UBS: «Καμπανάκι» για υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές
Shutterstock
Shutterstock

UBS: «Καμπανάκι» για υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που οι αναλυτές της UBS έκρουαν τον «κώδωνα του κινδύνου» προς τους επενδυτές, συμβουλεύοντάς τους να μην προβούν σε σπασμωδικές κινήσεις και να δείξουν ψυχραιμία και υπομονή καθώς οι εκτιμήσεις για μια νέα ύφεση στις ΗΠΑ και κατ΄επέκταση στην παγκόσμια οικονομία είχαν αρχίσει να κυριαρχούν.

Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που ασκούσαν έντονη κριτική στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη ότι ο ίδιος δημιουργεί ένα υφεσιακό κλίμα κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Έτσι, σήμερα οι αναλυτές της UBS χαρακτηρίζουν αφενός την απότομη  μεταβλητότητα των αρχών του Αυγούστου ως μια «τεράστια υπεραντίδραση» αλλά παρά την εξομάλυνση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως ότου να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Μάλιστα, αποδίδουν την κλιμάκωση της μεταβλητότητας σε δυο βασικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι τα πιο αδύναμα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία συνέβαλαν στην καλλιέργεια των ανησυχιών για επικείμενη ύφεση, οδηγώντας σε πτώση τη Wall Street. Την ίδια στιγμή η υιοθέτηση μιας επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την Bank of Japan είχε ως συνέπεια την απότομη και μεγάλη ανατίμηση του γιεν ως προς τα άλλα νομίσματα και οδήγησε σε μαζική εκκαθάριση των carry trades στο ιαπωνικό νόμισμα. Έτσι ο Nikkei κατέγραψε μια πτώση 12%, την οποία οι αναλυτές της UBS χαρακτηρτίζουν ως «ιστορική βουτιά» και η οποία  μετέδωσε ασφυκτικές πιέσεις προς όλες τις αγορές παγκοσμίως. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η UBS και για τον δείκτη μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, τον VIX, ο οποίος έφθασε από τις 23 στις 65 μονάδες στη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου, για να φθάσει στις 14,5 μονάδες τη χθεσινή ημέρα, όπου όλες οι αγορές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Αναφερόμενος ο επικεφαλής στρατηγικής στις ευρωπαϊκές μετοχές και παράγωγα, Γκάρι Φόουλερ, τόνισε ότι η τράπεζα αναμένει νέα αύξηση των επιπέδων αστάθειας. Και αυτό γιατί ο συνδυασμός μείωσης του ΑΕΠ, των μειώσεων των επιτοκίων και της αβεβαιότητας για την αγορά εργασίας ενισχύει τη μεταβλητότητα.

«Συνεπώς» επισημαίνει ο ίδιος, « οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Όπως, δηλαδή, η σχεδόν κατακόρυφη εκτίναξη της μεταβλητότητας ήταν μία τεράστια υπεραντίδραση με συνέπειες για τις αγορές, η ομαλοποίηση που φαίνεται να επανέρχεται τώρα μοιάζει εξίσου ως υπερβολική αντίδραση».

«Αυτό που πρέπει να καταστεί βέβαιο», συνέχισε ο Φόουλερ, «είναι ότι η όποια επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ δεν θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας. Πάντως θα πρέπει να περιμένουμε ότι η αβεβαιότητα αυτή θα οδηγεί σε μετρίως αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας, σε αντίθεση με αυτά που έχουμε δει».

Ένας παράγοντας κομβικής σημασίας για την αστάθεια κατά τον Γκάρι Φόουλερ θα είναι το αν και κατά πόσο οι περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε μια «ανώμαλη προσγείωση» της οικονομίας.

Σημαντικοί δείκτες στις επόμενες εβδομάδες θα είναι αφενός η έκθεση για τα μισθολόγια του Αυγούστου και αφετέρου  οι εβδομαδιαίες εκθέσεις για τις νέες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας.

«Όλα τα δεδομένα για την αγορά εργασίας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες, τη στιγμή που θα γίνεται ξεκάθαρο αν η επιβράδυνση θα είναι απόρροια και των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων της Fed  ή εάν θα είναι κάτι λίγο χειρότερο και η απώλεια θέσεων εργασίας θα οδηγήσει σε βαθύτερη επιβράδυνση ή και ύφεση», κατέληξε  ο Φάουλερ.

Πάντως, σχετικά με το επόμενο χρονικό διάστημα η UBS θεωρεί ότι οι αγορές θα σταθεροποιηθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας από αυτά που έχουμε αυτήν τη στιγμή.