Τα καλά λόγια των «φίλων», δεν έφεραν επενδυτές στην Αθήνα

Τα καλά λόγια των «φίλων», δεν έφεραν επενδυτές στην Αθήνα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφηκε ο 5ος χειρότερος τζίρος στην ιστορία, από τις συνεδριάσεις του αλήστου μνήμης 1999. Ακόμη και στα ρηχά νερά της αγοράς ομολόγων, η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν οι επενδυτές οτιδήποτε φέρει ελληνική υπογραφή, είναι εμφανής.

Κι όμως ... οι «σύμβουλοι της κυβέρνησης» έκαναν τη δουλειά τους. Διαφήμισαν το «ελληνικό success story» παντού.

- Οι -περίεργης χρονικής σύμπτωσης- θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων που προ-αναγγέλλουν την αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας -υπό την προϋπόθεση βεβαίως της πιστής εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων-.

- Οι συνεχείς επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων στις πρωτεύουσες του καπιταλισμού

- Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις της παρέας του Μαξίμου περί «εξόδου από τα Μνημόνια».

Όλα αυτά όχι μόνον δεν συγκίνησαν κάποιους επενδυτές να ενδιαφερθούν για τις ελληνικές αξίες αλλ'' ούτε βραχυπρόθεσμους παίκτες των αγορών προσελκύουν. Η Ελλάδα δεν πείθει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Η αποτίμηση του «ελληνικού κινδύνου» είναι βρίσκεται στα ύψη. Οι τιμές των 10ετών ομολόγων στο 3,8% δείχνουν ότι το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το Ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό.

Οι αιτίες πολλές και διεθνώς πλέον γνωστές:

- To -απίστευτων διαστάσεων- σκάνδαλο της Folli Follie.

- Η -πρωτοφανής και συνεχής- κόντρα μελών της κυβέρνησης με τη διοίκηση της κεντρικής Τράπεζας

- Οι αμφιβολίες για το περιεχόμενο των εκθέσεων βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που αναμένεται να εκδώσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες στη διαχείριση του βάρους των κόκκινων δανείων.

Τα απίστευτα γραφειοκρατικά, δικαστικά εμπόδια που βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους οι ελάχιστοι ξένοι επενδυτές στην πραγματική οικονομία.

Οι λόγοι για να αποφύγει ένας επενδυτής την Ελλάδα είναι πολλοί. Το χλωμό διεθνές περιβάλλον επιδεινώνει τις προοπτικές. Ο πόλεμος των δασμών, οι συνέπειες του BREXIT, η άνοδος του δολαρίου που πλήττει άμεσα όλες τις αναδυόμενες οικονομίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό αποφυγής επενδυτικού κινδύνου.

Ο χαμηλός τζίρος στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου δείχνει ότι οι αγορές περιμένουν κάτι από την Ελλάδα. Δεν θέλουν να πάρουν θέση.

Παραμένουν στο περιθώριο αφήνοντας τους Έλληνες να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η πολιτική της ηγεσία...