Γενικευμένο συστημικό σοκ σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου αλλά και όλα τα assets λαμβάνει χώρα και σήμερα, οδηγώντας σε πρωτοφανείς καταστάσεις τόσο τις αγορές μετοχών, όσο και τις αγορές ομολόγων, τα commodities και όλα τα επενδυτικά προϊόντα.
Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες όπως Stoxc 600, DAX και CAC 40 υποχωρούν έως και 11,25%, σε ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα πανικού, ενώ παρόμοια πτώση καταγράφουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά των αγορών κατάσταση, όπου ο πανικός είναι κυρίαρχος καταλύτης οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις σ’ όλες τις αγορές και σ’ όλες τις ηπείρους ανεξαιρέτως.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται νέο καταιγισμό ρευστοποιήσεων υποχωρώντας σε νέο χαμηλό 4ετίας, σε μια συνεδρίαση όπου υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα, καθώς το 85% των εργαζομένων της ΕΧΑΕ από σήμερα εργάζεται από το σπίτι.
Μάλιστα, μέσα στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης υπήρξε διακοπή για περίπου 10 λεπτά της συνεδρίασης, λόγω εμπλοκής των συστημάτων του ΟΑΣΗΣ, που από σήμερα καλείται να «ανταποκριθεί» σε νέες απαιτήσεις, ενώ και οι χρηματιστηριακές εταιρείες δουλεύουν υπό νέο καθεστώς.
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχει χάσει τις 500 μονάδες αλλά έχει κατέλθει στις 478 μονάδες καταγράφοντας πτώση 13,31%, με την αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο σήμερα, μόλις στα 36 εκατ. ευρώ. Αιτία είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου αγοραστές, άρα δεν υπάρχει καμιά απορρόφηση της προσφοράς με τους πωλητές να παίζουν… μόνοι τους, ενώ ρόλο παίζει και η κάποια αρρυθμία που υπάρχει στο σύστημα λήψης και διαβίβασης εντολών.
Ο FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.182 μονάδες καταγράφοντας πτώση 14,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει εξαϋλωθεί πέφτοντας στις 334 μονάδες με νέες ισχυρές απώλειες που φτάνουν το 14,98%!
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενεργοποίηση του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) σχεδόν σε όλες τις μετοχές του FTSE 25, κάτι που έφερε καθυστέρηση μερικών λεπτών στην καταγραφή των στοιχείων αμέσως μετά την έναρξη, ενώ αλλεπάλληλα είναι τα ΑΜΕΜ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η εικόνα δεν αντέχει σε κριτική καθώς οι 19 από τις 25 μετοχές του Large Cap καταγράφουν διψήφιο ποσοστό πτώσης, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται οι τράπεζες. Η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 21%, η Aegean Airlines υποχωρεί κατά 20%, άνω του 19% χάνει η Coca Cola HBC, ενώ απώλειες πλέον του 15% έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank και Lamda Development.
Παρόμοια εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου πτώση από 10% έως 19% έχουν μετοχές όπως Intrakat, Πλαίσιο, Autohellas, AVAX, Intralot, Attica Bank, MIG, ΙΑΣΩ, Ολυμπιακή Τεχνική, Cenergy Holdings και Έλτον.
Στο σύνολο της αγοράς μόνο 8 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 116 που υποχωρούν, ενώ δεκάδες είναι οι μετοχές που χάνουν από 10% και άνω! Εντός αυτών των συνθηκών και δεδομένου ότι καμιά τεχνική ή τεχνοκρατική προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει στην αγορά, το μοναδικό στοιχείο που ίσως δείχνει κάτι, είναι η μείωση του τζίρου στις τέσσερις τελευταίες συναλλαγές, με τη σημερινή να είναι πιο θεαματική…