Θα ακολουθήσουν οι ευρωαγορές τη Wall Street;
Shutterstock
Shutterstock

Θα ακολουθήσουν οι ευρωαγορές τη Wall Street;

Ο S&P 500 αυτή την εβδομάδα κατάφερε να κρατήσει τον μέσο κινητό των 200 ημερών στις 3940 μονάδες και ανέκαμψε, χωρίς όμως να μπορέσει να απομακρυνθεί ικανοποιητικά από την επίμαχη ζώνη. Έτσι το κύριο ζητούμενο για την επόμενη εβδομάδα είναι η σταθερή  απομάκρυνση της αγοράς από την επίμαχη ζώνη και η σταθεροποίηση της πάνω από τις  4056 μονάδες. (σ.σ: Περισσότερα  για την τεχνική ανάλυση του δείκτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Μετά από μια έντονη εβδομάδα, η οποία ήταν ιδιαίτερα  πτωτική και για τα κρατικά ομόλογα - ιδιαίτερα όσον αφορά τις  μακρινές λήξεις - φαίνεται ότι η «παρτίδα» σώθηκε στο παρα-ένα χάρη στις δηλώσεις του Raphael Bostic. O πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve ανέφερε την Πέμπτη ότι τάσσεται σταθερά υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει αργά και σταθερά και αναμένει παύση των αυξήσεων κατά το καλοκαίρι.  

Αν εξαιρέσουμε όμως τις δηλώσεις του Βostic αλλά και το μπαράζ δηλώσεων από άλλους αξιωματούχους που έσπευσαν να καθησυχάσουν την αγορά- εξαίρεση ο Waller ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν τα στοιχεία για την οικονομία διατηρηθούν δυνατά,  η Fed θ’ αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το εύρος 5,1% - 5,4%- τα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε μόνο υποστηρικτικά δεν είναι για την αγορά.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για την απασχόληση συνεχίζουν να καταδεικνύουν μια ιδιαίτερα δυνατή αγορά εργασίας,  με τα τελικά στοιχεία για το κόστος εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 να αυξάνουν κάθετα τις ανησυχίες για περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η τεχνική εικόνα των αγορών είναι σαφώς καλύτερη, με τον γερμανικό δείκτη ορόσημο, τον Dax, να απέχει ικανοποιητικά  κατά 12,7% από την στήριξη του μέσου κινητού των 20 ημερών, ενώ τον χωρίζουν  μόλις 100 περίπου μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά του στις 9 Φεβρουαρίου, τις 14658 μονάδες.

Είναι καλύτερα όμως τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρώπη;

Τα στοιχεία της εβδομάδος δυστυχώς δεν συνεπικουρούν για μια θετική απάντηση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Eurostat, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο επέδειξε μια απειροελάχιστη  επιβράδυνση «χάνοντας» τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές σε δομικό επίπεδο σημείωσαν  νέο άλμα. 

Πιο συγκεκριμένα  ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 8,5% το Φεβρουάριο από 8,6% ένα μήνα νωρίτερα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 8,2%.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο πληθωρισμός της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 9,3%, πάνω από το 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές του Bloomberg, και υψηλότερα από το 9,2% του Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία σημείωσε ρεκόρ στο 7,2%, από 7% τον Ιανουάριο και στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 6,1% έναντι 5,9% τον Ιανουάριο.

Ο δομικός δείκτης- δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια -σημείωσε και νέο ρεκόρ, φτάνοντας στην Ευρωζώνη το 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας και αυτός τις  ελπίδες των αναλυτών για σταθεροποίηση.

Πώς θα επηρεάσουν αυτές οι ανακοινώσεις την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ούτως ή άλλως είχε ήδη δηλώσει την πρόθεση της  για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στα μέσα Μαρτίου;

«Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται» 

Η λογική λέει  ότι η επιμονή του πληθωρισμού μόνο προβληματισμό προσφέρει στα στελέχη της ΕΚΤ και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν οι αυξήσεις επιτοκίων να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο. 

Η στήλη από την αρχή της αύξησης των επιτοκίων είχε επισημάνει ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται μέχρι να  καταλήξουμε σε θετικό πραγματικό επιτόκιο. Στις ΗΠΑ ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις για τερματικό επιτόκιο άνω του 6%. (σ.σ: για να μιλάμε για θετικό πραγματικό επιτόκιο ο πληθωρισμός θα πρέπει να αρχίσει να σταθεροποιείται κάτω από αυτό το ποσοστό).

Η Ευρώπη δεν θα κινηθεί διαφορετικά και ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τόσο υψηλά επιτόκια είναι ο πληθωρισμός να αρχίσει άμεσα να αποκλιμακώνεται. Η προκαταρκτική όμως μέτρηση του Φεβρουαρίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε άλλωστε αυτή την εβδομάδα μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση ότι είναι πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο, ενώ φρόντισε να μη δώσει κανένα απολύτως στίγμα όσον αφορά το πού μπορεί να κορυφωθεί τελικά το κόστος δανεισμού.

Όλα λοιπόν υποδεικνύουν ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη σύσφιξη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. 

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον οίκο Fitch  στην εκτίμηση  ότι η Γερμανία και η Ιταλία δύσκολα θα αποφύγουν την ύφεση -αν και δεν αναμένεται να είναι σοβαρή- ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει ακόμα λιγότερο από ένα τέτοιο σενάριο.  

Οι ΗΠΑ επίσης κινδυνεύουν από μια μέτρια ύφεση προς το τέλος του 2023, καθώς ούτε εκεί φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Οι αγορές, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές, δεν θορυβήθηκαν ιδιαίτερα –τουλάχιστον προς το παρόν- από τις παραπάνω προβλέψεις της Fitch, ίσως γιατί σε αυτή τη φάση, μια ήπια ύφεση είναι και το ζητούμενο, μιας και είναι ίσως ο μόνος τρόπος να ελεχθεί ο πληθωρισμός.

Προς το παρόν πάντως, απέχουμε από ένα τέτοιο σενάριο, γι’αυτό και οι ευρωπαϊκές αγορές δεν φαίνεται να «ζυγίζουν» τις εκτιμήσεις της Fitch.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η S&P Global για τους δείκτες PMI της Ευρωζώνης, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη παρέμεινε σε ανοδική τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, με την ανάπτυξη να σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα, σκαρφάλωσε το Φεβρουάριο στο 52,0 από 50,3 τον Ιανουάριο. (σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι το επίπεδο του 50 διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση). 

Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2022, κάτι που μετριάζει τις ανησυχίες για μια ύφεση στην Ευρωζώνη για την ώρα, αυξάνοντας την ίδια στιγμή τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι περισσότερο μας ανησυχούν τα σημεία της έκθεσης της Fitch για ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε πολλές χώρες ,όπως για παράδειγμα είναι το Πακιστάν , μια χώρα που  βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό πάνω από 30% και δίνει μάχη για να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης της τάξης των 6,5 δις δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή η Αίγυπτος, η οποία βιώνει επίσης μια βαθιά οικονομική κρίση και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν εξασφαλίσει ή όχι  εξωτερική χρηματοδότηση.  

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.