Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δείχνοντας ότι η έξοδος στις αγορές – με αυτό το μέγεθος και αυτά τα επιτόκια – έχει μάλλον προεξοφληθεί ή τουλάχιστον δεν αποτελεί έκπληξη για την αγορά και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό σοκ, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε μεν θετικά σήμερα, όμως οι τράπεζες έδειξαν αδιάφορη εικόνα, ενώ ο τζίρος ήταν ξανά πολύ περιορισμένος.
Όλες τις τελευταίες ημέρες άλλωστε το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει δείξει να ακολουθεί τη μείωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό καθρεφτίζεται στην αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, κινούμενο εν μέσω σχεδόν αδιάφορου προφίλ, εξαρτώμενο σχεδόν αποκλειστικά από το intraday.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, με απόντες τους ισχυρούς ξένους και με τις τράπεζες σε επενδυτική... καραντίνα, έχει πάψει εδώ και καιρό να προεξοφληθεί – θετικά ή αρνητικά – καταστάσεις, παρουσιάζοντας μια εικόνα αδιαφορίας, μιζέριας και εσωστρέφειας.
Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των τραπεζών να διαμορφώσουν έστω κάποιο momentum αντίδρασης, αλλά και η απουσία ικανού τζίρου που θα μπορούσε να προσδώσει ποιότητα και ανθεκτικότητα στην όποια αντίδραση. Στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι μέσες συναλλαγές έχουν μειωθεί περαιτέρω.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 36,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας μειώθηκε περαιτέρω.
Χθες η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,92 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα διαμορφώθηκε μόλις στα 32,60 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, παρ'' ότι ο μέσος τζίρος του 2018 ήταν στα 55 εκατ. ευρώ, με το έτος να θεωρείται εξαιρετικά «φτωχό» από πλευράς συναλλαγών.
Σήμερα η αγορά προς το φινάλε έλαβε κάποια ώθηση, κάτι που οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, όμως γενικότερα η όλη εικόνα παραμένει άνευρη, χωρίς momentum και χωρίς «στίγμα».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635,51 μονάδες με άνοδο 0,76%, κάτι που διαμορφώθηκε στο φινάλε, ενώ γενικώς η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις πολλαπλές εναλλαγές στα πρόσημα, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 626,72 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.689,48 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.047,96 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – για ακόμη μια φορά υστέρησε καταφανώς, κλείνοντας στις 382,90 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%.
Η εικόνα στις τράπεζες ήταν μεικτή. Η τράπεζα Πειραιώς έκλεισε για 13η συνεδρίαση πτωτικά στις 14 τελευταίες, με νέα ιστορικά χαμηλά τα 0,58 ευρώ και η Alpha Bank έκλεισε στα 0,92 ευρώ (με ιστορικό χαμηλό τα 0,91 ευρώ) με πτώση 1,60%. Αντιθέτως, με άνοδο 1,96% έκλεισε η Eurobank και με +1,04% η Εθνική.
Στο χώρο του Large Cap με πτώση 2,93% έκλεισε η Viohalco και με -2,04% η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ θετικά ξεχώρισαν τίτλοι όπως ΑΔΜΗΕ +4,26%, ΟΤΕ +2,29%, ΟΠΑΠ +2,09%, Σαράντης +2,21%, Μυτιληναίος +1,86%, Motor Oil +1,62%, Jumbo +1,70%, ΟΛΠ +1,36% και ΕΛΠΕ +1,05%.
Στον Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μετοχές όπως Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Κλουκίνας Λάππας, Attica Bank και MIG, ενώ υποχώρησαν οι Cenergy Holdings, Intralot, Κρι Κρι, Intrakat και J&P Άβαξ.
Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως Frigoglass, CPI, Κρέτα Φαρμ, Ελτράκ, Προοδευτική, Παΐρης, Reds, ΕΚΤΕΡ, Logismos, Κυριακούλης και Newsphone. Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι Επίλεκτος, Σωλ. Τζιρακιάν, Trastor, Μουζάκης, Forthnet, Lavipharm, ANEK, Ιατρικό Αθηνών, ΙΑΣΩ, Μινωικές Γραμμές, Κορδέλλου, Quest Συμμετοχών και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, 68 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.