Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μολονότι η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες, εντούτοις το momentum συνεχίζει να ωθεί ανοδικά για ακόμη μια συνεδρίαση, ενώ νέα αποκλιμάκωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές να έχει κατέλθει στο 3,73% με πτώση 1,19%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει ήδη άνοδο κοντά στο 12% το πρώτο δίμηνο του 2018, ενώ πλέον αναμετράται με κρίσιμες τεχνικά περιοχές, που αν υπερκεραστούν, τότε θα αλλάξει η τάση περαιτέρω στην αγορά.
Παρ' ότι οι αναλυτές θεωρούν συμβατό το timing για μια διόρθωση, ύστερα από το ράλι ανόδου που έχει καταγραφεί, εντούτοις οι εναλλαγές χαρτοφυλακίων και το rotation των επενδυτών με την επανατοποθέτηση της ρευστότητας, οδηγεί και σήμερα υψηλότερα.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 691 μονάδες με άνοδο 0,65%, με την αξία συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ. Στις 690 μονάδες, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές εντοπίζεται ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, επίπεδο που αν διασπαστεί – πειστικά και σε φίλτρο τριών συνεδριάσεων – τότε θα αναβαθμιστεί το momentum της αγοράς.
Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η Αγορά κινείται σε δύο χρόνος δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.
Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Aenaon Markets Απόστολος Μάνθος, σημειώνει πως «επιτέλους, μετά από 136 μέρες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέβηκε το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 660 μονάδων δραπετεύοντας έστω και βραχυχρόνια από τα διαγραμματικά «κεσάτια» των 610 με 650 μονάδων».
Ο αναλυτής τονίζει πως «η ανοδική αυτή διαφυγή εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις δίνει το δικαίωμα στο δείκτη να ατενίζει τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 710 με 700 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν στη συνέχεια διαρραγεί με ισχυρό αγοραστικό τζίρο συναλλαγών θα απελευθερώσει ανοδικές δυνάμεις, που μπορούν να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι του περασμένου καλοκαιριού, στις 742 με 780 μονάδες».
Ισχυρή στήριξη από ΔΕΗ, κέρδη ξανά για Πειραιώς
Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η «μάχη» με τις κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις λοιπόν και να η αγορά θα διορθώσει πριν κάνει αυτή την υπέρβαση, όπως είναι και το πιο πιθανό.
Σήμερα ισχυρή στήριξη δίνει ο τίτλος της ΔΕΗ που ενισχύεται άνω του 8% και ξεχωρίζει με έμφαση στον Large Cap, ενώ για ακόμη μια συνεδρίαση στις τράπεζες ξεχωρίζει η Πειραιώς με άνοδο 3,48%. Η Eurobank ενισχύεται κατά 2,38%, ενώ εικόνα ισορροπίας έχουν οι Alpha Bank και Εθνική.
Καλή εικόνα έχει επίσης η Motor Oil που ενισχύεται άνω του 2%, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Grivavlia Properties και ΟΛΠ. Σε ήπια αρνητική τροχιά στον FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως Μυτιληναίος, Τιτάν και ΟΤΕ.
Μεικτή είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap χωρίς ακρότητες και από τις δύο κατευθύνσεις. Ανοδικά κινούνται οι Cenergy Holdings, Attica Bank,n Intrakat, Intracom Holdings, Intralot, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Πλαίσιο, ενώ υποχωρούν οι Ικτίνος,MIG, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Αλουμύλ, ElvalHalcor, Περσεύς, Σελόντα, Κρέτα Φαρμ και Centric, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.