Τα «κενά» και ο ρόλος της Mytilineos
Shutterstock
Shutterstock

Τα «κενά» και ο ρόλος της Mytilineos

«Δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον». Οι εξελίξεις στον κλάδο του αλουμινίου όχι μόνο επιβεβαιώνουν τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, αλλά καθιστούν τη Mytilineos μια από τις δυνατότερες υποψήφιες να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, τώρα που πολλές εταιρείες αλουμινίου «σβήνουν» μονάδες παραγωγής.

Σε επιστολή τους προς την Τσεχική Προεδρία της ΕΕ 12 κλαδικοί σύνδεσμοι ενεργοβόρων βιομηχανιών όπως εκείνες του τσιμέντου, του γυαλιού, του χάλυβα και του αλουμινίου, περιέγραψαν τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη λειτουργία τους. Ήδη πολλές από αυτές έχουν σταματήσει τη λειτουργία αρκετών μονάδων τους ή έχουν μειώσει την παραγωγή. 

Σύμφωνα με την επιστολή, κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση χειροτερεύει με πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες για την Ευρώπη, αλλά και τον πλανήτη: «Τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλος αριθμός βιομηχανικών μονάδων έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους στην Ευρώπη, ενώ περισσότερα κλεισίματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτές οι μαζικές περικοπές αναμένεται να αυξήσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες αγορές για στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού και θα αυξήσουν δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα». 

O κλάδος του αλουμινίου είναι από εκείνους με τις μεγαλύτερες αντιξοότητες, μιας και ένας τόνος αλουμινίου απαιτεί 15 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για να παραχθεί. Τον τελευταίο μήνα, όσες μονάδες παραγωγής αλουμινίου δεν έχουν εξασφαλισμένο χαμηλό κόστος ενέργειας προτιμούν να σταματήσουν την παραγωγή, καθώς η παραγωγή με τις τρέχουσες τιμές είναι ασύμφορη.

Ήδη η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970, ενώ ακόμα και εταιρείες όπως η Norsk Hydro σκέφτονται να κλείσουν κάποιες από τις μονάδες τους.

Το κλείσιμο όμως ενός χυτηρίου δεν είναι μια απλή και εύκολα αναστρέψιμη απόφαση. 

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις διακοπεί το ρεύμα και οι μονάδες επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να επαναφερθούν σε λειτουργία. Αυτός είναι ο λόγος που σε ανάλογες κρίσεις στο παρελθόν, ακόμα και όταν τα πράγματα βελτιώθηκαν, μερικά χυτήρια δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά στο διαδίκτυο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όσα μεταλλουργεία προστατεύονται από κρατικές επιδοτήσεις, μακροπρόθεσμες συμφωνίες ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμα καλύτερα έχουν πρόσβαση σε δικές τους μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, βρίσκονται σαφώς σε πλεονεκτική θέση. 

Το πολύτιμο «πράσινο αλουμίνιο» της Mytilineos

Σε πρόσφατη έκθεση της η Εdison, τοποθετεί την ελληνική εταιρεία Μytilineos στη «χρυσή» τριάδα των εταιρειών που σε παγκόσμιο επίπεδο θα κατορθώσουν να παράγουν εξ’ολοκλήρου «πράσινο» αλουμίνιο έως το 2025. 

Η νορβηγική Norsk Hydro, η ρωσική Rusal και η Mytilineos θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον κλάδο, καθώς αναμένεται να «πρασινίσουν» πρώτες το σύνολο της παραγωγής τους από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας, κόβοντας έγκαιρα το νήμα της πράσινης μετάβασης και άρα της εξασφάλισης φθηνότερου κόστους παραγωγής.

Η Mytilineos είχε θέσει ως στόχο να μειώσει τη συνολική εκπομπή διοξειδίου άνθρακα κατά 65% και την ειδική εκπομπή κατά 76% έως το 2030, με τη βοήθεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου, πολύ πριν την ενεργειακή κρίση.

Χρησιμοποιώντας ΑΠΕ για την παραγωγή αλουμινίου, η Μytilineos θα είναι σε θέση να μειώσει το κόστος παραγωγής, παραμένοντας στον «αφρό»του κλάδου μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία πολλοί ανταγωνιστές ενδεχομένως να βγουν «εκτός παιχνιδιού», προσφέροντας νέα μερίδια αγοράς σε όσες βιομηχανίες του κλάδου παραμείνουν όρθιες. 

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, η έγκαιρη απόφαση του κύριου Ευάγγελου Μυτιληναίου για στροφή στις ΑΠΕ αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από μια υπεύθυνη κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος: Εξελίσσεται σε μια κίνηση ματ που θα μειώσει το κόστος παραγωγής στο σύγχρονο ασταθές περιβάλλον των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου, όχι μόνο θα προστατεύσει τη σταθερότητα κερδοφορίας του τομέα της Μεταλλουργίας, αλλά θα την ενισχύσει. 

Το πράσινο αλουμίνιο βασικός συντελεστής κερδοφορίας

«Δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον» είπε πέρυσι χαρακτηριστικά ο κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πρώτο Διαδικτυακό Συνέδριο της εταιρείας του με θέμα τα ESG κριτήρια, όπου και είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για «πράσινο αλουμίνιο» έως το 2030, με την ηλεκτροδότηση μίας από τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας από ΑΠΕ.

Είχε απόλυτο δίκιο, καθώς αναμένεται σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία τα επόμενα τρία χρόνια από τη Mytilineos, χάρη ακριβώς στο «πρασίνισμα» του αλουμινίου, την έγκαιρη μετάβαση στις βιώσιμες μορφές ενέργειας και την ταχεία ανάπτυξη του τομέα RSD, ο οποίος αναπτύσσει ένα εξαιρετικό portofolio έργων ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει ξεπεράσει τα 6 GW. 

Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσουμε δύο βασικές λεπτομέρειες:

-Το Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη. Η επικέντρωση της εταιρείας στην αειφορία ενισχύεται με τη θυγατρική ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου).

- Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον Άγιο Νικόλαο στη Βοιωτία έχει θερμική απόδοση άνω του 63%, ισχύ άνω του 826MW, καθώς και δυνατότητα χρήσης μίγματος καυσίμου με υδρογόνο ή βιοαέριο αντί για φυσικό αέριο, αποτελώντας έτσι ένα ισχυρό μέσο αντιμετώπισης των προκλήσεων που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σήμερα, αποτελεί το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, ενισχύοντας και εξασφαλίζοντας την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας και την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με την Εdison τα ebitda της εταιρείας προβλέπεται να ανέβουν στα 664 εκατ. ευρώ το 2022, στα 704 εκατ. ευρώ το 2023 και 738 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ την ίδια στιγμή ο όμιλος μπορεί να πορευθεί άνετα στο νέο περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων, καθώς διαθέτει μεγάλη ρευστότητα και χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς ebitda.

Όπως γράψαμε χθες-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- όταν μαζεύονται τα σύννεφα στις αγορές, τότε οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται. Aρκεί οι επενδυτές να έχουν τη ρευστότητα να τις εκμεταλλευτούν και τη διάθεση να μελετήσουν πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές των εταιρειών μέσα στο νέο κάθε φορά περιβάλλον που δημιουργείται, ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Οι εταιρείες που θα παραμείνουν ζωντανές και θα οδηγήσουν τον δοκιμαζόμενο κλάδο του αλουμινίου στην «επόμενη» μέρα, είναι από αυτές που εμφανίζουν αυξημένο ενδιαφέρον.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.