Η χρονιά κλείνει με τους επενδυτές να εστιάζουν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση τους, στο +30% που έχει καταγράψει ο S&P 500 από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Σχεδόν +30% έχει αποδώσει όμως και ο χρυσός. Μια απόδοση που είχαμε να δούμε από το 2010 μετά το τέλος της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων και την κατάρρευση της Lehman Brothers. Μια απόδοση που με τη σειρά της ικανοποιεί και δικαιώνει την κοινότητα των συντηρητικών επενδυτών.
Το βασικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί την εικόνα των αγορών του 2024, από τα υπόλοιπα έτη, αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, τα χρηματιστήρια και ο χρυσός ακολουθούν μια παράλληλη πορεία. Παραδοσιακά τα χρηματιστήρια και ο χρυσός κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Και αυτό είναι λογικό, αφού η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή εικόνα της οικονομίας, ενώ η άνοδος του χρυσού συμβολίζει την ανησυχία και τον φόβο απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις.
Πότε ανεβαίνουν οι μετοχές και τα χρηματιστήρια; Όταν οι επενδυτές αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα ισχυρό οικονομικό κύκλο. Πότε ανεβαίνει η τιμή του χρυσού; Όταν οι επενδυτές αναζητούν ένα καταφύγιο ασφάλειας κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές όταν έχουν διάθεση να αναλάβουν ρίσκο, ενώ αντίθετα αγοράζουν χρυσό όταν επιθυμούν να αποφύγουν το ρίσκο και αναζητούν τη σιγουριά.
Φέτος όμως ο κανόνας αυτός έχει αλλάξει. Το 2024 είναι μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν μετοχές βασιζόμενοι στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών και παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν την έκθεση τους σε χρυσό, παρ’ όλο που στις εκθέσεις τους αναφέρονται συχνά μόνο σε μια «ομαλή προσγείωση» (soft landing) τόσο της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας και όχι σε ένα σενάριο πολύ χειρότερο, το οποίο πιθανώς να έχουν στο μυαλό τους.
Στο ακόλουθο γράφημα παρατηρούμε την παράλληλη άνοδο S&P 500 και Χρυσού
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό με αμείωτο ενδιαφέρον. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο αποθέματα χρυσού συνολικής αξίας $193 δισ. Σε αύξηση των αποθεμάτων τους σε χρυσό προχώρησαν μέσα στο 2024 αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών όπως της Τουρκίας κατά +8,3%, της Ινδίας κατά +4,6%, της Πολωνίας κατά +5,2%, της Τσεχίας κατά +35,3%, του Ιράκ κατά 4,0%, του Κατάρ κατά +5,4%, του Καζακστάν κατά +1,5%, του Ομάν κατά +185,2%, του Κιργιστάν κατά +19,8 και άλλων χωρών.
Αρκετοί αναλυτές ερμηνεύουν τις προαναφερθείσες αγορές σαν αποτέλεσμα αφ’ ενός της ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και αφ’ ετέρου της δημιουργίας ενός νέου νομίσματος από τις χώρες των BRICS και της προσπάθειας αποδολαριοποίησης αρκετών ασιατικών χωρών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον ανόδου και του δολαρίου έναντι των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων. Ενώ με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε, η άνοδος του χρυσού, ακολουθούσε συνήθως στιγμές «αδυναμίας» του αμερικανικού δολαρίου, δημιουργώντας μια αίσθηση ισορροπίας.
Επομένως, και εδώ, το 2024 ανέτρεψε και αυτή την ιστορικά καταγεγραμμένη συσχέτιση ανάμεσα στο δολάριο και τον χρυσό. Και δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs, αναμένουν παράλληλη άνοδο για το δολάριο και το χρυσό και μέσα στο 2025 με την τιμή του χρυσού να κατακτά τα $3.000/oz.
Στο ακόλουθο γράφημα παρατηρούμε την παράλληλη άνοδο Αμερικανικού Δολαρίου και Χρυσού
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ευεξίας των αγορών, ένα απλό ερώτημα μένει χωρίς απάντηση. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε μια ταυτόχρονη άνοδο του χρυσού που αποτελεί καταφύγιο για τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς και των χρηματιστηρίων, που πιστοποιούν την ύπαρξη μιας ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας; Μήπως η οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζουμε; Ή μήπως οι φόβοι για ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας είναι υπερβολικοί; Οι απαντήσεις θα δοθούν στις χρηματιστηριακές μας οθόνες μέσα στο 2025.
shutterstock
shutterstock