Κατά το χθεσινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, το οποίο για συμβολικούς λόγους συνεδρίασε στο Κίεβο, υπουργός Εξωτερικών επικεντρώθηκε στις «τεράστιες διαχυτικές συνέπειες», όπως είπε, που θα έχει ιδίως για τον εφοδιασμό χωρών του παγκόσμιου Νότου η κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέδειξε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών μέσω των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος, και ειδικά της Αλεξανδρούπολης.
Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση του ΣΕΥ οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την αμέριστη στήριξή τους στην Ουκρανία και την αλλελεγγύη τους στον αγώνα του ουκρανικού λαού.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συζήτησαν τη Δευτέρα πιθανούς εναλλακτικούς διαδρόμου" για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Η Ρωσία εγκατέλειψε τον Ιούλιο μια συμφωνία που υποστηριζόταν από τον ΟΗΕ και η οποία επέτρεπε στις εξαγωγές από την Ουκρανία να αποπλέουν από τρία εγκεκριμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Έκτοτε, το Κίεβο εγκαινίασε αυτό που αποκαλεί προσωρινό ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών.
Το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος και η Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τις προσπάθειες άρσης των περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών που έχουν επιβληθεί από ορισμένα από τα γειτονικά κράτη της Ουκρανίας.