Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε στην απόλυτη νευρικότητα, με πίεση στους τραπεζικούς τίτλους μετά τις πολιτικές παρεμβάσεις σε σχέση με το spread του επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων που κυμαίνεται περί το 4,86%.
Στην πορεία και ενώ ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 900 μονάδες με χαμηλά στο – 1,17%, τα ηνία ανέλαβαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας για να οδηγήσουν εκ νέου τον δείκτη, πάνω από τις 900 μονάδες με απόλυτους οδηγούς τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.
Όσον αφορά τα διεθνή, το πλαφόν που οριοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 δολάρια στις εισαγωγές του Ρωσικού Πετρελαίου, είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο του brent αρχικά έως στα 88,18 δολάρια, αλλά αργότερα το απόγευμα το προϊόν υποχώρησε εκ νέου στα 83,5δολάρια με απώλειες άνω του 2,55%.
Αύριο θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις σύμφωνα με το Reuters εκ μέρους της Κινέζικης κυβέρνησης για δέκα μέτρα χαλάρωσης που θα αναπτερώσουν τις ελπίδες για την οικονομικό reset της χώρας. Στα καθ΄ημάς το μεσημέρι, ανακοινώνεται το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο, που θα δώσει και μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2022.
Δεν είναι τυχαίο, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο μεν Μυτιληναίος κινήθηκε σε απόλυτα ιστορικά υψηλά ( 18,31 ευρώ) αλλά θετικά κινήθηκαν και τα ΕΛΠΕ- ΔΕΗ-ΛΑΜΔΑ-ΕΕΕ-ΚΟΥΕΣ-ΣΑΡ-ΕΥΔΑΠ επιβεβαιώνοντας την εικόνα ότι επέστρεψαν στο προσκήνιο οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Μια ολοκληρωμένη εικόνα, μας έδειξε πριν λίγες ημέρες ο δείκτης Οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ που αυξήθηκε τον Νοέμβριο καθώς διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες, σε σύγκριση με 98,4 τον Οκτώβριο προσεγγίζοντας τα καλοκαιρινά επίπεδα και σε ανάλογη κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στο λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα ανέκαμψε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρα το γεγονός ότι το ενεργειακό εξακολουθεί να προβληματίζει και να κρατά ψηλά τον πληθωρισμό , αυξάνοντας και το κόστος των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 48,4 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις 48,1 μονάδες του Οκτωβρίου, αλλά όσο βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, αποτυπώνει τη μείωση της ζήτησης και κατά συνέπεια τη μείωση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών.
Η καλύτερη επίδοση του Νοεμβρίου σε σχέση με τον Οκτώβριο, αυξάνει πάντως τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης εν όψει και των εορτών και την αύξηση των επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, μια ματιά στη διαγραμματική εξέλιξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας είναι επιβεβλημένη για να επισημανθεί η αποτύπωση της μέχρι τώρα πορείας τους , καθώς και τις προσδοκίες για το επόμενο διάστημα.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Πλείστοι όσοι οίκοι, ανεβάζουν την τιμή –στόχο για τη μετοχή, καθώς επιβεβαιώνεται το αναπτυξιακό αφήγημα της εταιρείας, αναμένοντας τριπλασιασμό κερδών για το 2022 ( 459 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ, του 2021).
ΜΥΤΙΛ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Σε απόλυτα ιστορικά υψηλά κινείται η μετοχή, έχοντας υπερβεί τα υψηλά του Απριλίου ( 18,10 ευρώ). Ενδεχόμενη υποχώρηση βρίσκει στήριξη στα 17,40 ευρώ και κατόπιν πολύ σημαντική στήριξη στα 16,25 ευρώ. Η κίνηση έχει αφήσει χαμηλά τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων ( 13,58), ενώ ο ταλαντωτής RSI 14 στις 67 μονάδες, προοιωνίζει περαιτέρω περιθώρια στην ανοδική δυναμική.
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Οι θυγατρικές του Ομίλου στο εννιάμηνο ανέδειξαν τις ισχυρές τους επιδόσεις, καθώς η μεν CENER αύξησε το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 81,5 στα 94,7 εκατ. ευρώ , το δε ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων διπλασιάστηκε στα 1,75 δις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.
Από τη μεριά της η ElvalHalcor έκλεισε το πρώτο φετινό εννεάμηνο με αυξημένο το «προσαρμοσμένο EBITDA» κατά 77% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τα προϊόντα αλουμινίου πρωτίστως αλλά και αυτά του χαλκού να στηρίζουν τα αποτελέσματα.
ΒΙΟ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Η τετράμηνη συσσώρευση κάτω από το πλέγμα των δύο κινητών 200 εβδομάδων, οδήγησε στην ανοδική διάσπασή τους με έντονη κίνηση υπερβαίνοντας και την αντίσταση των 4 ευρώ και επόμενο στόχο τα 4,50 ευρώ. Τα 4,74 ευρώ, πολύ πιθανόν να προσεγγιστούν εντός του έτους, πλησιάζοντας τα υψηλά της αρχής της χρονιάς. Ισχυρή στήριξη τα 4 ευρώ.
ΜΕΒΑΚΟ
Παρά λίγο να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του εννιαμήνου η εταιρεία ( 32,5 εκατ. ευρώ, έναντι 17 του 2021) έχοντας την ώθηση από τον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων, στοχεύοντας σε νέες δραστηριότητες, όπως αυτή των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της εταιρείας έκαναν λόγο για τζίρο στα 35 εκατ. ευρώ για όλο το 2022, που διαφαίνεται ότι θα υπερβληθεί κατά πολύ.
ΜΕΒΑ – ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Τον Οκτώβριο, η μετοχή διέσπασε εκρηκτικά το υψηλό του Ιουνίου του 2008 στα 2,43 ευρώ , αλλάζοντας επίπεδο και στοχεύοντας πλέον στη ζώνη 2,84-2,97 ευρώ του Αυγούστου του 2007! Τα 2,43 ευρώ, λειτουργούν πλέον ως σημαντική στήριξη, με την αμέσως επόμενη σοβαρή στήριξη να βρίσκεται πολύ πιο κάτω στα 1,90 ευρώ. Τα 2,03 ευρώ διατρέχει αυτή τη στιγμή ο απλός κινητός μέσος των 30 μηνών.