Θα ξυπνήσουν από το λήθαργο τα πολύτιμα μέταλλα;
Shutterstock
Shutterstock
Χρυσός, ασήμι

Θα ξυπνήσουν από το λήθαργο τα πολύτιμα μέταλλα;

Όπως ξέρουμε, τα υψηλά επιτόκια και το δυνατό δολάριο θεωρούνται γενικά εχθροί των πολύτιμων μετάλλων και κυρίως του χρυσού και του ασημιού. Θα περίμενε κανείς λοιπόν να δει αυτά τα δύο μέταλλα να ταλαιπωρούνται αυτή την εποχή και να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα επιτόκια αναφοράς της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας (Fed) βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον δεκαπέντε ετών και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου παρομοίως ενώ το δολάριο κρατιέται άνετα σε επίπεδα που θεωρούνται γενικώς υψηλά.

Στην πραγματικότητα όμως, τα δύο βασικά πολύτιμα μέταλλα κρατιούνται σε αρκετά καλό σημείο, όχι πολύ μακριά από τα υψηλά των τελευταίων ετών. Στην περίπτωση του χρυσού, η τιμή του είναι κοντά στα 1.950 δολάρια /ουγγιά, λίγο πιο χαμηλά από την πολύ σημαντική περιοχή των 2.000 με 2.100 δολαρίων/ουγγιά (μέσα σε αυτό το εύρος τιμών έχουν σημειωθεί τα ιστορικά υψηλά του χρυσού τα τελευταία χρόνια). Με το ασήμι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς τα υψηλά του είναι κοντά στα 50 δολάρια/ουγγιά από το 1980 και το 2011.

Όμως, η τωρινή τιμή του λίγο πάνω από τα 24 δολάρια δεν απέχει πολύ από τα υψηλά των τελευταίων δύο ετών. Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, θυμόμαστε πως το 2022 ο χρυσός ξεκίνησε πολύ δυνατά τη χρονιά ανεβαίνοντας τον Μάρτιο μέχρι τα 2.000 δολάρια/ουγγιά αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να υποχωρήσει μετά προς τα 1.625 δολάρια πέρυσι το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, της σημαντικής ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και της πολύ ισχυρής κίνησης του δολαρίου απέναντι στα περισσότερα νομίσματα των δυτικών χωρών.

Από το φθινόπωρο του 2022 και μετά, το κίτρινο μέταλλο ανέκαμψε και ξαναπλησίασε (και πέρασε για λίγο) τα 2.000 δολάρια/ουγγιά όταν οι αγορές ανησύχησαν για την υγεία του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος τον Μάρτιο του 2023. Παρόμοια πορεία ακολούθησε το ασήμι, αφού από τα περίπου 26 δολάρια/ουγγιά την εποχή της ρωσικής εισβολής κατέβηκε κάτω από τα 18 δολάρια το καλοκαίρι του 2022 για να ανακάμψει στη συνέχεια παράλληλα με τον χρυσό. Αυτές τις μέρες η τιμή του κυμαίνεται κοντά στα 24,5 δολάρια/ουγγιά. 

Όπως είπαμε και νωρίτερα, και όπως έχουμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το ισχυρό δολάριο είναι εχθροί του χρυσού και κατ’ επέκταση του ασημιού, καθώς τα δύο πολύτιμα μέταλλα δεν προσφέρουν καμία απόδοση στους κατόχους τους. Γνωρίζοντας αυτό, θα περιμέναμε πως το τελευταίο διάστημα η συμπεριφορά των δύο μετάλλων θα ήταν πιο αδύναμη από αυτήν που βλέπουμε, καθώς τα επιτόκια αναφοράς της Fed παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και οι ελπίδες για σύντομη έναρξη της πορείας μείωσής τους έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί και τα δύο αυτά μέταλλα κινούνται κοντά στις τιμές που προαναφέραμε χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις κατά την καθημερινή διαπραγμάτευσής τους στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Η σχετικά ανθεκτική συμπεριφορά τους δεν είναι ανάγκη να σημαίνει κάτι συγκεκριμένο.

Μπορεί όμως και να ερμηνευθεί και ως μία ένδειξη πως ο χρυσός και το ασήμι έχουν ήδη ενσωματώσει (ή σχεδόν ενσωματώσει) στις τιμές τους τις εξελίξεις στον τομέα των επιτοκίων αναφοράς, την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και την παραμονή του δολαρίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Κάπως έτσι βλέπουν τα πράγματα ορισμένοι ειδικοί της αγοράς που ασχολούνται συστηματικά με τα πολύτιμα μέταλλα. Σε έναν από αυτούς θα αναφερθούμε σήμερα, τον David Brady. Ο Brady ασχολείται εδώ και τριάντα χρόνια με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων και έχει εργαστεί σε πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία τεχνικής και θεμελιώδους ανάλυσης αρθρογραφεί συχνά σχετικά με την πορεία των πολύτιμων μετάλλων.

Είναι πολύ δραστήριος (με πάνω από 75.000 ακολούθους) στο X (πρώην Twitter) και οι απόψεις του φιλοξενούνται περιοδικά στη σελίδα της Sprott Money, η οποία είναι μία από τις πιο γνωστές επενδυτικές εταιρείες των ΗΠΑ με εξειδίκευση στα πολύτιμα μέταλλα. Διαβάζοντας τα δύο πιο πρόσφατα άρθρα του στο Sprott Money (μέσα στον Αύγουστο) έχουμε σχηματίσει μία αρκετά καλή εικόνα για τις τωρινές του εκτιμήσεις. Η γενική του θέση είναι πως, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το περιθώριο ανόδου για τον χρυσό και το ασήμι είναι πολύ πιο μεγάλο από το περιθώριο καθόδου. Για τον χρυσό εκτιμά πως το σημείο κλειδί είναι το επίπεδο των 1.900 δολαρίων.

Όσο αυτό δε διασπάται καθοδικά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ισχυρή ανοδική κίνηση που θα φέρει τον χρυσό πάνω το επίπεδο των 2.085 δολαρίων/ουγγιά και θα αποτελέσει αφετηρία για κίνηση προς τα 2.400 δολάρια/ουγγιά. Αυτό που θα μας κάνει να πιστέψουμε πως πλησιάζει μία τέτοια κίνηση θα είναι η ανοδική διάσπαση των 2.011 δολαρίων/ουγγιά. Αυτό είναι το βασικό του σενάριο, υπάρχει όμως και ένα άλλο, πιο απαισιόδοξο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν διασπαστεί καθοδικά το επίπεδο των 1.900 δολαρίων. Σε αυτή την περίπτωση, το χειρότερο που θα μπορούσαμε να δούμε θα ήταν μία κίνηση μέχρι τα 1.780 δολάρια/ουγγιά.

Τη γενικά θετική του προδιάθεση για την πορεία του χρυσού τη βασίζει στην ανθεκτικότητά του το τελευταίο διάστημα παρά τις αρνητικές εξελίξεις στα επιτόκια και στο γεγονός πως πολλά hedge funds έχουν πάρει θέσεις short στην αγορά «ποντάροντας» σε σημαντική πτώση του, αντίθετα με τα τμήματα επενδύσεων των τραπεζών τα οποία σταδιακά παίρνουν αντίθετες θέσεις. Ο Brady υποστηρίζει πως τα τμήματα επένδυσης των τραπεζών είναι πολύ πιο αξιόπιστος επενδυτικός δείκτης. Κάτι άλλο που θεωρεί πως μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον χρυσό είναι η ειδησεογραφία σχετικά με τις προθέσεις πολλών χωρών να εγκαταλείψουν σταδιακά τη χρήση του δολαρίου, όπως είδαμε πρόσφατα στη διάσκεψη κορυφής των χωρών της ομάδας BRICS και όλων των άλλων που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή την ομάδα.

Χωρίς να παραθέτει αντίστοιχες λεπτομέρειες, ο Brady περιμένει αντίστοιχη πορεία και για το ασήμι, με το ανοδικό περιθώριο σαφώς μεγαλύτερο του πτωτικού όπως και στην περίπτωση του χρυσού. Εδώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως το ασήμι φημίζεται για τις πιο ισχυρές κινήσεις του, ανοδικές και καθοδικές, σε σχέση με τον χρυσό. Κάτι άλλο που πρέπει να θυμίσουμε σε σχέση με το ασήμι είναι πως στην περίπτωση που αδυνατίσει η αμερικανική οικονομία, είναι πιθανόν να αντιδράσει αρνητικά λόγω του ότι το 50% της ετήσιας ζήτησης προέρχεται από τη βιομηχανία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον χρυσό είναι πολύ πιο χαμηλό. 

Δύσκολο να πούμε αν ο Brady θα δικαιωθεί, η αγορά των πολύτιμων μετάλλων φημίζεται για τις δυσκολίες πρόβλεψης των εξελίξεων. Θα τολμούσαμε όμως να πούμε πως αν τα νέα στον τομέα της αμερικανικής οικονομίας δεν αυξήσουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων αναφοράς προς το 6% τότε το βασικό σενάριο του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς να είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Αρκεί να μη δούμε τον χρυσό στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων να κατεβαίνει αποφασιστικά κάτω από τα 1.900 δολάρια/ουγγιά, δηλαδή το όριο που έχει βάλει ο ίδιος ο Brady.