Με θετική μεταβολή ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης, όχι μόνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές αρκετά μακριά από τα πρωινά υψηλά, αλλά έκλεισε και στα χαμηλά ημέρας, εκθέτοντας όσους βιάστηκαν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στο πρώτο μισό των συναλλαγών.
Όλα τα παραπάνω, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης από την τουρκική προεδρία, σύμφωνα με την οποία, «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν, στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να βελτιώσουν τις σχέσεις, παρά τις διαφωνίες».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα παραστεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από την αισθητή υποχώρηση του γενικού δείκτη από τα πρωινά υψηλά, αλλά από τον εμφανώς χαμηλότερο τζίρο και από την σχετικά επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν συνυπολογιστούν η κίνηση του γενικού δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και τα αξιοσημείωτα κέρδη που κατέγραφε κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.
Επιφυλακτικότητα και προσπάθεια συντήρησης του κεφαλαίου, συστήνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, τουλάχιστον για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, επισημαίνοντας ότι “το βραχυπρόθεσμο ρίσκο είναι στο ζενίθ και οι εναλλαγές των προσήμων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού στους traders, αφού εύκολα μπορεί μια θέση να βρεθεί ανάποδα από την τάση της αγοράς. Τα θεμελιώδη έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και οι ημερήσιες κινήσεις γίνονται με βάση τις πολεμικές και διπλωματικές εξελίξεις, με σημείο αναφοράς το ουκρανικό μέτωπο”.
Σίγουρα η λήξη των εχθροπραξιών, αν και όποτε έλθει, θα γίνει δεκτή με ράλι ανακούφισης από τις μετοχικές αγορές, όμως σε δεύτερη φάση τα χρηματιστήρια θα κληθούν να τιμολογήσουν τις συνέπειες από την αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, την αποπροσανατολισμένη “πλεύση” του διεθνούς εμπορίου σε “αχαρτογράφητα νερά” και, ειδικά για την Ελλάδα, τις επιπτώσεις στο μέτωπο του τουρισμού.
Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους αναλυτές, «επί του παρόντος η όποια άνοδος καταγράφεται στις αγορές, έχει τον χαρακτήρα διόρθωσης, οι δε εναλλαγές προσήμων του γενικού δείκτη υπαγορεύουν αυξημένα αντανακλαστικά, σε χαρτοφυλάκια που κινούνται βραχυπρόθεσμα. Επομένως, η αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για την συνέχεια, ακόμα και αν συνοδευτεί από χαμηλότερους τζίρους».
«Η Alpha Bank και ο ΟΛΠ ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης σήμερα μετά την λήξη της συνεδρίασης, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Alpha με τους αναλυτές. Σήμερα ξεκίνησε και η δημόσια πρόταση της Νίκας για την διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό του Χ.Α. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2021 Πειραιώς και ΕΥΑΘ, ενώ την Τετάρτη κλείνει ο κύκλος των ανακοινώσεων των συστημικών Τραπεζών με την Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ημέρα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Premia Properties και η Cenergy. Το καλεντάρι των ανακοινώσεων κλείνει προσωρινά την Πέμπτη με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της TITC, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Στο εξωτερικό δεσπόζει την Τετάρτη η τακτική συνεδρίαση της FED και η ανακοίνωση για τα επιτόκια (21.00) καθώς και την προοπτική της χρονιάς (21.30) υπό την σκιά των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων. Την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται η απόφαση των Moody’s και DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο. Την ίδια ημέρα αναμένεται να λάβουν χώρα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι αναδιαρθρώσεις του FTSE Russell με ελληνικό ενδιαφέρον (προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps) ενώ το μεσημέρι της ίδια ημέρας θα έχει προηγηθεί το triple witching Μαρτίου στην αγορά παραγώγων», υπενθυμίζει η Beta Sec.
«Σημαντικές απώλειες είδε ο τεχνολογικός κλάδος στην Κίνα σήμερα το πρωί, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο νέων κανονιστικών εμποδίων από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το γεωπολιτικό ρίσκο μαίνεται και οι αγορές περιμένουν νέο ραντεβού Ουκρανίας Ρωσίας. Στο εσωτερικό, πυκνώνουν αυτή την εβδομάδα, τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2021. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η FED με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να είναι δεδομένη. Πιθανή η σταδιακή σταθεροποίηση των αγορών με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις αλλά και με αυξημένες διακυμάνσεις, γεγονός στο οποίο θα συνεισφέρει και η εκπνοή των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αυτή την Παρασκευή», αναφέρει η Leon Depolas Sec.
«Οι εξελίξεις αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία θα δώσουν τον τόνο για μία ακόμα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στα ετήσια αποτελέσματα των Alpha Bank (14/3), Πειραιώς (15/3) και Εθνικής (16/3)», επισημαίνει η Optima Bank.
Όπως προαναφέρθηκε, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 849,79 μονάδες (+2,64%), όμως ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σημαντικά χαμηλότερα και μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας (829,99) και πιο συγκεκριμένα στις 830,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.
Η ίδια εικόνα και από τον τραπεζικό δείκτη, που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 597,72 μονάδες (+6,50%), αλλά η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στις 569,67 μονάδες (+1,50%).
Ο τζίρος υποχώρησε στα 63 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ., αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (-0,13%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,17%), ΕΛΧΑ (-1,16%), ΕΥΔΑΠ (-2,20%), ΜΠΕΛΑ (-2,61%), ΜΥΤΙΛ (-0,49%), ΟΠΑΠ (-1,37%) και ΟΤΕ (-1,72%) και με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΒΙΟ (+2,21%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,44%), ΕΕΕ (+1,55%), ΚΟΥΕΣ (+2,79%), ΛΑΜΔΑ (+1,72%), ΟΛΠ (+1,82%) και TITC (+1,17%).
Έξω από τα στενά όρια του FTSE25, αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι ΓΕΒΚΑ (+10,58%), ΑΒΑΞ (+6,63%), ΙΝΤΚΑ (+3,40%), MIG (+4,40%), ΕΛΛ (+3,33%) και CENER (+2,80%).