Οι μετοχές υποχώρησαν ξανά τη Δευτέρα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας που προέκυψαν από τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας θα επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομία και θα αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Ο Dow Jones έχασε 797 μονάδες για να κλείσει στις 32.817 μονάδες, ήτοι 2.37%, υποχωρώντας μετά τις ισχυρές απώλειες σχεδόν 8% στην American Express.
Ο S&P 500 υποχώρησε κοντά στο 3% στις 4.201 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 3,6% στις 12.830 μονάδες και πλέον καταγράφει περισσότερο από 20% πτώση συνολικά το τελευταίο διάστημα.
Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται, οι επενδυτές παρακολουθούν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των διαταραχών στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας.
«Συνεπώς, ο «στασιμοπληθωρισμός» γίνεται γρήγορα το επίκεντρο στις στρατηγικές χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τον Όμιλο Leuthold Jim Paulsen. «Η προετοιμασία για πιο αργή ανάπτυξη και πιο επίμονο πληθωρισμό οδηγεί τους φόβους και τις ενέργειες των επενδυτών», συμπλήρωσε.
Τη νύχτα της Κυριακής, οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς πετρελαίου των ΗΠΑ έφτασε τα 130 δολάρια ανά βαρέλι σε ένα σημείο πριν υποχωρήσει.
Το αργό WTI σημείωσε άνοδο περίπου περισσότερο από 3% περίπου στα 119 δολάρια το βαρέλι. Το διεθνές σημείο αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent, εκτινάχθηκε στα 139,13 δολάρια το βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 - πριν υποχωρήσει στα περίπου 123 δολάρια.
Οι μετοχές της ενέργειας αυξήθηκαν παράλληλα με την τιμή του πετρελαίου. Η Baker Hughes αυξήθηκε κατά 4,7%. Η Chevron πρόσθεσε 2,1%. Η Exxon Mobil σημείωσε άνοδο 3,6%.
Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικές μετοχές ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους, τη Δευτέρα με τη Citigroup να υποχωρεί κατά 1,8% και την αμερικανική Bancorp κατά περίπου 3,9%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τα McDonald's, Starbucks και Nike σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα λόγω ανησυχίας για τις τιμές βενζίνης που πλήττουν τους καταναλωτές. Την Κυριακή, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, με τον εθνικό μέσο όρο να αγγίζει τα 4,06 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με την ΑΑΑ. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι κρουαζιέρες και οι μετοχές ταξιδιών υποχώρησαν για τον ίδιο λόγο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ως απάντηση στην επίθεση της χώρας στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ανέφερε επίσης σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς ότι η Βουλή «διερευνά ισχυρή νομοθεσία» για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου - μια κίνηση που θα «απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία».
«Η αγορά μετοχών παλεύει με το μεγάλο σοκ προσφοράς εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των τιμών του πετρελαίου, και ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε στασιμοπληθωριστικό σοκ αντί απλώς σε ένα σοκ πληθωρισμού», δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.
Το CNBC Rapid Update, ο μέσος όρος των 14 προβλέψεων για την οικονομία των ΗΠΑ, βλέπει το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,2% φέτος, μια μείωση 0,3% από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου.
Η Wall Street προσαρμόζεται ήδη για την βραδύτερη ανάπτυξη. Κορυφαίοι αναλυτές στρατηγικής από τη Citi έως την UBS, την Yardeni Research και την Evercore ISI έχουν μειώσει τις προοπτικές τους για τις μετοχές των ΗΠΑ εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων.
Παρά την απομάκρυνση από τον κίνδυνο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, υποδηλώνοντας λιγότερη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Το 10ετές γραμμάτιο αναφοράς του Δημοσίου ήταν πιο πρόσφατα στο 1,77%, ελαφρώς αυξημένο στη συνεδρίαση καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώθησαν τις αποδόσεις προς τα πάνω.