Η μάχη των αισιόδοξων με τους απαισιόδοξους συνεχίζεται εν μέσω καταιγισμού εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων. Προς το παρόν, οι ταύροι φαίνονται λίγο πιο κεφάτοι από τις αρκούδες.
Καθώς διανύουμε την καρδιά της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στα αμερικανικά χρηματιστήρια και ταυτόχρονα έχουμε καθημερινές ανακοινώσεις για την πορεία των μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας, η μάχη μέσα στο χρηματιστήριο συνεχίζεται.
Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε δύο βασικά μέτωπα. Από το μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι η εκτίμηση των αξιωματούχων των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και πόσο πιθανή είναι η – από πολλούς αναμενόμενη – σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών.
Παρακολουθώντας τις συνεχείς ανακοινώσεις για την οικονομία, προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις της Fed στον τομέα των επιτοκίων.
Πρέπει να ομολογήσουμε πως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να νοιώθει απόλυτα ικανοποιημένη από αυτά που ακούει. Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι μάλλον μεικτά, χωρίς να έχουμε δει κάποια μεγάλη έκπληξη, θετική ή αρνητική.
Εννοείται πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εταιρειών που απογοήτευσαν την αγορά αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες ουσιαστικά χαμηλότερα. Από την άλλη μεριά όμως μπορούμε να πούμε πως κάτι αντίστοιχο γίνεται και όταν κάποιες εταιρείες ικανοποιούν την αγορά, καθώς δεν μπορούν να οδηγήσουν τους δείκτες σε ισχυρή άνοδο.
Αν δούμε την χθεσινή συνεδρίαση, υπήρχαν πολλές μετοχές με σημαντική πτώση, όπως η IBM (IBM NYSE) και η αεροπορική εταιρεία Southwest (LUV NYSE) και άλλες με μικρότερη πτώση όπως η Mastercard (MA NYSE) αλλά και πολλές με ισχυρή άνοδο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανόδου είναι αυτά της Tesla (TSLA NASDAQ), της Seagate Technology (STX NASDAQ) και της Chevron (CVX NYSE). Καμία όμως από αυτές δεν μπόρεσε να «πάρει μαζί της την αγορά» προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Κάτι αντίστοιχο έγινε και αρκετές από τις προηγούμενες ημέρες.
Όσο αφορά στα οικονομικά νέα, και εδώ συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Κάποια είναι θετικά για τις αγορές, καθώς δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά υποχωρούν ενώ η οικονομία δεν καταρρέει παρά το γεγονός πως σε πολλούς τομείς παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση.
Κάποια άλλα όμως δεν αρέσουν πολύ στις αγορές, όπως ας πούμε το γεγονός πως η αγορά εργασίας δεν δείχνει τα σημάδια που θεωρητικά θα ήθελε να δει η Fed για να βγάλει από το μυαλό της τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Τα οικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο την εικόνα που μόλις περιγράψαμε.
Η οικονομική ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν τελικά λίγο μεγαλύτερη του αναμενομένου (+2,9% αντί για +2,6%) αλλά τα επιμέρους στοιχεία έδειξαν πως η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε με ρυθμό χαμηλότερο από τον αναμενόμενο και η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει περιέλθει σε στασιμότητα καθώς οι άδειες για κατασκευή κατοικιών έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2020.
Από την άλλη μεριά, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έπεσαν για την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από τις 190.000 και βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών. Επίσης, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά (προϊόντα που αναμένεται να έχουν διάρκεια ζωής πάνω από τρία χρόνια) ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο από το καλοκαίρι του 2020 και αρκετά υψηλότερα του αναμενομένου, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των παραγγελιών για προϊόντα που έχουν σχέση με τις μεταφορές.
Μελετώντας αυτά τα στοιχεία είναι προφανές πως δεν μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Υπάρχουν πράγματα που υποθέτουμε πως θα καθησυχάσουν την Fed που ανησυχεί για τον πληθωρισμό αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν θα της αρέσουν καθόλου, ειδικά αυτά που δείχνουν πως η ανεργία δεν αυξάνεται.
Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι πως από τα νέα των επιχειρήσεων και τα νέα της οικονομίας δεν έχει έρθει η μεγάλη είδηση που θα δώσει κατεύθυνση στις αγορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η αγορά κινείται εντελώς ουδέτερα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία σαφής αλλά όχι πολύ έντονη ανοδική τάση.
Αυτό φάνηκε σχετικά καθαρά στις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης της τρέχουσας εβδομάδας. Τα πολύ σοβαρά τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης και αναστάτωσαν τις αγορές και τους επενδυτές (περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα υπάρχουν στο σημερινό Black Box) θα μπορούσαν να έχουν χαλάσει εντελώς το κέφι των αγορών, κάτι που έχει παρατηρηθεί άλλες φορές σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και τελικά ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με ελάχιστες απώλειες και παρέμεινε πάνω από τις 4.000 μονάδες. Αυτό που έγινε την Τετάρτη ήταν ίσως πιο σημαντικό, καθώς η αγορά είχε κάθε λόγο να σημειώσει σημαντική πτώση εξαιτίας των αρνητικών νέων της Microsoft (MSFT NASDAQ) η οποία ομολόγησε πως περιμένει μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους επόμενους μήνες.
Ενώ όμως ξεκίνησε με πτώση άνω του 1% για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και κοντά στο 5% για την ίδια την Microsoft, στο τέλος οι δείκτες έκλεισαν με ελάχιστη διαφορά από την προηγούμενη μέρα και η Microsoft περιόρισε σημαντικά της απώλειές της. Ο βετεράνος δημοσιογράφος του Barron’s Andrew Bary περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «ο κόσμος θέλει να έχει μετοχές και κάθε πτώση την θεωρεί ευκαιρία για νέες αγορές».
Φαίνεται λοιπόν πως οι ταύροι των αγορών έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, χωρίς όμως να είναι σε θέση να οδηγήσουν την αγορά σε «θεαματική» άνοδο. Το πόσο δυνατοί είναι θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τα νέα που θα έχουμε από τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Αν τα νέα είναι αρνητικά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι απώλειες θα είναι και πάλι σχεδόν ασήμαντες όπως τις δύο προηγούμενες μέρες. Αν είναι καλά θα δούμε αν θα τολμήσουν να απειλήσουν το όριο των 4.100 μονάδων στον δείκτη S&P 500, που κατά πολλούς αποτελεί το ανώτατο σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει αυτή την περίοδο η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες μέρες είναι αρκετά πιθανόν να δούμε αν η ανοδική διάθεση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική αγορά μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό. Η τυχόν υπέρβαση των 4.100 μονάδων του S&P 500 θα είναι μία ισχυρή ένδειξη γι’ αυτό. Ας μην βιαζόμαστε όμως, ακόμα δεν έχουμε φθάσει εκεί.