Το τάιμ άουτ της Μ.Εβδομάδας ευκαιρία για ανασύνταξη χαρτοφυλακίων

Το τάιμ άουτ της Μ.Εβδομάδας ευκαιρία για ανασύνταξη χαρτοφυλακίων

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί και το κατεξοχήν περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο στον κόσμο.

Η απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας ανέβηκε από το 3,83% στις 6 Απριλίου έως το 4,59% στις 11 Απριλίου, για να αποκλιμακωθεί έως ένα μόνο σημείο χθες πέριξ του 4,30%, παρά το πάγωμα ενός μεγάλου μέρους του δασμολογικού τσουνάμι που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Αν και η αγορά των ομολόγων και ειδικά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων λειτουργεί ως ένα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών, θα έλεγε κανείς ότι το Τreasury των ΗΠΑ σε αντίθεση με άλλα ασφαλή καταφύγια όπως τα γερμανικά, τα ελβετικά ή τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, μάλλον έχει αποδυναμωθεί παρά έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής. 

Οι αναγκαστικές πωλήσεις από τα υπερδανεισμένα hedge funds την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς και επιβάρυναν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να «διαρρεύσει» ότι η «αταξία» στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, να παρέμβει με έκτακτες αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ακριβώς έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022. 

Εν τέλει η παρέμβαση του Πάουελ δεν χρειάστηκε χάρη στην οπισθοχώρηση του Τραμπ και μετά από μια εβδομάδα ιστορικά υψηλής μεταβλητότητας, η αμερικανική αγορά ομολόγων δείχνει τις τελευταίες δύο ημέρες σημάδια σταθεροποίησης, με την προσοχή των αγορών να στρέφεται στην ομιλία του Προέδρου της Fed την Τετάρτη. Εντούτοις οι καμπύλες επιτοκίων στην Ευρωζώνη παραμένουν πιο επίπεδες.

Η πτώση στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου έως και 5% μέσα στον Απρίλιο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, αποκαλύπτει τις αθρόες πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια. 

Αν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από την ταυτόχρονη πτώση ομολόγων και δολαρίου, υπεραμυνόμενος της πάγιας πεποίθησης ότι το δολάριο παραμένει ασφαλές καταφύγιο και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο. 

Οι δύο τελευταίες ημέρες βέβαια ήταν μια ανάπαυλα, με τον δείκτη DXY να μειώνει τις απώλειες του μήνα στο 3,5% και την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να διαμορφώνεται στο $1,1280, αισθητά χαμηλότερα του υψηλού ($1,1473) από τον Φεβρουάριο του 2022, που κατέγραψε την Παρασκευή. Τόσο η αντίσταση στα $1,1500 όσο και το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια – η αγορά περιμένει μείωση 25 μονάδων βάσης αν και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ακόμα και για μια μείωση -έκπληξη κατά 50 μονάδες βάσης - έπαιξαν τον ρόλο τους στην αποκλιμάκωση των πιέσεων του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Παρά ταύτα, ένα μόνο μέρος των απωλειών έχει καλυφθεί τόσο έναντι του ευρώ όσο και των υπόλοιπων νομισμάτων.Όσο περισσότερο καθυστερεί να καλυφθεί και το υπόλοιπο μέρος των απωλειών του δολαρίου, τόσο περισσότερες ενδείξεις θα έχουμε ότι συνεχίζεται ο σκεπτικισμός γύρω από τα αμερικανικά assets. 

Πώς να μη συνεχιστεί άλλωστε από τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει σταματήσει να αντιμετωπίζει τη δασμολογική πολιτική σαν μια παρτίδα πόκερ!

Ουδείς ξέρει τι ειδήσεις θα διαβάσει την επόμενη ημέρα

Προς το παρόν αυτή την εβδομάδα κινούνται ανοδικά τα ομόλογα και οι κύριοι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, καθώς το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε μετά την απόφαση Τραμπ το Σαββατοκύριακο να εξαιρέσει από τους ανταποδοτικούς δασμούς αγαθά τεχνολογίας από την Κίνα, κυρίως τα smartphones, τους υπολογιστές και τους ημιαγωγούς, αλλά και μετά από τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει κάποια σχετική πρόοδος στις διμερείς διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους προκειμένου να μειωθούν οι δασμοί, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη διάθεση εξαίρεσης των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών από τους δασμούς.

Μια επαναπροσέγγιση λοιπόν της μητέρας των αγορών, του S&P500, στις 5500 μονάδες ή ακόμα και στη ζώνη των 5690-5760 μονάδων δεν αποκλείεται να τη δούμε ακόμα και αυτή την εβδομάδα. (σ.σ: Θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ)

Η ανάπαυλα αυτής της εβδομάδας είναι πιθανότατα μια καλή ευκαιρία για μια δυναμική ανασύνταξη των χαρτοφυλακίων, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το επίπεδο κινδύνου. Η μείωση της μόχλευσης για παράδειγμα και μια αύξηση της βαρύτητας των μετοχών αξίας με ισχυρή μερισματική απόδοση πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσουν στους επενδυτές έναν πιο ανέμελο ύπνο.

Βλέπετε, ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον απέχει από τον επίλογο του βιβλίου της «ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει τις δηλώσεις τύπου σκωτσέζικου ντους όσον αφορά την εμπορική πολιτική.

Για παράδειγμα, χθες οι ΗΠΑ εκκίνησαν έρευνα για το κατά πόσο η εισαγωγή ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων εγείρει θέμα εθνικής ασφάλειας. Αν ναι, τότε αναμένεται ενίσχυση δασμών σε αυτά τα προϊόντα, με τον Τραμπ να υποστηρίζει την καθολική παραγωγή τους εντός ΗΠΑ. 

Οι ήξεις - αφήξεις συνεχίζονται και όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας. 

Από τη μια ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έκρινε τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει λόγος αποσύνδεσης των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας. Μάλιστα δήλωσε στο Bloomberg πως θα μπορούσε δυνητικά να κλειστεί «μια μεγάλη συμφωνία» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι η σύναψη συμφωνίας με την Κίνα θα είναι δυσκολότερο να κλειστεί απ’ ό,τι με άλλες χώρες, καθώς η Κίνα είναι τόσο ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ, όσο και ο μεγαλύτερος στρατιωτικός αντίπαλός τους.

Σε αντίθεση με την προσπάθεια του Μπέσεντ να κρατήσει τις ισορροπίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος την Κυριακή προειδοποίησε πως καμιά χώρα δεν πρόκειται να «γλιτώσει» από την επίθεσή του, «ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο». Η δήλωση αυτή στο Truth Social αν μη τι άλλο δεν ταίριαζε με τις δηλώσεις του Σαββάτου για εξαίρεση από τους δασμούς των κινεζικών εισαγωγών ημιαγωγών κλπ.

Την ίδια στιγμή ούτε από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχει βγει ακόμα λευκός καπνός.

Η δίωρη συνάντηση των Αμερικανών διαπραγματευτών στην Ουάσιγκτον με μέλη της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τον οριζόντιο δασμό, αλλά και τους δασμούς στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, κατέστη άκαρπη. 

Φυσικά, η ΕΕ ελπίζει ότι στο χρονικό περιθώριο των 90 ημερών θα επιτευχθεί μια αμοιβαία λύση, όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια από τις ΗΠΑ, την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε. 

Αυτό που έχει η Ευρώπη μέχρι στιγμής είναι ένας κατάλογος παραπόνων των ΗΠΑ, από το ότι δεν αγοράζουμε περισσότερα αυτοκίνητα έως ότι δεν αγοράζουμε το αμερικανικό κοτόπουλο, που έχει ξεπλυθεί με χλώριο και το βοδινό κρέας από ζώα που έχουν τραφεί με ορμόνες! Ο Αμερικανός Πρόεδρος επίσης είναι αντίθετος με τον ΦΠΑ και τους κανόνες ψηφιακής ρύθμισης της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής η Ευρώπη φαίνεται ότι συμφωνεί στις εισαγωγές περισσότερου αμερικανικού LNG. Θα είναι αυτό αρκετό ώστε να δεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ το σχέδιο για μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ; 


Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]