Τη σημασία της τροπολογίας που ψήφισε το Κονγκρέσο των ΗΠΑ για τη δημιουργία Αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά εξήγησε ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, που τονίζει ότι είναι τόσο επιτυχημένη η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ του 2021 που είναι «λάθος να λέμε ότι η τροπολογία ζητάει δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων».
Αρχικά επεσήμανε ότι ρόλο στην εξέλιξη έπαιξε όλη η ομογένεια. Εκτός από τον ίδιο, συνεργάστηκαν ο καινούργιος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Τάσος Ζαμπάς, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όλοι παίξαμε ένα ρόλο και φυσικά το πιο σημαντικό είναι το Κογκρέσο. Την τελευταία δεκαετία, η μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της Ελλάδας, στο πώς αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική της Αμερικής είναι ότι έχει δώσει πολύ πιο μεγάλη έμφαση στο Κογκρέσο. Όπως βλέπουμε ξανά έχουμε μια ομάδα βουλευτών που έπαιξαν ρόλο και στο νομοσχέδιο East Med Act που το λέμε Μενέντεζ – Ρούμπιο, αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί οι δύο» τόνισε.
Όσον αφορά το νόημα της τροπολογίας δήλωσε: «Λάθος λέμε ότι η τροπολογία ζητάει δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων. Αυτοί οι βουλευτές ξέρουνε πόσο πέτυχε η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε ο κύριος Δένδιας με τον κύριο Μπλίνκεν το 2021. Και ξέρουνε πόσο σημαντική έχει γίνει η Αλεξανδρούπολη στη στρατηγική της Δύσης. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί από τον πυλώνα σταθερότητας που την αποκαλούσε ο πρώην πρέσβης, ο κ. Πάιατ στον απαραίτητο σύμμαχο. Είναι πολλοί οι βουλευτές που ξέρουνε πόσο σημαντική είναι για παράδειγμα η Λάρισα. Αλλά το κοινό εδώ και οι αναλυτές δεν έχουν ακούσει για τις άλλες βάσεις. Αυτή η ομάδα λοιπόν ήθελε να βάλει να δείξει στους συναδέλφους τους στο Κονγκρέσο όλες τις επιτυχίες της αμυντικής συμφωνίας, να δείξει ότι η επένδυση που έκανε η Αμερική σε αυτές τις βάσεις, έχει τρομερά αποτελέσματα. Και ζήτησαν αυτή την έκθεση για να ενημερώσουν και τους συναδέλφους και το αμερικανικό δημόσιο και για να σκεφτούμε τι άλλη επένδυση μπορεί να γίνει».
Επεσήμανε ότι για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια αμυντική ή οικονομική, αρμόδιο είναι μόνο το Κογκρέσο και όχι ο Λευκός Οίκος. «Γι αυτό χρειαζόμαστε αυτή την ανάλυση. Να βλέπει το Κογκρέσο ότι τα λεφτά που έχουν ήδη ξοδέψει στην Ελλάδα έχουν φέρει καλά αποτελέσματα» σημείωσε.
Εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για το αν θα καταφέρει τελικά να υπάρξει επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά: «Πρώτα απ όλα να ξέρουμε και διαδικαστικά ότι ακόμα αυτό το ψήφισμα έγινε μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Να πω ότι έχουμε αρκετό δρόμο, έχουμε μήνες μπροστά μας. Και για διαδικαστικούς λόγους, επειδή δυστυχώς οι Ρεπουμπλικάνοι βάλανε και άλλες τροπολογίες που δεν έχουν καμία δουλειά με τα αμυντικά, υπάρχει και πιθανότητα να μην περάσει καμία τροπολογία».
Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι ψηφίστηκε και πέρασε από τη Βουλή παμψηφεί.
Ερωτηθείς για το αν η τροπολογία δίνει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις, απάντησε ότι αυτά τα μηνύματα στέλνονται κάθε μέρα. «Αυτά τα μηνύματα στέλνονται κάθε μέρα και το είδαμε μέχρι και από το Λευκό Οίκο, στα τηλέφωνα του προέδρου του Μπάιντεν και του κυρίου Σάλιβαν που απ ότι έχουν δηλώσει η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι συμφέρον της Αμερικής. Το Κογκρέσο πιστεύει ότι οι αμυντικές σχέσεις Αμερικής και Ελλάδος είναι αυτοτελείς. Αλλά είναι και αρκετοί αναλυτές που λένε ότι πρέπει να δείξουμε στους Τούρκους ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πολιτική της Αμερικής και της Δύσης όμηρο στις δικές τους βάσεις και αυτό είναι και το μάθημα της Αλεξανδρούπολης. Γιατί οι Τούρκοι νόμιζαν όταν κλείσανε τα στενά ότι αυτοί θα αποφάσιζαν τη μοίρα της Ουκρανίας και η Αλεξανδρούπολης έδειξε κάτι άλλο. Εδώ λοιπόν είναι ένα μήνυμα. Αλλά εξαρτάται από τον κύριο Ερντογάν. Εμείς ξέρουμε ότι το διεθνές δίκαιο είναι και όπλο για μας. Θα δούμε αν θα το δεχτεί» κατέληξε.