Ανοδικά κινούνται και πάλι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, με το 3ετές ομόλογο να αγγίζει νέο ιστορικό υψηλό, καθώς διαμορφώνεται στο 17,36%.
Αντίστοιχα, η απόδοση στο 10ετές διαμορφώνεται στο 14,86%, με τις αγορές να περιμένουν με αγωνία την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
«Οι αγορές θα παρακολουθούν από κοντά τις αποφάσεις της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας και το κατά πόσο θα ακολουθήσει κάποια αύξηση», δήλωσε η επικεφαλής χαρτοφυλακίου χρέους της JP Morgan Asset Management, Νταϊάνα Αμόα.
«Θέλουμε να δούμε μια μετάβαση από την τελευταία αύξηση και χρειάζεται να έχουμε μια πιο αξιόπιστη ρητορική», πρόσθεσε, λέγοντας για πρόκειται για μια κρίσιμη δοκιμασία για την αξιοπιστία της τράπεζας.
Σημειώνεται πως τον Μάιο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο ο τουρκικός πληθωρισμός μετά από την πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος. Συγκεκριμένα, στο 12,15% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 10,85% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Η λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου στο 4,6105. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους.
Στόχος η μείωση του πληθωρισμού
Προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφιο αριθμό καταβάλει ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεξί, καθώς μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την τουρκική οικονομία, έγινε κατανοητό πως τα νούμερα... δεν βγαίνουν.
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η κυβέρνηση θα λάβει αρκετές πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση της προσφοράς, η υποστήριξη των θερμοκηπίων, η ελαχιστοποίηση των απωλειών γεωργικής παραγωγής.
«Ο πληθωρισμός προήλθε από την ανεπάρκεια της παραγωγής και της προσφοράς, όχι από τη μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Ζεϊμπεξί.
Υπογράμμισε επίσης ότι τα κίνητρα θα στηρίξουν τις επενδύσεις προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή τους από το εξωτερικό.