Από τα τέλη Μαρτίου το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται από τις 852 μονάδες εως τις 928 μονάδες, με τον τελευταίο μήνα να έχει μειώσει ακόμα περισσότερο το εύρος της διακύμανση του, αφού κινείται μέσα στα στενά περιθώρια των 891-928 μονάδων.
Δεδομένων των ευρωπαϊκών πόρων του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού 2021-27, που περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά ταμεία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική και βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης, την επόμενη πενταετία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία μαζί με τις επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν πέριξ των 120 δισ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό καθιστά την ελληνική αγορά τον απόλυτο προορισμό για τους επενδυτές και πολλές ελληνικές εταιρείες με ορατά αυξανόμενο κύκλο εργασιών μπροστά τους ως το απόλυτο χρηματιστηριακό play.
Ποιοι είναι οι λόγοι λοιπόν της χρηματιστηριακής στασιμότητας και των εξαιρετικά χαμηλών τζίρων των τελευταίων εβδομάδων;
Καταρχήν η ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες πλαγιοολισθαίνει περισσότερο λόγω της έλλειψης αγοραστών παρά λόγω της ύπαρξης πωλήσεων.
Ο πρώτος λόγος της έλλειψης αγοραστών είναι ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς, της Αεροπορίας Αιγαίου και της Alpha bank, οι ομολογιακές εκδόσεις και οι σχεδιασμοί για placement στις τράπεζες εκ των πραγμάτων απορροφούν σημαντικό μέρος της ρευστότητας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο βάσιμος φόβος για μια διόρθωση των διεθνών αγορών, πολλές από τις οποίες κινούνται πλέον σε ιστορικά υψηλά.Βλέπετε, μια τέτοια διόρθωση είναι λογικό να συμπαρασύρει μια ρηχή μικρή περιφερειακή αγορά σαν την ελληνική.
Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί διαχειριστές αν και αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, υπό τον φόβο του «εγκλωβισμού», προς το παρόν αρκούνται στο να «φλερτάρουν» με την ελληνική αγορά, περιμένοντας τον ιδανικό χρόνο για πιο επιθετικές τοποθετήσεις.
Και είναι λογικό καθώς όσο συνεχίζονται στο εξωτερικό οι συζητήσεις για αύξηση επιτοκίων, αύξηση εταιρικής φορολογίας και για την πιθανή αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης πολλών οικονομιών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνονται οι πιθανότητες μιας σοβαρής διόρθωσης σε παγκόσμιο επίπεδο της τάξης τουλάχιστον του 10-12%, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν οι διεθνείς αγορές για τους λόγους που εξηγήσαμε χτες, αντιστέκονται σε αυτό το σενάριο.
Μάλιστα η διόρθωση αυτή μπορεί να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αν η πανδημία αποσαθρώσει τις προβλέψεις για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, πάνω στις οποίες βασίζονται οι κυβερνήσεις για τις συνέπειες των αυξημένων δαπανών τους, προκειμένου να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αν τώρα προσθέσουμε και τους φόβους για την φετινή τουριστική σεζόν στην χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη στις μετακινήσεις Ισραηλινών, Ρώσων, Βρετανών και όχι μόνο, κατανοούμε γιατί παρά το γεγονός ότι η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, εντούτοις μια διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου έως τη ζώνη των 845-870 μονάδων δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Το σήμα θα μας το δώσει η απώλεια των 891 μονάδων ενώ ο συναγερμός θα ακυρωθεί σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής από τις 928 μονάδες.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.