Την ενόχλησή του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, εξέφρασε ο Ακάρ κατηγορώντας ορισμένους Έλληνες πολιτικούς ότι «επιχειρούν να πλήξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Παρευρισκόμενος σε δεξίωση για την 39η επέτειο της ΤΔΒΚ, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε επίσης την Κύπρο ως «εθνικό θέμα» για την Τουρκία και διαμήνυσε εκ νέου πως «δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα ούτε των αδελφών μας στην Κύπρο, ούτε τα δικά μας».
Ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επεσήμανε επίσης τη σημασία της χορήγησης καθεστώτος μέλους παρατηρητή στην ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, επιτέθηκε στους Έλληνες πολιτικούς λέγοντας ότι «ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα δυστυχώς σαμποτάρουν και καταστρέφουν το έργο μας και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο χωρών στις δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «αυτοί οι πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους» και πρόσθεσε πως «συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαταράξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μεταξύ των χωρών» για να σημειώσει ότι «πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».
Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και την σταθερότητα».
Τονίζοντας την αναγκαιότητα αναγνώρισης «της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, των δικαιωμάτων και των νόμων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας», ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε: «Όλοι έχουμε δει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός και αν δεν γίνει αποδεκτή και σεβαστή η τουρκική πλευρά».
Δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση μετά από μισό αιώνα διαπραγματεύσεων, ο υπουργός είπε: «Πήραμε την απόφασή μας, μιλάμε για δύο κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη. Τώρα το θέμα δεν είναι η ίδρυση αυτού του κράτους, αλλά η αναγνώριση αυτού του καθιερωμένου κράτους».
«Όλοι πρέπει να καταλάβουν, να δουν και να αναγνωρίσουν ότι η ειρήνη και η ηρεμία ήρθε στο νησί από το 1974, όταν έγινε η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο», υποστήριξε και διαμήνυσε πως «η Τουρκία έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει στο πλαίσιο των εγγυητών και των συμφωνιών συμμαχίας και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον».