Το μήνυμα ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ικανή και επαρκής συνθήκη για την ειρήνη στην περιοχή έστειλε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «όνειρο μακρινό» μια αντίστοιχη προοπτική σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλώντας για συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα χώρα.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συμφωνίες για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με γειτονικές χώρες της Ελλάδας, οι οποίες έχουν -όπως είπε- ρητή αναφορά στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι συμφωνίες αυτές δεν αποτελούν ούτε άμεση ούτε έμμεση απειλή για τρίτες χώρες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθεί τη συνεργασία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μέσω τριμερών και πολυμερών σχημάτων.
Συμπλήρωσε δε πως τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωση και στον αποκλεισμό της Τουρκίας, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους, με τον απαράβατο όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Shlomo Ben-Ami, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σε εξέλιξη ένα ανακάτεμα της τράπουλας στο επίπεδο των διεθνών συνεργασιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πως «η Τουρκία αποτελεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο».
Ο ίδιος τόνισε ότι διαβλέπει έναν σπόρο πιθανής περιφερειακής οικονομικής δομής με βάση τους ενεργειακούς πόρους της ΝΑ Μεσογείου, αναφερόμενος σε σχήματα συνεργασιών όπως η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και σε χώρες - παρατηρητές όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Μίλησε δε ευρύτερα για ανατοποθετήσεις στην περιοχή μετά την αλλαγή των προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για νέους πόλους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και καλούνται να αντιμετωπίσουν αποσταθεροποιητικές δυνάμεις, όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι «ο αμοιβαίος, απαρέγκλιτος σεβασμός στις βασικές αρχές και νόρμες του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη συζητήσεων, στο πλαίσιο της όποιας ενδεχόμενης συνεργασίας» και συμπλήρωσε πως «από τις συνέργειες και τη συνεργασία στην περιοχή, δυστυχώς, απουσιάζει η Τουρκία», στην οποία απέδωσε ενσυνείδητη προσπάθεια αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου:
«Η a-la-carte επίκληση του, οι πολιτικές που ακολουθεί, οι οποίες έχουν ως βάση μια αναχρονιστική, αναθεωρητική προσέγγιση με νεοαποικιακά/νεο-οθωμανικά χαρακτηριστικά και με τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να είναι το κυρίαρχο δεδομένο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία εκτός των περιφερειακών συνεργασιών», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εστίασε την ομιλία του στην οικονομία και τις προοπτικές της Κύπρου στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε στο σχέδιο «Κύπρος του αύριο» για τη μετά την πανδημία εποχή, στο πλαίσιο του οποίου θα αντληθούν 4,4 δις για την περίοδο 2021-26, που θα προσθέσουν επιπλέον 7% στο ΑΕΠ της χώρας καθώς και τουλάχιστον 11.000 καλά αμειβομένες θέσεις εργασίας.
Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναφέρθηκε στο κυπριακό παρατηρώντας ότι δεν υπήρξαν σημαντικές συνομιλίες μετά τον Ιούλιο του 2017. Εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές έχουν απομακρυνθεί και ότι υπάρχει αρκετή αρνητική ρητορική, ωστόσο εκτίμησε πως οι δύο πλευρές μπορούν να αρπάξουν προκειμένου να επανεμπλακούν στη διαδικασία της επίλυσης, ενώ χαρακτήρισε ως πλεονεκτήματα σε αυτή την προοπτική την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω στο ζήτημα αλλά και τη στάση της ΕΕ.