Ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά.. μόλις 4.200 μονάδες από τα υψηλά του 2007 (-82%), την ίδια ώρα που ο S&P 500 όχι μόνο βρίσκεται στα ιστορικά του υψηλά, αλλά έχει κερδίσει και 288% στο εξεταζόμενο διάστημα. Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από την πραγματική, αν αφαιρέσουμε από το κάδρο τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο μας.
Φαινομενικά, και βάσει της παραπάνω εικόνας του Γενικού μας Δείκτη, φαίνεται ότι έχει επέλθει μαζική καταστροφή στο Χρηματιστήριο, ενώ ο 25άρης έχει ακόμα χειρότερη εικόνα με το γνωστό πρόβλημα της διαπραγμάτευσής του τα περασμένα τελευταία έτη, και παρά το γεγονός ότι μπορεί να συναλλαχθεί με παράγωγα προϊόντα (εν αντιθέσει με τον ΓΔ).
Μάλιστα, τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα αναλογιζόμενοι ότι οι διεθνείς αγορές έχουν απομακρυνθεί υπέρμετρα από τα δικά τους «υψηλά» επίπεδα των περασμένων ετών, ενώ το ισχύον μακροοικονομικό πλαίσιο παγκοσμίως ευνοεί τις υπεραποδόσεις στις μετοχικές αγορές.
Κι όμως, τα πράγματα απέχουν παρασάγγας, καθώς ο μοναδικός λόγος που υφίσταται τέτοια ακραία συμπεριφορά είναι η συνδυασμένη αφήγηση της στάθμισης του Γενικού Δείκτη (βαριά υπέρ των τεσσάρων εναπομεινουσών συστημικών τραπεζών) και της πλήρους απαξίωσής τους στο ταμπλό όλα αυτά τα χρόνια.
Ως γνωστόν, το «τραπεζικό ζήτημα» που απασχόλησε την ελληνική επενδυτική κοινότητα όλα αυτά τα περασμένα χρόνια και που κυριεύτηκε από αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και λοιπές... εφευρέσεις μειωμένης αποτελεσματικότητας, είχε ως αποτέλεσμα την κατά 99% απομείωση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Από την άλλη, υγιείς εταιρείες εξήλθαν των τριών κρίσεων της περασμένης 15ετίας, με κάποιες εξ αυτών να πλησίασαν επικίνδυνα τις... μυθικές αποτιμήσεις του 2007.
Και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σαφώς ο Γενικός Δείκτης δεν υπολείπεται των λοιπών μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Ενδεικτικά, από 1/1/2021 έχει επιτύχει ένα αξιοπρεπέστατο +14,4%, πολύ κοντά σε αυτό του DAX (+16,6%) και του Dow Jones (+15.6%), ενώ και στο έτος έχει καταφέρει +46,1% έναντι +29,4% του S&P 500.
Πρόσφατα, έχει δώσει νέο αγοραστικό σήμα από την προσπέλαση της περιοχής των 900 μονάδων και την απομάκρυνση από τη «λασπουριά» των πολλών εβδομάδων απραξίας.
Με φόντο το άριστο μακροοικονομικό πλαίσιο, τη χρονική συγκυρία διεθνώς που δικαιολογεί σημαντική ανάπτυξη, τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη, τα παρατηρηθέντα κεφάλαια που εισέρρευσαν το τελευταίο διάστημα με ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις, είτε ποσοτικά είτε (κυρίως) ποιοτικά, αλλά και τη συμπεριφορά των εισηγμένων μετοχών στο ταμπλό, οι πιθανότητες να δούμε υψηλότερες αποτιμήσεις είναι σοβαρές.
Και από την παραπάνω προσέγγιση συνάγεται πλην άλλων το συμπέρασμα ότι η επιλογή των τίτλων είναι κρίσιμη για την επίτευξη κερδών, προτιμώντας βεβαίως είτε εταιρείες με αξία και ενδιαφέρον λειτουργικό αντικείμενο, είτε μετοχές εταιρειών που ήδη προτιμώνται στο ταμπλό, κι ας είναι και πιο «ακριβές».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.