Τετ α τετ Γεραπετρίτη - Φιντάν: Σινιριόγλου και Τελαλιάν οι επιλογές για τις κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ

Τετ α τετ Γεραπετρίτη - Φιντάν: Σινιριόγλου και Τελαλιάν οι επιλογές για τις κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ

Παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην 31η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βαλέτα (5-6 Δεκεμβρίου), αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά, μετά από πολύμηνο διπλωματικό παρασκήνιο, η ανάδειξη σε δύο από τις κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού, των Φ. Σινιριόγλου και της Μ. Τελαλιάν, που αποτελούν κοινή ελληνοτουρκική υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του Φ. Σινιριόγλου για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, της Μ. Τελαλιάν για τη θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, του Ολλανδού διπλωμάτη, Κ. Καμπ, για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες και του Νορβηγού, Γ. Μπρααθ, για τη θέση του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχει περάσει ήδη από την επιτροπή των μόνιμων αντιπροσωπειών στη Βιέννη και μένει η τυπική επικύρωση του διορισμού τους από το Συμβούλιο Υπουργών.

Η απόφαση για την κοινή ελληνοτουρκική υποψηφιότητα αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσέγγισης για δημιουργία κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και απαιτήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια. Οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό του ΟΑΣΕ είναι έντονοι λόγω και της συγκυρίας, λόγω και του πολέμου της Ουκρανίας, και επίσης υπήρχε μέχρι την τελευταία στιγμή και η ισχυρή υποψηφιότητα του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, φαίνεται ότι υπερπηδήθηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν και μέσω της διαδικασίας consensus (καθώς δεν υπάρχει ψηφοφορία) δεν μπλόκαρε την υποψηφιότητα Σινιριόγλου, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του βαθέως κράτους στην Τουρκική Διπλωματία. Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν είχαν επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτή την κοινή υποψηφιότητα και για συμβολικούς λόγους, ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά σε έναν διεθνή οργανισμό αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Την προεδρία του Οργανισμού αναλαμβάνει η Ολλανδία, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η Κύπρος ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο ο ΥΠΕΞ, Κ. Κόμπος, θα καταθέσει την υποψηφιότητα της Κύπρου για την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2027.

Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ και συζήτησαν τόσο την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά και τα αποτελέσματα των συναντήσεων της Θετικής Ατζέντας και του Πολιτικού Διαλόγου που έγιναν στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική τη διατήρηση αυτού του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργών, καθώς σύμφωνα με πηγές, βοηθούν να αποσυμπιέζονται καταστάσεις όταν δημιουργούνται συνθήκες έντασης και μεταφέρθηκε και στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση σε θέματα που προκαλούν εντάσεις, ώστε να διατηρείται το καλό κλίμα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, πάντως, σε ό,τι αφορά το ιταλικό πλοίο που πραγματοποιεί έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, η Αθήνα επιμένει ότι πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας αλλά και για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και ότι το έργο θα εκτελεστεί κανονικά και βάσει του προγραμματισμού.