Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση – ροντέο ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο αντίστοιχη της οποίας είχε καιρό να γίνει, καθώς οι εξελίξεις στη ΔΕΗ με τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της και τις σχεδόν... εξωπραγματικές ζημιές, επέφεραν τρομερό ξεπούλημα στη μετοχή και σημαντικούς κλυδωνισμούς στην ευρύτερη αγορά.
Μια αγορά η οποία έως σήμερα συνέχιζε με εξαιρετική ψυχολογία και ακάθεκτο ανοδικό momentum, σε μια συγκυρία που οι αμερικανικοί δείκτες έπιασαν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους, οπότε το ντεμαράζ του bull market, έχει όλα τα φόντα να «σηκώσει» περαιτέρω και το Χ.Α.
Σήμερα λοιπόν το ξεπούλημα στη ΔΕΗ έφερε κλυδωνισμούς, όμως η τελική εικόνα της αγοράς ήταν πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας, με τους περισσότερους τίτλους να μαζεύουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους, αν και στις τράπεζες το trading ήταν αυξημένο έως τέλους, οδηγώντας σε μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων.
Όπως και να ''χει, τηρουμένων των αναλογιών, η αγορά – και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για το φινάλε του Απρίλη – βγάζει ανοδικά το μήνα, ενώ η διόρθωση σήμερα ή και προσεχώς είναι εντός προγράμματος και δεν αλλοιώνει τα τεχνικά κεκτημένα.
Σ'' ό,τι αφορά τη ΔΕΗ βεβαίως, τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από άσχημα, η Επιχείρηση είναι μπροστά σε εξαιρετικά μεγάλα ζητήματα, πρέπει να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις, καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες της ΝΑ Ευρώπης.
Οι ανησυχίες για το μέλλον της επιχείρησης είναι πιο βάσιμες από ποτέ, με την εικόνα στο χρηματιστήριο να πιστοποιεί την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η μετοχή σήμερα στο χαμηλό ημέρας κατήλθε έως τα 1,20 ευρώ καταγράφοντας απώλειες άνω του 24% μέσα σ'' ένα ντόμινο πανικόβλητων ρευστοποιήσεων.
Κατόπιν, εν μέσω φημών για διαφορετικούς χειρισμούς στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων και για ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών περιορίστηκαν μερικώς οι πιέσεις στο 13%, όμως στο φινάλε ο τίτλος έκλεισε στο 1,30 ευρώ με συντριπτική πτώση 17,91%! Παράλληλα, ο όγκος της έφτασε στα 3,76 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 5,1 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα απίστευτο πτωτικό ντόμινο που έχει αφετηρία τις χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (χθες έχασε 11,75%) με την Επιχείρηση να καταγράφει ζημιές μετά από φόρους ύψους 542 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι κερδών 127 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2017.
Παράλληλα, αν συμπεριληφθούν και οι μονάδες που είναι προς πώληση, δηλαδή οι μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι ζημιές ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας πλέον κάθε προηγούμενο ιστορικό ζημιών για εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία. Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό, αρκετοί αναλυτές αλλά και ορκωτοί λογιστές εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και την ανάγκη άμεσων και δραστικών αποφάσεων ώστε να βγει η επιχείρηση από την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Εντός αυτών των συνθηκών ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» έως το χαμηλό των 758,24 μονάδων όταν κατέγραφε πτώση 2,34% περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, όμως έκτοτε υπήρξαν σταδιακά αναχώματα και άμυνες. Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 772,66 μονάδες με απώλειες μόλις 0,48%, επίδοση που είναι πολύ μακριά από την εικόνα που υπήρχε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.
Παράλληλα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,44 εκατ. ευρώ, με τα 10,88 εκατ. ευρώ, ήτοι το 17% του συνόλου σε πακέτα. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών στη σημερινή πτωτική συνεδρίαση έναντι προηγούμενων, που θα παρέπεμπε σε γενικευμένο ξεπούλημα. Μάλιστα, όταν η αγορά ήταν στα χαμηλά της, το τέμπο στο τζίρο ήταν εξαιρετικά αργό, ενώ η κλιμάκωσή του το τελευταίο δίωρο οφείλεται (και) στο ισχυρότατο trading που έλαβε χώρα στις τράπεζες.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και 5,71% ενώ γύρισε μία ώρα πριν το τέλος στο +0,57% καταγράφοντας μια ακόμη θεαματική «επιστροφή», ενώ στο τέλος έκλεισε με πτώση 0,45%. Άκρως θεαματική ήταν η επιστροφή και των επιμέρους τραπεζικών μετοχών, με τη Eurobank να κλείνει με πτώση 0,34% παρ'' ότι έχανε έως και 8,72%, η Alpha Bank υποχώρησε μόλις κατά 0,69% παρ'' ότι έφτασε να χάνει έως και 6,44%, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 0,79% ενώ έχανε 5,83% και η Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,37%, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά στο -7,65%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips επίσης περιορίστηκαν οι πιέσεις στο τέλος. Απώλειες 2,63% κατέγραψε η Ελλάκτωρ ενώ έχανε άνω του 5%, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι Fourlis, Viohalco και ΑΔΜΗΕ. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν μετοχές όπως Jumbo (νέα υψηλά 52 εβδομάδων τα 16,20 ευρώ με άνοδο +2,02% σε τέτοια ημέρα!), ΟΤΕ, Τιτάν και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap με πτώση έκλεισαν οι περισσότεροι τίτλοι, με τη Νηρέας να χάνει 6,50%, την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -4,04%, ενώ άνω του 3% έχασαν οι Intralot, Intracom Holdings, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, πολύ καλύτερη ήταν η εικόνα στο κλείσιμο έναντι των χαμηλών ημέρας, καθώς 42 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που έκλεισαν πτωτικά.