Με μια ακόμα θετική συνεδρίαση, συνεχίστηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί τη δυναμική του στο δρόμο προς το ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων και να κλείνει τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο +0,26% στις 989,58 μονάδες.
Ο τζίρος εκτοξεύθηκε στις δημοπρασίες στα 191 εκατ. ευρώ, από τα 75,2 εκατ. ευρώ στην ολοκλήρωση των συναλλαγών, χωρίς όμως να υπάρχει προγραμματισμένη αναδιάρθρωση δεικτών.
Προσπαθώντας να κάνουμε μια «γρήγορη» αποτίμηση του ξεκινήματος της χρονιάς όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα προβλήματα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης να εξακολουθούν να παραμένουν, θα ρίξουμε μια ματιά σε πέντε ενδεικτικά γραφήματα, καθώς όπως συχνά λέμε «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις», μια φράση που αποδίδεται στον Αμερικάνο διαφημιστή της δεκαετίας του '20 Frend R. Barnard.
Στις 20 Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και να βάλουν φρένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και στις ακραίες αυξήσεις, εγκρίνοντας το μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο Φυσικό αέριο, που προβλέπει ανώτατο όριο τιμής στα 180 ευρώ/MWh στο TTF της Ολλανδίας από τις 15 Φεβρουαρίου και σε όλους τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες από τις 31 Μαρτίου 2023, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. O μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες και η διαφορά τιμής με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.
ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΤΤF – ΓΡΑΦΗΜΑ
Όπως επισημαίνεται στο γράφημα, τις ημέρες εκείνες η ήδη ευρισκόμενη σε καθοδική τάση τιμή του TTF, διέσπασε καθοδικά την στήριξη των 107 ευρώ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση με προσωρινό χαμηλό τα 51 ευρώ και χθεσινό κλείσιμο στα 61,7 ευρώ. Η καθοδική γραμμή τάσης F περιορίζει σημαντικά την όποια ανοδική διόρθωση του συμβολαίου.
Στην αγορά πετρελαίου αντίθετα, η άνοδος των τιμών από τα χαμηλά συνεχίζεται καθότι η άρση των περιορισμών κατά της επιδημίας της Covid στην Κίνα θα εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency, IEA). Πράγματι, το άνοιγμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στις γειτονικές ασιατικές οικονομίες, ενώ η Κίνα ενδεχομένως αντικαταστήσει την ηγετική θέση της Ινδίας σε παγκόσμια κλίμακα στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.
ΣΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ BRENT – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Η διαγραμματική εξέλιξη των τιμών αποτυπώνει αυτήν την πραγματικότητα. Aπό τα 75,7 $ τον Δεκέμβριο του 2022, το brent κινείται προς τη σημαντική αντίσταση των 86,7 δολαρίων, έχοντας να αντιμετωπίσει την άνω γραμμή του καθοδικού καναλιού GA-GB. Ενδεχόμενη ανοδική διαφυγή θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη ορμή στο brent με κίνηση προς τα 100 $, που αποτελεί την επόμενη αντίσταση. Αντιθέτως, αδυναμία διαφυγής, θα επιφέρει πίεση στο προϊόν με επαναφορά προς τα τοπικά χαμηλά των 75,7 ευρώ.
Απολύτως συνδεδεμένη κυρίως λόγω του ενεργειακού προβλήματος ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ( EUR/USD).
Η υποτίμηση του ευρώ τους προηγούμενους μήνες, υπήρξε προβληματική κυρίως για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και φυσικά και την Ελλάδα, καθώς τα λίγα οφέλη από τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις σοβαρότερες απώλειες καθώς η τιμολόγηση των προϊόντων ενέργειας σε δολάρια έγειραν την ζυγαριά. Επιπροσθέτως οι εισαγωγές σε ψηλές τιμές τροφοδότησαν τον πληθωρισμό στις οικονομίες της ευρωζώνης, διαβρώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των Ευρωπαίων.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟΥ ( EUR/USD) – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ
Από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και τα 95 δολάρια, το ευρώ ξεκίνησε την ανοδική του πορεία εξομαλύνοντας τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Μετά τη διάσπαση των 1,04 ευρώ και τη διάσπαση του απλού κινητού των 50 εβδομάδων, το ευρώ προσέγγισε την αντίσταση των 1,0780 όπου και «προβληματίζεται». Ενδεχόμενη υπέρβαση του επιπέδου θα ωθήσει το ευρώ προς τη ζώνη 1,15-1,17. Σε ενδεχόμενη διόρθωση, το επίπεδο που διατρέχει ο 50αρης και το 1,04 ευρώ, θα λειτουργήσει ως στήριξη.
Η έξοδος στις αγορές μέσα στον Ιανουάριο, αποτέλεσμα της εκδοτικής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ, πρόσθεσε 3,5 δις στο «ταμείο», με επιτόκιο 4,35% εκπληρώνοντας ήδη το 50% του προγραμματισμένου δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2023. Παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν το επιτόκιο ήταν πολύ ελκυστικό, ο πόλεμος, το ενεργειακό και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν μεταβάλλει δραματικά τις συνθήκες. Τούτου λεχθέντος η προσφορά των 22 δις καθώς και η ποιότητα των αντληθέντων κεφαλαίων, έδωσε ισχυρό σήμα ότι η χώρα βαδίζει αγκαλιά με βελτιωμένους «αριθμούς».
Σκοπός είναι, ο επόμενος δανεισμός να πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας και ολοκλήρωσης της νομισματικής σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών, με ευνοϊκότερους όρους.
Η εικόνα αυτή, αποτυπώνεται και στο διάγραμμα του 10 ετούς ομολόγου:
ΓΡΑΦΗΜΑ 10 ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
Η βραχυπρόθεσμη τάση, μετά τη δημιουργία και δεύτερης -χαμηλότερης- κορυφής, παραμένει σε ισχύ. Χαρακτηριστικός ο σχηματισμός τριγώνου Κ1-Κ2, την κάτω πλευρά του οποίου αγγίζει η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου. Καθοδική διαφυγή από την Κ2 θα εντείνει την πτωτική τάση με επόμενο στόχο τα 3,66%. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόδοση θα επιχειρήσει μια ακόμα ανοδική διαδρομή προς την Κ1 στα επίπεδα του 4,5%.
Όσον αφορά sτο Ελληνικό χρηματιστήριο, ο τραπεζικός δείκτης, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει στα άρθρα μας, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα πρόθυρα των 1000 μονάδων, έχοντας καταγράψει κέρδη από την αρχή της χρονιάς +14,59%
Η εικόνα του ημερήσιου του Τραπεζικού Δείκτη τα λέει όλα:
ΔΤΡ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ