Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 7% τον Δεκέμβριο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 0,5% από μήνα σε μήνα. Η τιμή του Bitcoin άγγιξε σχεδόν τα 44.000 δολάρια με την ανακοίνωση. Το Bitcoin και το Εthereum κατέγραψαν ράλι την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία του ΔΤΚ επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το Bitcoin (BTC) διαπραγματευόταν με αστάθεια πριν από την ανακοίνωση, κυμαινόμενο από τα χαμηλά των 41.000 δολάρια μέχρι το επίπεδο των 43.000 δολαρίων την Τετάρτη. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η τιμή συνέχισε την άνοδό της, αγγίζοντας τα 44.000 δολάρια. Φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε τις αγορές κρυπτονομισμάτων και ειδικά του $BTC, να αντιδρούν ευνοϊκά στον απόηχο της ανακοίνωσης του υψηλότερου ετήσιου ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού σε σχεδόν 40 χρόνια.
Στην τελευταία αναφορά που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναλυτές αναφέρουν πως το Bitcoin έχει ωριμάσει από μια περιθωριακή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με λίγους χρήστες σε αναπόσπαστο μέρος της επανάστασης που θα επέλθει με τα ψηφιακά νομίσματα, εγείροντας ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το βασικό μήνυμα της αναφοράς ήταν πως τα κρυπτονομίσματα δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετοχές και Bitcoin
Πριν από την πανδημία, τα κρυπτονομίσματα παρουσίαζαν μικρή συσχέτιση με σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Θεωρήθηκε ότι συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του κινδύνου και λειτουργούν ως αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αλλά αυτό άλλαξε μετά τη διαχείριση της κρίσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις αρχές του 2020.
Για παράδειγμα, οι αποδόσεις του Bitcoin δεν κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση με τον S&P 500, κατά την περίοδο 2017–19. Ο συντελεστής συσχέτισης των ημερήσιων κινήσεών τους ήταν μόλις 0,01, αλλά αυτό το μέτρο εκτινάχθηκε στο 0,36 για το 2020–21, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία ανεβαίνουν μαζί ή πέφτουν μαζί.
Η αυξημένη σύγκλιση των αγορών κρυπτονομισμάτων και κινητών αξιών υποδηλώνουν μια αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπει τη μετάδοση κραδασμών που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Δεδομένης της σχετικά υψηλής μεταβλητότητας και των αποτιμήσεών τους, η αυξημένη σύγκλιση τους θα μπορούσε σύντομα να θέσει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ειδικά σε χώρες με ευρεία υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων.
Το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου, συντονισμένου παγκόσμιο ρυθμιστικού πλαισίου για την καθοδήγηση της εθνικής νομοθεσίας και εποπτείας και τον μετριασμό των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απορρέουν από τις αγορές κρυπτονομισμάτων.