Διευρύνεται το χάσμα στο εσωτερικό της Λιβύης με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο και να ελέγξει τους ενεργειακούς πόρους της με όχημα την κυβέρνηση Ντμεϊμπά, καθώς ευθέως ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης στρατηγός Χαφτάρ προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής.
Μιλώντας στην πόλη Αλ Ζούφρα καταδίκασε στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά με την Άγκυρα, συγκρίνοντας την Τουρκία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία με χαρακτηρισμούς ότι πρόκειται για μια δύναμη «οπισθοδρομική, καταπιεστική και μισητή».
Ο αρχηγός του LNA στρατηγός Χαφτάρ στην ομιλία του τόνισε ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Λιβύη διευρύνθηκαν λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Ντμπεϊμπά με την Τουρκία για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η οποία όπως είπε περιλαμβάνει πολλές παραχωρήσεις στην Άγκυρα και στην οποία πολλές εσωτερικές και περιφερειακές δυνάμεις αντιτάχθηκαν σε αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Λιβυκού Κοινοβουλίου.
Όμως, μια συνέντευξη του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) Φαρχάτ Μεντγκάρα έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο Λίβυος αξιωματούχος παρουσιάζοντας τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου της Λιβύης έκανε αναφορά όχι μόνο στις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα νέων κοιτασμάτων και στη θαλάσσια περιοχή της Σύρτης αλλά και σε σχέδια για εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη στα οποία συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.
Ο κ. Μεντγκάρα μιλώντας στο αραβικό δίκτυο CNBC δήλωσε ότι ο NOC μελετά την ιδέα ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Νταμιέτα της Αιγύπτου προς την Λιβύη και ενός ακόμη αγωγού από τη Λιβύη προς την Ελλάδα που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μαζί με τον άλλο αγωγό που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.
Η πρωτοβουλία αυτή βεβαίως δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο της Αιγύπτου και της Λιβύης, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια της Λιβύης να κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό που υπάρχει για το ποιος θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα ως κόμβος μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κεντρικής Αφρικής και κυρίως της Νιγηρίας προς την Ευρώπη, καθώς προς το παρόν έχει κερδίσει έδαφος ο σχεδιασμός για αγωγό μέσω του Μαρόκου προς την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της NOC δήλωσε ότι η σημερινή παραγωγή της Λιβύης ανέρχεται σε 3 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τα αποθέματα της χώρας υπολογίζονται σε περίπου 80 τρισ. κυβικά πόδια.
Ο κ. Μεντγκάρα μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φορουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής (εκτός της Τουρκίας).
Οι δηλώσεις αυτές τόσο για τον αγωγό προς την Ελλάδα αλλά και για ένταξη στο EMGF είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί από την Αθήνα, για να διαπιστωθεί εάν αποτελεί προσχηματική κίνηση ή εάν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης για τα ενεργειακά καταρχήν και σε επόμενη φάση για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.
Καθώς είναι προφανές ότι η απόφαση για κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ Λιβύης και Κρήτης (μήκους μόλις 180 μιλίων) απαιτεί και την αντιμετώπιση των πιθανών πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν και αφορούν και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Στην Αλγερία είναι σε εξέλιξη από χθες η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου όπου στην ατζέντα είναι και οι παρεμβάσεις του Ιράν και της Τουρκίας στα εσωτερικά του Αραβικού Κόσμου.
Η Αίγυπτος που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Αλ Σίσι επιδιώκει να συμπεριληφθεί στις αποφάσεις της Συνόδου παράγραφος που θα καταδικάζει την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη αν και η προεδρεύουσα Αλγερία θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία, καθώς αντίστοιχη αναφορά στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.