Τα καύσιμα της ανόδου στα Χρηματιστήρια
Shutterstock
Shutterstock

Τα καύσιμα της ανόδου στα Χρηματιστήρια

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στις αγορές προς τις πρώτες γραμμές αντίστασης, ενώ η ελληνική αγορά η οποία ξεκίνησε πρώτη τη «κούρσα», όχι απλά έσπασε ανοδικά τη ζώνη των 1.426-1.434 μονάδων αλλά αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 13 ετών και μάλιστα με αυξημένο τζίρο.

Κύρια καύσιμα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα και η υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου μιας εκτεταμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η συνέχεια της ανοδικής κίνησης θα κριθεί από τα πρώτα στοιχεία της Πέμπτης για τη μεταβολή του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ και κυρίως της Παρασκευής, όπου θα δημοσιευθεί ο δείκτης πληθωρισμού PCE στον οποίο εστιάζει η Fed για την επιτοκιακή της πολιτική.

Μια σοβαρή απόκλιση από την εκτίμηση της αγοράς –τουτέστιν μια μέτρηση άνω του 2,8% από την εκτίμηση της αγοράς πέριξ του 2,6%- θα μπορούσε να βάλει τροχοπέδη στην τρέχουσα αντίδραση, παρά το «πράσινο» φως από τα γεωπολιτικά μέτωπα.

Μέχρι την Παρασκευή όμως, οι επενδυτές είναι διατεθειμμένοι να εστιάσουν στα καλά τριμηνιαία αποτελέσματα κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας όπως συνέβη με τις General Motors, Lockheed Martin, GE Aerospace και Danaher (!), ενώ τις επόμενες ημέρες τη σκυτάλη θα πάρουν τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας και του φαρμακευτικού κλάδου.

Δεδομένου του ύψους των κεφαλαιοποιήσεων ειδικά των megacaps της υψηλής τεχνολογίας, γίνεται κατανοητό ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις και το guidance να δώσει νέα πνοή στις προσδοκίες.

Και αν λίγο πολύ η αγορά είναι προετοιμασμένη για τα αποτελέσματα της Tesla, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες που πρέπει να επαληθευτούν για τα αποτελέσματα της Meta Platforms την Τετάρτη ή της Microsoft και της Alphabet την Πέμπτη.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε:

1. Τη σημείωση της Fed στην έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Απριλίου , σύμφωνα με την οποία οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν περαιτέρω σε επίπεδα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλά σε σχέση με τα θεμελιώδη. Βέβαια πρόσθεσε ότι οι ισολογισμοί των εταιριών παρέμειναν ισχυροί, ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε ανθεκτικός και η ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών παραμένει άφθονη.

2. Τις πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος της τεχνολογίας την Παρασκευή που μας πέρασε, με αφορμή την είδηση ότι η εταιρεία Super Micro Computers δεν έδωσε, όπως συνήθιζε, προκαταρκτική καθοδήγηση για τα αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινώσει στις 30

Απριλίου. Η μετοχή της υποχώρησε 23,1% ενώ η μετοχή της NVIDΙΑ κατέγραψε απώλειες 10% καθώς η Super Micro Computers σχετίζεται άμεσα με την Νvidia αφού μεταξύ των άλλων είναι προμηθευτής της.

Η νευρικότητα ήταν εξαιρετικά μεγάλη και στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας μετά τα αποτελέσματα της Netflix. Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, η επιφυλακτικότητα της διοίκησης για το επόμενο τρίμηνο οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες 9,1%.(σ.σ:Για το δεύτερο τρίμηνο η Netflix ανακοίνωσε ότι περιμένει έσοδα πέριξ των 8,24 δις δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 2,86 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για έσοδα 8,47 δις δολάρια και κέρδη 3,05 δολάρια).

Το παράδειγμα των δύο παραπάνω εταιρειών είναι ενδεικτικό για το πόσο επιθετικά «αδειάζουν» τις θέσεις τους οι επενδυτές αν απογοητευτούν τόσο από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όσο και από τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας έναν μεγάλο παράγοντα που θα καθορίσει τον βηματισμό της αγοράς, καθώς περίπου 180 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 παρουσιάζουν τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων έρχονται μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας τόσο στο γεωπολιτικό μέτωπο, όσο και στο μακροοικονομικό, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να υποδεικνύει ότι δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η βασική προσδοκία τον Ιανουάριο ήταν για έξι μειώσεις επιτοκίων, ενώ πλέον η βασική προσδοκία είναι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές κατά 25 μονάδες βάσης. Μάλιστα δεν λείπουν πλέον τα στοιχήματα ακόμα και για αύξηση επιτοκίων από τη Fed, μια προοπτική που ήταν αδιανόητη μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να αυξήσει η Fed τα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που έχει πλήξει την αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να σημειώνει χθες υψηλό ημέρας στο 5%.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν τα εταιρικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία τους προσφέρουν τα καύσιμα, θα πρέπει να συνεχιστεί

  • η πρόοδος στον πληθωρισμό
  • η νημεμία στα γεωπολιτικά μέτωπα.

Υπάρχουν και άλλοι αντίθετοι άνεμοι

Δεν είναι μόνο η πορεία του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων που προβληματίζει. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι επίσης ένας παράγοντας ανησυχίας.

Το ΔΝΤ αναφέρει στο Fiscal Monitor πως αναμένει οι ΗΠΑ να καταγράψουν δημοσιονομικό έλλειμμα 7,1% το επόμενο έτος. Πρόκειται για ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο 2% άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ανησυχία εκφράζει και για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.

Αναφορικά με το κινεζικό κρατικό χρέος, αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα 7,6% το 2025, ήτοι ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο 3,7% των άλλων αναδυόμενων αγορών, λόγω της αναιμικής ακόμα ζήτησης και της στεγαστικής κρίσης.

Για το Ταμείο, οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία «είναι κρίσιμης σημασίας να αναλάβουν δράση πολιτικής για να αντιμετωπίσουν θεμελιώδεις ανισορροπίες μεταξύ των δαπανών και των εσόδων».

Ιδιαιτέρως όσον αφορά τις ΗΠΑ και την Κίνα αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες δαπάνες θα μπορούσαν να έχουν «τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία και εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τις βασικές δημοσιονομικές προβλέψεις σε άλλες οικονομίες».

Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings ανέφερε επίσης σε έκθεση του τον προβληματισμό ότι αν κάποιες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ δεν εφαρμόσουν συνεπή μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

«Ανησυχούμε για τις υπερχρεωμένες χώρες με μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα και τις κυβερνήσεις που λειτουργούν σε εξαιρετικά κατακερματισμένα πολιτικά περιβάλλοντα και αγωνίζονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων.

Ποια χώρα όμως ξεχωρίζει λόγω των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει; Την Ελλάδα.

Λάμπει ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες, σε μια ακόμα μέρα σημαντικής υπεραπόδοσης έναντι των ευρωπαϊκών ταμπλό και στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση, αναρριχήθηκε στα υψηλά 13 ετών, με αυξημένα επίπεδα συναλλαγών.

Από τη στήριξη των 1.360 μονάδων ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απόδοση της τάξης του 6,4% ξεπερνώντας με άνεση την αντίσταση της ζώνης των 1.426-1.434 μονάδων, ενώ η σημαντική αύξηση του τζίρου προσδίδει ποιότητα στην κίνηση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το πρώτο που έδωσε το σήμα για την πρόσφατη διόρθωση, αλλά και το πρώτο στην ανοδική επαναφορά, επανακτώντας σύντομα τον μέσο κινητό όρο των 90 ημερών.

Η θετική εισήγηση για το outlook της ελληνικής αγοράς από τη Standard & Poor’s ή οι παρατηρήσεις για το μεταρρυθμιστικό έργο της Ελλάδος από τη Scope Ratings έπαιξαν σαφώς τον ρόλο τους.

Όπως σημαντικός ήταν και ο ρόλος της ανακοίνωσης- έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ, για πρωτογενές πλεόνασμα πέριξ του 1,9% του ΑΕΠ στο κλείσιμο του 2023, ή της ανακοίνωσης της Εurostat σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ -10,8%- εντός της ΕΕ, μετά την Πορτογαλία.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο Outlook 2024: «Το ελληνικό χρηματιστήριο το 2023 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στον παγκόσμιο χάρτη των αποδόσεων. Το 2024 αναμένουμε να παραμείνει στη χρυσή τριάδα.

Οι περιορισμένες ανάγκες δημόσιας χρηματοδότησης και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο ανάπτυξης μας οδηγούν στο να αναμένουμε ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ευρωζώνη και το επόμενο έτος... Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι για όσο χρονικό διάστημα η οικονομία υπεραποδίδει των οικονομιών της Ευρωζώνης, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι λογικό να «κινούνται» και αυτά με υπεραπόδοση.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση, καθώς μπορεί να βασίζεται σε στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

Με μέσο κόστος χρέους κάτω από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα και ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα επανέλθουν στους διεθνείς δείκτες αναφοράς χρέους από τον Ιανουάριο του 2024, η χώρα μας έχει την ευκαιρία να καλύψει το χάσμα κεφαλαιουχικών δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή πορεία προς τη μείωση του χρέους.

Το βάρος της στάθμισης παραμένε και φέτος στις Μυτιληναίος, Cenergy, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αλλά το ελληνικό χαρτοφυλάκιο φέτος θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτιστεί και με μικρότερη κεφαλαιοποίηση».

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.