Την πεποίθησή του ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι εκείνο που μπορεί να λύσει τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, παραβλέποντας τις αντιδράσεις που προξένησε τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.
Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ένα όνομα το οποίο καθιστά δυνατό έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους της γείτονος χώρας, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ονομασία με την οποία δεν διακυβεύεται η ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ αλλά αντιθέτως την ενισχύει, ενώ δίνει παράλληλα στην Ελλάδα το σύνθετο όνομα που επιθυμεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ίλιντεν και η σχετικές εξεγέρσεις το 1903 και το 1944 δεν περιέχουν οποιαδήποτε εδαφική αξίωση η οποία θα απειλούσε την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ μίλησε έξω από δικαστικό μέγαρο μετά την ανακοίνωση αθωωτικής απόφασης για κατηγορία δωροδοκίας που υπήρχε εις βάρος του.
«Είναι σημαντικό γιατί δεν υποβαθμίζει την ταυτότητά μας, αντίθετα την ενισχύει, διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια μας και επιτυγχάνει τις προϋποθέσεις που είναι σημαντικές τόσο για εμάς, αλλά και για την ελληνική πλευρά η οποία παίρνει ένα νέο σύνθετο όνομα και τις συνταγματικές αλλαγές που θέλει», δήλωσε ο Ζάεφ.
Ακόμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην πρόταση αυτή, γιατί οποία, όπως είπε, πιστεύει ότι είναι η λύση στην 25χρονη διαμάχη.
«Μιλάμε για ένα πακέτο, όχι για μεμονωμένα μέρη. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει μια συνταγματική αλλαγή στη "Μακεδονία" για οποιαδήποτε λύση, επομένως έχουμε αποδεχθεί μια συνταγματική αλλαγή, επειδή είναι μια λύση που δεν μας ταπεινώνει. Θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας, ενώ τα θέματα ταυτότητας θα έχουν ρυθμιστεί, τη στιγμή που πληρούν και τις δικές τους προϋποθέσεις (της Ελλάδας), δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε παρόμοιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός της Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο MIA δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».