Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε σε δηλώσεις του την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία σχολίασε.
Συγκεκριμένα, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε δημοσιογράφους και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.
«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις στον άξονα των σχέσεων Ισραήλ - Ιράν:
«Το Ισραήλ λέει διαφορετικά πράγματα. Ομοίως, το Ιράν προβάλλει διαφορετικές απόψεις. Δεν υιοθετούμε τίποτα και δεν υπάρχει πραγματικά καμία εξήγηση που να μην είναι παράλογη. Δεν μπορείτε να πείτε ότι το Ιράν λέει την αλήθεια στις δηλώσεις του. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό για το Ισραήλ ούτως ή άλλως. Βάζουν μπροστά τις ΗΠΑ. Πολύ πιο σημαντικό, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ στις πρόσφατες δηλώσεις έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ όλοι είναι στο πλευρό της Παλαιστίνης, οι ΗΠΑ δυστυχώς αποκαλύπτουν τη στάση τους παίρνοντας το μέρος του Ισραήλ. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό ούτως ή άλλως».
Σε ερώτηση για την αναμενόμενη αυριανή επίσκεψη του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, ο πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας: «Αν θέλετε, ας κρατήσουμε την ατζέντα μεταξύ μας και του κ. Χανίγε και ας πράξουμε αναλόγως».
«Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/4) από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει στις 13 Μαΐου.
«Έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία θα είναι η 13η Μαΐου ανταποδίδοντας την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την αντίδραση της Άγκυρας αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα ξεκαθάρισε ότι: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκιο και το δίκιο της θάλασσας».
Υπογράμμισε ότι του προκαλεί έκπληξη η «παντελώς αδικαιολόγητη» αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία που, όπως είπε, έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα και σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών θέσεων, έχει αλλάξει αυτόματα οι θέσεις της Τουρκίας σε θέματα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
«Η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα», επισήμανε και εξέφρασε ωστόσο την αποφασιστικότητά του «να προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευθήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα».
Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τόνισε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ» και σημείωσε ότι ως προς τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής δόθηκε έμφαση στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς γιατί οι πολίτες βλέπουν κάτι το οποίο δεν συνάδει με τις θέσεις του ΔΝΤ για την οικονομία είπε ότι η ακρίβεια επιμένει όντως και γι αυτό οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το καλάθι του νονού, κ.α, προσθέτοντας ότι οι τιμές δεν θα ξεπεράσουν τα περυσινά επίπεδα.