Ένταση στις σχέσεις του Έλληνας υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες αναφορές, του κ. Νίμιτς, για την ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων και ότι η ελληνική πλευρά δεν το έχει θέσει ως θέμα.
Η τελευταία συνέντευξη του μεσολαβητή του ΟΗΕ, όπου δήλωσε πως, «η λύση στο ονοματολογικό δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ» και ότι «δεν μπορεί να υποδείξει στη γείτονα πώς θα λειτουργεί το Σύνταγμά της», προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του στην οποία συνέστησε στον κ. Νιμιτς, «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».
Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη στο Euronews στην οποία o κ. Νίμιτς απαντώντας στο ερώτημα γιατί είναι τώρα ο χρόνος για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας είπε: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν».
Για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, ανέφερε ότι, «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών».
Σε ερώτηση για τα παράπλευρα θέματα, όπως το εύρος της χρήσης του ονόματος αλλά και κάποιες αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ο Mathew Nimetz παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, όμως, υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές πάνω στο θέμα.
«Το επεξεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε δύο κυβερνήσεις που με ειλικρίνεια εργάζονται δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης. Τα συνταγματικά θέματα, έχουν να κάνουν με την μεθοδολογία, πως κάποιος εγκρίνει και υιοθετεί κάτι, υπάρχει νομοθεσία και αυτό αφορά και τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Δεν είναι δουλεία του διαμεσολαβητή να πει στην ελληνική ηγεσία πως το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργούν. Δεν πάω στα Σκόπια να τους υποδείξω πώς να λειτουργεί το Σύνταγμα τους και πως πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση. Οι δύο χώρες έχουν την δική τους μεθοδολογία να εγκρίνουν συμφωνίες», πρόσθεσε ο Μ. Nimmetz