«Άγνωστος Χ» ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια στη Γάζα
AP
AP

«Άγνωστος Χ» ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια στη Γάζα

Η δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και συγκεκριμένα ότι, το Ισραήλ θα αναλάβει επ’ αόριστον τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο, προκάλεσε σειρά συζητήσεων αλλά και αντιδράσεων, αφού το Τελ Αβίβ μέχρι πρόσφατα δεν έδειχνε να έχει την πρόθεση για παραμονή του στρατού του στην περιοχή.

Αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επιχείρηση της Χαμάς, έγινε ξεκάθαρο από δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων ότι, ο αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης θα είναι η πλήρης εξόντωση της οργάνωσης.

Καμία αναφορά δεν είχε γίνει για παραμονή του στρατού στη Γάζα είτε για λόγους κατοχής, είτε για λόγους ασφάλειας. Αντίθετη σε ένα τέτοιο σενάριο δηλώνει η αμερικανική πλευρά, ενώ ο αραβικός κόσμος αν και έχει επιδείξει ανοχή στη στρατιωτική επιχείρηση δηλώνει επίσης αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμονής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. 

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί διάφορα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και υπό την προϋπόθεση φυσικά της πλήρους εξόντωσης της Χαμάς. Ένα από αυτά, είναι στην ευθύνη της ασφάλειας της περιοχής να αναλάβει το Ισραήλ σε εφαρμογή ενός μοντέλου το οποίο εφαρμόζεται στη Δυτική Όχθη.

Το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση είναι φυσικά μετά την εξόντωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, η ύπαρξη στη Γάζα μιας Αρχής η οποία θα έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με το Τελ Αβίβ. Ένα άλλο και πολυσυζητημένο σενάριο είναι αυτό της ανάπτυξης μιας πολυεθνικής δύναμης υπό την ευθύνη άλλων γειτονικών αραβικών χωρών, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α., με ενεργό ρόλο του ΟΗΕ σχετικά με την εποπτεία. 

Θα πρέπει παράλληλα να αναφερθεί και η πρόθεση της Άγκυρας να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης μαζί με άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή η τουρκική διπλωματία χρησιμοποιώντας και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Αυτό το σενάριο πρέπει να θεωρείται το ασθενέστερο, καθώς το Ισραήλ θεωρεί την Άγκυρα πλέον κόκκινο πανί και μπορεί να θεωρηθεί μόνο ευσεβής πόθος της Τουρκίας.

Οι λόγοι που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή, δεν αποκλείεται να αποτελεί τακτικό ελιγμό και πιθανότατα αποδίδεται σε μία σειρά από λόγους όπως, τη δοκιμή των ξένων αντιδράσεων, την εκδήλωση της αντίθεσης του Τελ Αβίβ στα σενάρια ανάληψης της ασφάλειας της Γάζας από πολυεθνική δύναμη, την ενίσχυση του ηθικού του λαού και τη μείωση της κριτικής που ασκείται στον ίδιο τον Νετανιάχου, αφού εμμέσως πλην σαφώς η δήλωση αυτή τονίζει την σταθερή πεποίθηση της κυβέρνησης ότι όχι μόνο θα εξοντώσει πλήρως τη Χαμάς, αλλά διαθέτει και σχέδιο για την επόμενη ημέρα το οποίο θα παρέχει εγγύηση ασφάλειας στην επικράτεια του Ισραήλ.

Δεν αποκλείεται ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός πάντως να έθεσε το θέμα στην ακραία του μορφή προκειμένου να γίνει αποδεκτή μία άλλη μετριοπαθέστερη επιλογή και η οποία μπορεί να προκύπτει από την ερμηνεία της δήλωσης του Νετανιάχου. Πιθανότατα το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μία εκτεταμένη ζώνη ασφαλείας εντός της Γάζας, η οποία θα εκτείνεται στη δυτική πλευρά κατά μήκος της περιοχής του τείχους. Αυτή η ζώνη ασφαλείας θα περιλαμβάνει επίσης και μεγάλο μέρος από τη βόρεια Γάζα, η οποία αποτέλεσε και το κέντρο της επιχειρησιακής ισχύος της Χαμάς.

Η ισραηλινή πλευρά έχει αντιληφθεί ότι το τείχος όχι μόνο δεν παρείχε ασφάλεια, αλλά είχε και αρνητική διάσταση αφού η σιγουριά που εξασφάλιζε ήταν εικονική, όπως αποδείχθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η ζώνη αυτή θα επιτηρείται από επίγεια και εναέρια μέσα επόπτευσης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και θα αφαιρέσει κάθε δυνατότητα επανασύστασης μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία θα απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

 

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.