Η Moody’s παραμένει ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που διατηρεί το αξιόχρεο των ΗΠΑ στην τοπ βαθμίδα μετά την πρόσφατη κίνηση της Fitch να αφαιρέσει το ΑΑΑ και την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s το 2011.
Η υποβάθμιση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ από τη Fitch προκάλεσε μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ωστόσο, η επίπτωση στην αγορά ομολόγων ήταν πολύ περιορισμένη.
Μετά την υποβάθμιση, οι ΗΠΑ έπεσαν σε χαμηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, κάτω από την Αυστραλία, τον Καναδά και μερικές ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Δανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία.
Παρόλο που μια υποβάθμιση από την Moody’s θα επιδείνωνε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά, υπάρχουν αμφιβολίες στην αγορά για το αν θα επέφερε ουσιαστικό πλήγμα στην αμερικανική αγορά ομολόγων που θεωρείται παγκοσμίως το ασφαλές καταφύγιο λόγω του μεγάλου βάθους και της υψηλής ρευστότητας της.
Για όσο διάστημα τα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ θεωρούνται κινητές αξίες χωρίς ρίσκο, είναι απίθανο μια υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη αντίδραση από αυτό που συνέβη μετά την υποβάθμιση της Fitch, εκτιμούν πολλοί διαχειριστές.
Πριν από μια δεκαετία, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s πολλοί θεσμικοί επενδυτές τροποποίησαν τα κριτήρια στα καταστατικά τους ώστε να μην περιορίζεται η δυνατότητα τους να επενδύουν.
Αντικατέστησαν τις αναφορές σε συγκεκριμένα ratings με τον γενικότερο όρο «κρατικά ομόλογα». Κατά συνέπεια, μια υποβάθμιση από τη Moody’s δεν θα οδηγούσε σε αναγκαστικές πωλήσεις ομολόγων.
Για την ώρα δεν υπάρχει ανησυχία. Τον Ιούλιο η Moody’s διατήρησε τη βαθμίδα Ααα για τις ΗΠΑ και τις προοπτικές «σταθερές», που σημαίνει ότι οι πιθανότητες ενός νέου rating μεσοπρόθεσμα είναι χαμηλές.
Κατά την άποψη της Moody’s, η βαθμολογία Ααα απεικονίζει την εξαιρετική οικονομική δύναμη των ΗΠΑ και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίζει χρηματοδότηση λόγω του κεντρικού ρόλου που παίζει το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές αδυναμίες.
Όταν έριξε τη βόμβα της η Fitch την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Joe Biden θεώρησαν την κίνηση περίεργη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers και ο επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon την χαρακτήρισαν «ανάρμοστη» και «γελοία» καθώς ήλθε δύο μήνες μετά τη συνεργασία του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο ώστε να αποφευχθεί μια κρίση χρέους μετά την πολιτική αντιπαράθεση για το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.
Τι θα μπορούσε να ωθήσει τη Moody’s να αλλάξει άποψη και να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ; Mία αποτυχία να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια με την αύξηση των εσόδων ή την μείωση των κρατικών δαπανών. Όπως το έχει θέσει ήδη ο οίκος, «μια επιδείνωση της ποιότητας των νομοθετικών και δικαστικών θεσμών ή στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής».