Οι επόμενες εβδομάδες στην Αμερική θα είναι εστιασμένες στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου. Μετά το ράλι του α' εξαμήνου και τα ιστορικά υψηλά στα οποία διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, είναι μάλλον αναγκαίο ένα τσεκάρισμα με την πραγματικότητα, μια αξιολόγηση του αν όντως τα πράγματα έχουν ξεφύγει ή απλώς η αγορά είδε έγκαιρα τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και του ανοίγματος των περισσότερων οικονομικών κλάδων φέροντας περισσότερο εισόδημα και κέρδη στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναγκαστικά θα είναι καλύτερο από πέρυσι, αφού μιλάμε για μια περίοδο που η οικονομία μπήκε σε μεγάλους χρονικούς περιορισμούς παύσης της δραστηριότητας στους περισσότερους κλάδους. Βέβαια, όταν μιλάμε για την Αμερική αυτό μεταφράζεται σε κέρδη για τον S&P μόλις 243,8 δισ. δολαρίων.
Για να έχουμε μια αίσθηση του τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι 500 εταιρείες του δείκτη είχαν κατεβάσει 360 δισ. δολάρια, εμφανίζονταν δηλαδή μια αρνητική απόκλιση 32,3% ενώ ο τζίρος είχε περιοριστεί κατά 9,2%.
Στην πορεία του χρόνου το momentum άλλαξε: Στο τρίτο τρίμηνο η πίεση στην τελική γραμμή περιορίστηκε στο -7,2% και στο τζίρο -0,8%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε οριακή αύξηση κατά 3% σε κέρδη και πωλήσεις και η μεγάλη έκπληξη ήρθε στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς όπου ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 10,3% και τα κέρδη εκτοξεύθηκαν κατά 49,3%.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν εδραίωσε απλώς μια τάση ανάκαμψης, είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών σε αποτελέσματα εταιρειών με δημοσιευμένα κέρδη 433,6 δισ. δολάρια.
Με αυτή τη δυναμική και την εξαιρετικά χαμηλή βάση σύγκρισης το δεύτερο τρίμηνο του 2021 δεν αναμένεται απλώς να είναι καλύτερο από πέρυσι, αλλά να ξεπεράσει και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, μιας περιόδου δηλαδή που βρίσκεται πριν την έναρξη της πανδημίας: Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν καθαρά κέρδη 388, 5 δισ. δολάρια το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 61,6% ενώ ο τζίρος αναμένεται να αυξηθεί 18,1%.
Σε απόλυτα μεγέθη οι εταιρείες του S&P θα ξεπεράσουν την επίδοση του 2019 κατά 7,9%. Σε αυτό έχει παίξει το ρόλο του και το πληθωριστικό περιβάλλον τιμών στα εμπορεύματα και τις μεταφορές, ενώ υπάρχουν και σημαντικά χρηματοοικονομικά κέρδη από την ανατίμηση των τιμών σε Χρηματιστήρια και ομόλογα.
Σε αμιγώς οργανικό επίπεδο οι κλάδοι που φαίνεται να πρωταγωνιστούν με διψήφια προσδοκώμενη αύξηση κερδών είναι η Τεχνολογία (+32%), το Λιανικό Εμπόριο (+25,6%) οι Κατασκευές (+59%) οι Υπηρεσίες Υγείας (+20,3%) και τα Βασικά Μέταλλα/Εμπορεύματα (+77,4%).
Σίγουρα όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα αφού οι δείκτες έχουν πάει εκεί που δεν έχουν ξαναπάει ποτέ. Το ρίσκο των αστοχιών βέβαια έχει μεγαλώσει, όχι τόσο για το δεύτερο τρίμηνο αλλά για αυτά που ακολουθούν. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερες κερδοφορίες, σε απόλυτα νούμερα τα οποία συνιστούν μάλιστα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.
Η Τρίτη και 13 είναι η ημερομηνία στην οποία τυπικά ξεκινούν οι ανακοινώσεις με το βάρος να πέφτει στις τράπεζες ενώ η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται κυριολεκτικά καυτή λόγω του πλήθους και της βαρύτητας των εταιρειών που ανακοινώνουν. Η καλή μέρα θα φανεί από το πρωί.
Ημερολόγιο αποτελεσμάτων των κυριότερων εισηγμένων εταιρειών του S&P τον Ιούλιο
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.