Η Ελλάδα εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να δεσμεύσει οριστικά τον Ερντογάν με τη Δύση, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, μετά τη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη -Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να διαπραγματευτούν για τις επί χρόνια διαφωνίες τους και επιδεικνύουν πολιτική βούληση, αλλά δεν έχουν κοινό έδαφος.
Ο αρθρογράφος του διεθνούς μέσου ενημέρωσης αναφέρει αρχικά ότι «πέρυσι τέτοια εποχή, σημειώνει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντάλλασσαν αιχμές. Πριν από τρία χρόνια, οι χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Τώρα, οι δύο εριστικοί σύμμαχοι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ κάνουν μια ιστορική προσπάθεια να γίνουν φίλοι» και συμπληρώνει ότι «και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν αν μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα σε δεκαετίες αλληλοκατηγοριών».
«Δεν θα έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που θα κόψει τους δεσμούς της με τη Δύση και θα αποτελέσει πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι και η Τουρκία καταλαβαίνει πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της».
Συνεχίζει λέγοντας ότι «από τότε που ο Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούνιο, η Τουρκία προσπάθησε να αποκαταστήσει την οικονομική της αξιοπιστία, σημειώνει το δημοσίευμα, διορίζοντας έναν νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και έναν νέο υπουργό Οικονομικών για να τραβήξει μια γραμμή στις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από τον ένα και τη νηφάλια ρητορική από τον άλλο, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα πρέπει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».
Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η επαναπροσέγγιση μπορεί να είναι κομβικής σημασίας για τις προσπάθειες αυτές - εν μέρει επειδή η ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλει στην ανάδειξη των διαφωνιών της με την Τουρκία σε ζητήματα που αφορούν όλο το μπλοκ.
Μια έκθεση της ΕΕ ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας «δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες» και επέκρινε την έλλειψη προόδου για την επίλυση του Κυπριακού και τις προσπάθειες γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ.
«Μιλάμε μόνο για μία κύρια διαφορά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μιλήσουμε ουσιαστικά με την Τουρκία, αν συνεχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «κανένας πρωθυπουργός, σίγουρα όχι εγώ ο ίδιος, δεν θα ήταν διατεθειμένος να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Άρα αυτό είναι εκτός τραπέζης. Και αυτό το έχω καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν».
Όπως σημειώνει, ο αρθογράφος του Bloomberg, με την επανεκλογή και των δύο ηγετών αυτό το καλοκαίρι, κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν «έχουν πλέον το πολιτικό κεφάλαιο για να επιλύσουν τις διαφωνίες που ταλαιπωρούν τη σχέση τους εδώ και δεκαετίες».
Η διαμάχη για την Κύπρο βαραίνει σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, σημειώνει, ενώ παραθέτει και τον «οδικό άξονα» των επαφών που έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες.