Σε θετικά πρόσημα μετά το νωχελικό ξεκίνημα έχουν περάσει οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, στην τελευταία μέρα μιας ισχυρής εβδομάδας που είχε διαδοχική διεύρυνση ιστορικών υψηλών στους Stoxx 600 και CAC 40, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την πορεία της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά τις αρχικές απώλειες, πλέον ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1% και έχει διευρύνει έστω και οριακά το ρεκόρ του στις 470,83 μονάδες.
Παρομοίως ο γαλλικός CAC «σπρώχνει» το δικό του υψηλό του στις 6.816 μονάδες με άνοδο 0,5%, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.775 μονάδες με +0,2%, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 επιχειρεί πλέον ανοδική κίνηση, αν και με οριακό +0,07% στις 7.123 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της ημέρας με κέρδη 1% και νέο ρεκόρ στις 25.941 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 8.853 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας,οι δείκτες βρίσκονται σε πορεία να ολοκληρώσουν ένα εξαιρετικά ισχυρό πενθήμερο, με τον Stoxx 600 να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο +1,89% οδεύοντας για την καλύτερη εβδομάδα του από τα τέλη Μαΐου.
Αντίστοιχα, ο DAX στην εβδομάδα έχει +1,49%, ο CAC 40 ράλι +3%, o FTSE 100 +1,32%, o FTSE MIB +2,19% και ο IBEX 35 +2,1%.
Κατά τα άλλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, με τη μετοχή της Allianz να ενισχύεται άνω του 2,5% αφότου παρουσίασε καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο, με άλμα 46% σε ετήσια βάση και αναβάθμισε το outlook του έτους.
Το London Stock Exchange Group πραγματοποιεί ράλι 6,8% μετά την άνοδο 4,6% που παρουσίασαν τα έσοδά του στο πρώτο μισό του έτους.
Αντίθετα, η γερμανική HelloFresh υποχωρεί ελαφρώς πλέον κατά 0,6% καθώς υποβάθμισε την πρόβλεψη για την κερδοφορία της στο έτος, αλλά έχει διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος από τις ισχυρές απώλειες άνω του 7% που κατέγραφε νωρίτερα.
Κατά τα άλλα, τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν εντός της ημέρας και έδειξαν ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τον Ιούλιο, αναμένεται να τεθούν στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών αναζητώντας ενδείξεις για τις προθέσεις Federal Reserve όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει και συγκεκριμένα πότε θα αρχίσει να το περιορίζει.
«Δεν βλέπουμε άμεσο λόγο ανησυχίας για ενδεχόμενη πρόθεση της Fed να ετοιμάσει την αγορά για μια επικείμενη σύσφιξη (της νομισματικής πολιτικής)», αναναφέρει σε σημείωμά του ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «πιστεύουμε πως η άνοδος των αγορών μπορεί να συνεχιστεί και αναμένουμε μεγαλύτερα κέρδη τόσο σε μετοχές κυκλικής οικονομίας όσο και αξίας, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών».
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα στοιχεία έδειξαν σήμερα ότι βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας εμφάνισε απροσδόκητη υποχώρηση ξανά τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας μια επιβράδυνση της ανάκαμψης η οποία πιέζεται από τις «αρρυθμίες» στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζει να δίνει ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα 2/3 των εταιρειών του Stoxx 600 έχουν παρουσιάσει τα μεγέθη τους και το 67% έχει κινηθεί καλύτερα από τις ήδη καλές προβλέψεις, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 51% άνω των εκτιμήσεων που χαρακτηρίζει γενικά ένα τρίμηνο.