Βαθιά στην Αν. Μεσόγειο μπαίνουν τα Εμιράτα – Η επίσκεψη του πρίγκιπα στο Κάιρο και τα παζάρια με Ισραήλ

Βαθιά στην Αν. Μεσόγειο μπαίνουν τα Εμιράτα – Η επίσκεψη του πρίγκιπα στο Κάιρο και τα παζάρια με Ισραήλ

Νέα ισχυρά μηνύματα εναντίον του μιλιταριστικού τυχοδιωκτισμού της Άγκυρας και των έξωθεν παρεμβάσεων στον αραβικό κόσμο έστειλαν χθες η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία, σε μια κίνηση η οποία αναμένεται να ερεθίσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία, βάζουν ακόμη πιο βαθιά πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας πλέον με καθεστώς παρατηρητή στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Est Med Gas Forum-EMGF). Ταυτόχρονα το Ισραήλ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την καθιέρωση της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- ΗΑΕ και την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Εμιράτων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι. Και φυσικά μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και τρεις ακόμη αραβικές χώρες (Μπαχρέιν, Μαρόκο, Σουδάν).

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ επισκέφθηκε χθες, σε μια κρίσιμη για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Κάϊρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ελ Σίσι διακηρύσσοντας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν από κοινού τις απειλές ασφαλείας στην περιοχή, που εκτός του Ιράν προέρχονται και από την Τουρκία. 

Οι δυο, από τους ισχυρότερους ηγέτες του αραβικού κόσμου, συμφώνησαν χθες στο Κάιρο ότι τέτοιες απειλές, οι οποίες προκαλούνται από τις παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων στις υποθέσεις της περιοχής, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση "της ατζέντας των πλευρών εκείνων που δεν θέλουν το καλό των χωρών και των λαών της περιοχής". Και όπως επεσήμανε η δήλωση του Εκπροσώπου της Αιγυπτιακής Προεδρίας , ο Ελ-Σίσι επανέλαβε την «δέσμευση της Αιγύπτου και την σταθερή στάση της για την ασφάλεια του Κόλπου την οποία θεωρεί ως επέκταση της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας, και απέρριψε οποιεσδήποτε πρακτικές που επιδιώκουν να την αποσταθεροποιήσουν».

Ο ΜΒΖ από την πλευρά του τόνισε την σημασία της συνέχισης των διαβουλεύσεων και συντονισμού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κρίσεων που αντιμετωπίζουν τα δυο αραβικά έθνη και εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις των Αραβικών κρατών ως μέσο για την αποσταθεροποίηση της ασφαλείας στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαιρέτισε την συμμετοχή, με το καθεστώς του παρατηρητή των ΗΑΕ στο EMGF τονίζοντας ότι θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία και θα συμβάλλουν στις δραστηριότητες του φόρουμ εξυπηρετώντας στρατηγικά συμφέροντα και ενισχύοντας τη συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ των μελών του φόρουμ.

Το EMGF ιδρύθηκε το 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020 πήρε θεσμική μορφή με την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης του στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Αίγυπτος η Ιορδανία ,το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Σκοπός του Φόρουμ είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας για την δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου , βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των πόρων, μείωση του κόστους των υποδομών, και εμβάθυνση των εμπορικών και ενεργειακών δεσμών».

Το EMGF όμως έχει ιδιαίτερη σημασία που ξεπερνά τις απλές οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις και συναλλαγές ,καθώς φέρνει στο ίδιο φόρουμ συνεργασίας μαζί το Ισραήλ με αραβικές χώρες και τους παλαιστίνιους με την εμπλοκή και ευρωπαϊκών χωρών και είναι ένα φόρουμ που λόγω και της συγκυρίας έχει πρόσθετο γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Βασικό πλαίσιο για την ομαλή αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα την οποία το EMGF εξυπηρετεί . Και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι αυτή που κυρίως αντιτίθεται στο πλαίσιο του EMGF είναι ακριβώς γιατί με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύει αυτή την αναγκαία σταθερότητα και ασφάλεια.

Και παρά το γεγονός ότι τα ιδρυτικά μέλη του φόρουμ δηλώνουν ότι κανείς δεν αποκλείεται από αυτό , η Τουρκία καταγγέλλει διαρκώς ότι το EMGF έχει αντιτουρκική διάσταση και ότι αποτελεί ένα σχέδιο για να αποκλειστεί η Τουρκία από την εκμετάλλευση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου καθώς ειναι προφανές ότι η ίδια αυτο αποκλείεται από αυτές τα περιφερειακές ς συνεργασίες λόγω της επιθετικής πολιτικής της που δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου και φυσικά των Εμιράτων.

Στο Ισραήλ ο Μοσέ Πατέλ επικεφαλής του Israeli Missile Defense Organization που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας στο τομέα της πυραυλικής άμυνας με τις χώρες του Κόλπου που «μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την προώθηση του Ιράν στην περιοχή». Ο ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε πάντως ότι είναι πρόωρο να υπάρξει συζήτηση για τέτοιου είδους Συμφωνία καθώς θα απαιτούσε και την έγκριση των ΗΠΑ για συστήματα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει και αμερικανική τεχνολογία, αλλά δεν απέκλεισε την συνεργασία με ανταλλαγή πληροφοριών και «αισθητήρες» που μπορεί να τοποθετηθούν και στις δυο χώρες επειδή αντιμετωπίζουν τους ίδιους εχθρούς.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές στην διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της επιτυχούς δοκιμής ενός νέου πολυεπίπεδου πυραυλικού αμυντικού συστήματος ισραηλινής κατασκευής ,που θα μπορεί να πλήττει στόχους που πετούν σε διαφορετικά ύψη και θα δίνει την δυνατότητα να επανεντοπίζονται και να πλήττονται στόχοι που μπορεί αρχικά να είχαν χαθεί από τα ραντάρ. Το σύστημα αυτό λειτουργεί σε συνδυασμό με το Iron Dome σύστημα μικρού βεληνεκούς που αναχαιτίζει και πυραύλους Cruise και UAV’s.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο και αποτελεσματικό εγχώριο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με το Iron Dome (με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη αγοράσει μια συστοιχία του ισραηλινού συστήματος) και με το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα David's Sling, καθώς και με το σύστημα Arrow, το οποίο έχει δυνατότητα να αναχαιτίσει και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ είναι στραμμένη κυρίως απέναντι στο ιρανικό οπλοστάσιο, και αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον των χωρών του Κόλπου που αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα την ιρανική απειλή, με κορυφαίο γεγονός τις τελευταίες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.