Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η διαφαινόμενη σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών έστειλε στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα και οδήγησε σε άσκηση ισχυρών πιέσεων προς τις ιταλικές τράπεζες, εγείροντας έντονες ανησυχίες στους επενδυτές.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδια του ελλείμματός της για τα επόμενα τρία χρόνια, ζητώντας της σε δισέλιδη επιστολή να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, γιατί θα αναγκαστεί να τον απορρίψει.
Ωστόσο, από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως υποστηρίζει ότι επιτρέπει η Κομισιόν σε Γαλλία, Ισπανία αλλά και την Ελλάδα.
Στο απόηχο πάντως της διελκυστίνδας ανάμεσα σε ΕΕ και Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη γειτονική χώρα «χτύπησε» υψηλό τεσσάρων ετών με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να πραγματοποιεί άλμα άνω του 3,6% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014, ασκώντας ταυτόχρονα πίεση και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Παράλληλα, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,43% χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων (19.851 το κλείσιμο), με τις ιταλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, ενώ οι μετοχές των Unicredit, UBI και Mediobanca τέθηκαν μάλιστα υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Stoxx 600 υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν έξι μηνών, με απώλειες 1,12% στις 372,21 μονάδες και όλους τους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,36% στις 11.947 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,1% στις 5.300 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 εμφάνισε απώλειες 1,16% και ολοκλήρωσε στις 7.233 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε τη συνεδρίασή του στις 9.199 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,6%.