛΠ +1,68%, Motor Oil +1,17% κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε με ράλι +28,21% η Attica Bank ενώ διακίνησε και όγκο 2,4 εκατ. τεμαχίων, η Νηρέας +7,69%, η J&P Άβαξ +12,90% (πήρε διεθνή έργο αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ), MIG +2,99% και Intrakat +1,60%.
Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ευρωσύμβουλοι, Forthnet, Centric, Newsphone, Σελόντα, Attica Συμμετοχών, Περσέυς, Pasal, ΕλβάλΧαλκορ, Κρέτα Φαρμ και Εβροφάρμα. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.