Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά αναφέροντας πως στις προσεχείς συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογαν θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και η Δυτική Θράκη.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αγνοήσει την πολιτική πίεση» και να «επιδείξει ηγετικό θάρρος» για να επιτευχθεί πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η στάση της Ελλάδας εξαρτάται από τις «εσωτερικές πιέσεις» που δέχεται η ελληνική πολιτική ηγεσία και πως αυτές μπορεί να διαφοροποιήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καθίσει να συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν την επίλυση των διαφορών στα ελληνοτουρκικά.
«Υπάρχει θετική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ιδιαίτερα θετική σχέση που ξεκίνησε μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Nα δούμε τα θέματα στο Αιγαίο και τα άλλα θέματα τα δικά μας θέματα στη Δυτική Θράκη» δήλωσε ωστόσο.
«Ο Πρόεδρός μας έχει δείξει και αποδείξει πολλάκις ότι είναι έτοιμος γι' αυτό σε πολλά θέματα, και βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης έχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα σ' αυτό το σημείο, μακάρι να κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα αξιοποιώντας το 2025 καλά, πριν μπουν οι δύο χώρες στο φάσμα των εκλογών» τόνισε ο Φιντάν.
Σε σχετική ερώτηση για το ποια είναι η προοπτική στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Φιντάν απάντησε πως «Εγώ πιστεύω ότι τις ημέρες που έχουμε μπροστά μας, όσο η ελληνική και η τουρκική κοινή γνώμη στηρίζει αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να διανύσουμε μια θετική απόσταση. Το σημαντικό είναι το ηγετικό θάρρος αξιότιμοι φίλοι. Ποιος θα δείξει την πολιτική στήριξη και την έγκριση που του δίνει η κοινή γνώμη για το θέμα αυτό στην επίλυση του προβλήματος επιδεικνύοντας ηγεσία.
Δηλαδή ο Πρόεδρός μας έχει δείξει και αποδείξει πολλάκις ότι είναι έτοιμος γι' αυτό σε πολλά θέματα, και βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης έχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα σ' αυτό το σημείο, μακάρι να κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα αξιοποιώντας το 2025 καλά, πριν μπουν οι δύο χώρες στο φάσμα των εκλογών».
Στο σημείο αυτό επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ηγετικό θάρρος, «πολιτική ηγετικότητας» όπως είπε χαρακτηριστικά, για να λυθούν τα προβλήματα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος βλέπει «οι ηγεσίες και των δύο χωρών να θέλουν να το κάνουν αυτό».
«Να δούμε και τη Δυτ. Θράκη»
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στη Δυτική Θράκη, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα έχουν δύο φύσεις, η πρώτη είναι το ίδιο το πρόβλημα. Δηλαδή, όταν συναντιούνται δύο λογικά μυαλά σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική επιρροή, υπάρχει το θέμα του πώς να δούμε τα θέματα στο Αιγαίο και τα άλλα θέματα τα δικά μας θέματα στη Δυτική Θράκη».
Εξέφρασε την πίστη του ότι «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με λίγο θάρρος, χωρίς να χάσουμε τίποτα και χωρίς να αλλάξουμε τη σημερινή μας ζωή».
Τόνισε ότι «υπάρχουν ιστορικά συναισθήματα που κουβαλάμε από το παρελθόν και ιστορικές πολιτικές αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν το σήμερα», αλλά υποστήριξε ότι «έχει πλέον διαμορφωθεί μια διαφορετική πραγματικότητα».
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Κυπριακό, παρά τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην Κύπρο, ειλικρινά, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματά τους και θα μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει αυτό».