Mπορεί οι αγορές να «γιόρτασαν» τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες με τους Κινέζους για την επίτευξη συμφωνίας, όμως απ’ότι φαίνεται έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά, καθώς το Πεκίνο διέψευσε την πληροφορία, ενώ την ίδια στιγμή και ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι στόχος είναι οι ΗΠΑ να έχουν δασμούς ύψους 50% στις ξένες εισαγωγές σε ένα χρόνο από τώρα.
Το ποσοστό όμως του 50% δεν είναι ευκαταφρόνητο και επιπλέον οι διαψεύσεις από το Πεκίνο περί συζητήσεων με τις ΗΠΑ αφήνουν μετέωρους τους οικονομικούς κύκλους όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την ποιότητα μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό πιθανότατα να διευρυνθεί εκ νέου μετά την ανακοίνωση των νέων λιμενικών τελών που επιβάλλει η Ουάσινγκτον μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής της για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής στη διεθνή ναυτιλία.
Tα λιμενικά τέλη αναμένεται να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς αγγίζουν όχι μόνο τα κινεζικής ιδιοκτησίας ή κατασκευής πλοία, αλλά και άλλους ξένους μεταφορείς.
Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική xclusiv shipbrokers τα κινεζικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης πλοία θα χρεώνονται 50 δολάρια ανά καθαρό τόνο από τον Οκτώβριο του 2025, με ετήσια κλιμάκωση στα 140 δολάρια έως το 2028. Τα κινεζικής κατασκευής πλοία, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, θα χρεώνονται από 18 δολάρια ανά καθαρό τόνο και εως 33 δολάρια.
Τα τέλη θα υπολογίζονται έως και πέντε φορές το χρόνο και θα μπορούν να απαλλάσσονται μόνο εάν ο πλοιοκτήτης παραγγείλει πλοίο που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.
Είναι προφανής ο στόχος της νέας πολιτικής για τα τέλη των ΗΠΑ: Να επανακτήσει η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ το μερίδιο της αγοράς που έχασε σταδιακά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που σήμερα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.
Αντίθετα τα κινεζικής κατασκευής πλοία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των 10 μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο, με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να κυριαρχούν επίσης στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία.
Μέσα σε αυτό το εμπορικό περιβάλλον που συνεχίζει κάθε εβδομάδα να γίνεται όλο και πιο σύνθετο, το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και άλλες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι τελωνειακοί δασμοί θα επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις οικονομίες για τουλάχιστον αρκετούς μήνες.
Τα πρώτα σημάδια στην αμερικανική οικονομία
Μια πρώτη εικόνα αυτής της επίδρασης θα έχουμε την Τετάρτη που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν μια πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, και θα είναι ενδεικτικά του αντίκτυπου των δασμών και της ευρύτερης εμπορικής πολιτικής όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 2 Απριλίου.
Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ΑΕΠ α' τριμήνου αναμένεται να δείξουν ανάπτυξη 0,4%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια.
Αν επαληθευτεί αυτό το νούμερο, θα είναι ενδεικτικό ότι η αμερικανική οικονομία έχασε την ορμή της στο πρώτο τρίμηνο του 2025, λόγω καταναλωτικής κόπωσης - οι καταναλωτές, ανησυχουν για την ασφάλεια της εργασίας, οπότε περιορίζουν τις αγορές τους - και διόγκωσης του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να «στοκάρουν», ήτοι να αυξήσουν τις εισαγωγές αγαθών για να προλάβουν την επιβολή των δασμών.
Επομένως θα έχει ενδιαφέρον την Τετάρτη τόσο η επιβεβαίωση των στοιχείων αυτών όσο και η αντίδραση της Wall, πόσο μάλλον από τη στιγμή που την Παρασκευή η μητέρα των αγορών έκλεισε πάνω από τον μέσο κινητό των 30 ημερών «ανοίγοντας» το διάγραμμα για τη ζώνη των 5650-5750 μονάδων.
Στο σημείο αυτό και όσον αφορά την τεχνική εικόνα θα ανοίξουμε μια παρένθεση με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις που διαβάζουμε σε κάποια forums.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται μαζί με τη διάσπαση του 30άρη και ο σχηματισμός του Death Cross που είναι σε ισχύ, ήτοι ο σχηματισμός όταν ο κινητός μέσος των 50 ημερών διασχίζει καθοδικά τον αντίστοιχο των 200 ημερών.
Αν και ο συγκεκριμένος σχηματισμός συνδέεται με την πεποίθηση της έναρξης μια μεσο- μακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης, με τους υπερμαχους της προγνωστικής ισχύος του μοτίβου να σημειώνουν ότι προηγήθηκε όλων των σοβαρών bear markets, συμπεριλαμβανομένων των 1929, 1938, 1974 και 2008, εντούτοις πολλές φορές αποτελεί απλά έναν «συμπτωματικό» δείκτη της αδυναμίας της αγοράς.
Για παράδειγμα το 1971 έως το 2022, οι 22 περιπτώσεις στις οποίες ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών του δείκτη Nasdaq Composite έπεσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ακολουθήθηκαν από μέσες αποδόσεις περίπου 2,6% τον επόμενο μήνα, 7,2% σε τρεις μήνες και 12,4% έξι μήνες μετά τον σχηματισμό του.
Αν δεν πέσουμε λοιπόν στην παγίδα της «μεροληψίας δείγματος», η ιστορία της αγοράς δείχνει ότι ο «σταυρός θανάτου» είναι ένα μοτίβο γραφήματος αγοράς που αντανακλά την πρόσφατη αδυναμία των τιμών με την πτωτική δυναμική να υποδηλώνει συνήθως επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών. Παρά την προήγηση του σε ιστορικά bear markets όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ο σχηματισμός αυτός τείνει να προηγείται μιας βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης με αποδόσεις άνω του μέσου όρου.
Ποια από τις δύο περιπτώσεις ισχύει σήμερα;
Αυτό θα εξαρτηθεί από την διάρκεια των δασμών.
Ως στήλη κρατάμε ότι υποδηλώνει την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών και ως συνετή επιλογή προκρίνουμε την εκμετάλλευση των ανοδικών αντιδράσεων ως ευκαιρία για ανασύνταξη των χαρτοφυλακίων σε πιο αμυντικό προφίλ. (σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Το δίλημμα της Αpple
Η μετοχή της Apple έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη 8%, μειώνοντας τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς στο 14%.
Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς, περιμένουμε την τριμηνιαία έκθεση κερδών της εταιρείας και ακόμα περισσότερο περιμένουμε τις απαντήσεις του CEO της Apple όσον αφορά το guidance, αλλά και τις πιθανές αποφάσεις περί της παραγωγής των iPhone.
Βλέπετε η Αpple μαζί με την Tesla είναι από τις αμερικανικές εταιρείες που βασίζονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από την Κίνα ως βάση παραγωγής. Οι εταιρείες αυτές συχνά εισάγουν πρώτες ύλες ή εξαρτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συναρμολόγηση σε προϊόντα που στη συνέχεια εξάγονται.
Αυτό όμως σημαίνει ότι στο εμπορικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει ο Ντόναλντ Τραμπ οι εταιρείες αυτές θα πληρώνουν τόσο αμερικανικούς όσο και κινεζικούς δασμούς για τα ίδια προϊόντα (σ.σ.: Θα πληρώνουν δασμούς 125% για την εισαγωγή εξαρτημάτων και στη συνέχεια 145% για την εξαγωγή προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες).
Μια τέτοια συνθήκη είναι μη βιώσιμη και ως εκ τούτου σύμφωνα με το Bloomberg και τους Financial Times, η Apple σκοπεύει να μεταφέρει στην Ινδία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής iPhone που πωλεί στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2026. Υπόψιν ότι η Apple πουλάει περισσότερα από 60 εκατομμύρια iPhone ετησίως στις ΗΠΑ.
Επομένως ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει να διπλασιάσει περίπου την παραγωγή των iPhone στην Ινδία, η οποία είναι ήδη αυξημένη από την περίοδο της πανδημίας, καθώς η Apple κατασκευάζει πλέον ένα στα πέντε iPhone στην Ινδία, με το μεγαλύτερο μέρος τους να συναρμολογείται στο εργοστάσιο της Foxconn στη νότια Ινδία. (σ.σ:Ο βραχίονας κατασκευής ηλεκτρονικών της Tata Group είναι επίσης βασικός προμηθευτής).
Πόσο εύκολα όμως μπορεί να μετατοπισθεί η παραγωγή των iPhone προς την Ινδία από την Κίνα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους;
Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή Craig Moffett καθόλου εύκολα.
Μάλιστα χαρακτηρίζει τα παραπάνω σχέδια της Αpple ως μη ρεαλιστικά.
Ο Moffett εξηγεί ότι η μετακίνηση της παραγωγής στην Ινδία δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα των δασμών, καθώς πολλά εξαρτήματα του iPhone θα εξακολουθούν να κατασκευάζονται στην Κίνα.
Ο Moffett υποστηρίζει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να διαφοροποιηθεί κανείς στην Ινδία και νομοτελειακά η αλυσίδα εφοδιασμού της Apple θα εξακολουθεί να είναι «αγκυροβολημένη» στην Κίνα.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε σημείωμα στους πελάτες του: «Η ουσία είναι ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι μια μάχη δύο μετώπων, που επηρεάζει το κόστος και τις πωλήσεις. Η μεταφορά της συναρμολόγησης στην Ινδία θα μπορούσε -και τονίζουμε ότι θα μπορούσε- να βοηθήσει με το πρώτο. Το δεύτερο μπορεί τελικά να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».
Ως εκ τούτου ο Moffett μείωσε την τιμή στόχο της Apple στα 141 δολάρια από 184 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι πτώση 33% από το κλείσιμο της Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εξακολουθεί να έχει έναν εξαιρετικό ισολογισμό.
Οι σημαντικές δασμολογήσεις και η πιθανή «καταστροφή της ζήτησης» που θα δημιουργηθεί από τις δυνητικά υψηλότερες τιμές είναι οι λόγοι της μείωσης τιμής στόχου.
Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι AT&T, Verizon και T. Mobile ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν το πρόσθετο κόστος των τιμολογίων των συσκευών και ότι ο
καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει για αυτό.
Το πιο πιθανό σενάριο λοιπόν είναι να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερες περιόδους διακράτησης και πιο αργούς ρυθμούς αναβάθμισης των συσκευών iPhone, δηλαδή στην καταστροφή της ζήτησης που προβλέπει ο Μοffett.
Eπιπλέον αναμένει επιβράδυνση και στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα με τη Huawei και τους τοπικούς ανταγωνιστές της Αpple στην Κίνα να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Όλα αυτά πιθανώς να περιορίσουν τις εκτιμήσεις στην συναίνεση του επόμενου έτους για την Apple. Μένει να περιμένουμε την Πέμπτη, για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ο Μoffett.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.