Για τις ολοκληρωμένες προτάσεις βελτίωσης της νέας ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα, καθώς και ότι η ελληνική πλευρά έχει βάλει το ζήτημα της υλοποίησης των όποιων αλλαγών εντός του 2024, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος, από τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.
«Γραφειοκρατικά και ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα προϊόντα τα προβλήματα της νέας ΚΑΠ - Τα αναγνωρίζουν πλέον όλοι», πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το γεγονός είναι ότι πλέον όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η νέα ΚΑΠ κατά την εφαρμογή της που ξεκίνησε το 2023, δημιουργεί αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα στους Έλληνες και κατ' επέκταση και στους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διαμαρτύρονται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και ο λόγος για τον οποίο διαμαρτύρονται είναι διότι δημιουργούνται, αρκετά γραφειοκρατικά ζητήματα αλλά και θέματα ανταγωνισμού με τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες με φθηνότερη παραγωγή» επισήμανε.
Όπως διευκρίνισε, «οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν αρκετούς περιορισμούς κατά τα στάδια της παραγωγής των αγροτικών τους προϊόντων.
Οι περιορισμοί αυτοί έχουν ένα σαφώς φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, το οποίο έχουμε υποχρέωση όλοι να σεβαστούμε, διότι πραγματικά οφείλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Δημιουργούν όμως ένα αυξημένο κόστος παραγωγής και ο ανταγωνισμός σε σχέση με τα ίδια προϊόντα τα οποία έρχονται από αγρότες τρίτων χωρών, δημιουργεί μια στρέβλωση την οποία την καταλαβαίνουμε όλοι.
Ως πολύ σημαντικό σημείωσε το γεγονός ότι «όλα αυτά τα αγροτικά προϊόντα καταλήγουν στο τραπέζι των Ευρωπαίων και όχι μόνο καταναλωτών. Άρα θα πρέπει να παράγονται με έναν τρόπο που θα έχει ένα σαφώς φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, αλλά ταυτοχρόνως θα είναι και σε μία τιμή η οποία θα είναι προσιτή για να μπορούν και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να τα έχουν στο σπίτι τους και να καταναλώνουν».
Αλλαγή της νέας ΚΑΠ: Η Ελλάδα κατέθεσε 19 σημεία παρεμβάσεων για σημειακές τροποποιήσεις
«Η κουβέντα αυτή για την αλλαγή της νέας ΚΑΠ, την τροποποίησή της σε ό,τι αφορά δομικές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις που οφείλουμε να κάνουμε, ήταν μια κουβέντα που πριν από έξι μήνες σε καμία περίπτωση θα μπορούσε να γίνει. Πλέον και με πρωτοβουλία της χώρας μας, με πρωτοβουλίες του Υπουργού μας, του Λευτέρη Αυγενάκη, το θέμα αυτό μπήκε στην ατζέντα και σήμερα στη Σύνοδο Υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκε το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό» είπε ο Γ. Στρατάκος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε «η χώρα μας κατέθεσε δεκαεννιά σημεία παρεμβάσεων για σημειακές τροποποιήσεις. Ταυτοχρόνως όμως, σήμερα, με τον πιο επίσημο τρόπο, στο Συμβούλιο των Υπουργών έβαλε το ζήτημα μιας ολιστικής και βασικής και ουσιαστικής, τροποποίησης της ΚΑΠ στους βασικούς της κανόνες».
Δημιουργία ταμείου για κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές
Το κυριότερο είναι όπως σημείωσε «να δούμε ποιες είναι οι αιρεσιμότητες, ποιες είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούν οι Ευρωπαίοι αγρότες για να μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να λάβουν τις ενισχύσεις τους.
Επίσης, πολύ κρίσιμο είναι τα θέματα ελέγχων να μπορούν να γίνονται με έναν τρόπο που θα είναι αποτελεσματικός,
θα αποδίδει δικαιοσύνη, διότι όταν λαμβάνουμε ευρωπαϊκά κονδύλια και τα δίνουμε στους αγρότες μας, πρέπει να διασφαλίζουμε και τη μεθοδολογία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά δίνονται, αλλά ταυτοχρόνως θα μπορούμε να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες κατά τα στάδια του ελέγχου.
Επίσης, αυτό το οποίο ζητάμε είναι η δημιουργία ενός καινούργιου ταμείου για να μπορούμε να καλύπτουμε ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Επιπλέον, όπως ανέφερε: «Ζητάμε να έχουμε τη δυνατότητα του 2% του συνολικού ταμείου που λαμβάνει το κάθε κράτος μέλος να μπορεί με δική του πρωτοβουλία αφενός μεν να το μεταφέρει αλλά και να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες όποτε αυτές χρειαστούν, με ένα τεκμηριωμένο τρόπο προς την Επιτροπή να το χρησιμοποιήσει σε μια κατεύθυνση που το ίδιο θα επιθυμεί. Η κουβέντα έχει εκκινήσει. Τα θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική πλευρά, έχει βάλει το ζήτημα της υλοποίησης των όποιων αλλαγών εντός του 2024».